#Кой ощети държавата с над 2,6 млрд. лв.?

АДФИ и ГДБОП проверяват Турски поток по сигнал на Биволъ

Бордът на "Булгартрансгаз" е пред уволнение по искане на енергийния министър Андрей Живков
Последвайте:

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) проверяват проекта за газопровод “Турски поток 2” (“Балкански поток”) по сигнал на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ”. Става дума за сигнала на медията ни до президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев от юни 2021 г., препратен по компетентност на 8 министри от правителството. Съответно служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка на ГДБОП. А служебният министър на енергетиката Андрей Живков е сезирал Министерството на финансите, което да назначи проверка на АДФИ, информираха “Биволъ” от ведомството му. В най-добрия случай инвестициите на “Булгартрансгаз” (БТГ) в газопровода на “Газпром” у нас, ще се изплатят след 15 години, констатира проверката на енергийното министерство, цитирана в писмо до “Биволъ”. Това обяснява искането на министъра към Българския енергиен холдинг (БЕХ) незабавно да уволни съвета на директорите на БТГ начело с протежето на ГЕРБ Владимир Малинов. 

Служебният енергиен министър и заложените от ГЕРБ “бомби” за милиарди (снимка: “Капитал”)

Скандали тресат държавната енергетика от години, но апогеят им идва след идване на власт на служебното правителство. По данни на “Биволъ” вече втори месец в сградата на Министерството на енергетиката (МЕ) на столичната улица “Традица” не могат да открият Меморандума за разширяване на газопреносната мрежа на България, подписан лично от от ексминистъра на ГЕРБ Теменужка Петкова с президента на руския енергиен монополист ОАО “Газпром” Алексей Милер

За това първи съобщиха енергийните експерти на “Републиканци за България” Христо Казанджиев и на “Има такъв Народ” – Иван Хиновски. Твърди се, че Теменужка Петкова е държала документа в кабинета си, но след това е безследно изчезнал. След като е подписан лично от ексминистърката и от всесилния шеф на “Газпром”, очевидно България е поела някакви не много изгодни за страната ни ангажименти с приемане на този стратегически документ. 

Румен Радев: Ще се направи всичко възможно да се провери “Турски поток”

Затова, не е учудващо, че преди дни министърът на енергетиката Андрей Живков поиска освобождаване на целия съвет на директорите на “Булгартрансгаз” ЕАД “във връзка с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)#, която потвърждава основни изводи на Министерството на енергетиката (МЕ) за управлението на газовото дружество”. 

Министърът иска да се отърве от Малинов и компания 

“В края на миналата седмица регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток БТГ не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях”. 

Защо Андрей Живков иска уволнение на борда на Булгартрансгаз?

Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. “Сключените договори за заем от страна на БТГ са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ изобщо не е уведомило комисията за тях”, поясняват от пресслужбата на Андрей Живков

Изводите на държавния регулатор потвърдили изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката: “Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на БТГ задълженията на дружеството драстично се увеличават”. 

Това според енергийното ведомство “би било оправдано”, само “ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията”:

“прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток”. 

“Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството”, гласи още прессъобщението на МЕ. 

“Биволъ” припомня, че изпълнителният директор на БТГ Владимир Малинов е човек на ГЕРБ, който бе до бившия енергиен министър Теменужка Петкова по време на няколкото многочасови излусшвания в Комисията за проверка на Мая Манолова към 45-тото Народно Събрание.

“Биволъ“ призовава Служебното правителство да сигнализира Кьовеши

Малинов и Петкова още през октомври 2020 г. са получили по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) редица въпрос от “Биволъ”, но така и не отговориха на тях. Медията ни разполага само с потвърждаващите получаване на запитването входящи номера от МЕ. 

Също така, припомняме, че в борда на директорите на “Булгартрансгаз” е и съпругът на бившата шефка на Правителствената информационна служба Севделина Арнаудова – Шехерезада. “Биволъ” се е сдобил с документи от Имотния регистър в Агенцията по списванията, от които стана ясно, че над 300 хил. лв. за апартамент в София и над 1,2 млн. лв. кредит за луксозна къща край столицата е получило семейството на Севделина Арнаудова и Делян Димитров от банка ДСК. 

Щети от тръбата за поне 2,6 млрд. лв.

От ведомството на Андрей Живков уведомиха “Биволъ”, че вече има движение по сигнала на медията ни. 

Писмо на Министерството на енергетиката – до “Биволъ”

“След подробен анализ на финансовата схема на проекта от страна на Министерството на енергетиката, става ясно, че широко обясняваната от предходното правителство негова рентабилност е сериозно надценена”, пише в писмото до “Биволъ”. 

Подозренията на медията ни, че тръбата на “Газпром” няма как да не ощети с милиарди държавната енергетика се оказват основателни. 

“Оказва се, че периодът на изплащане на проекта ще е доста по-дълъг от обявения десетгодишен срок” 

“По наши оценки оптимистичният сценарий сочи поне 15 години, което поставя проекта под сериозен риск, с оглед на срочността на сключените текущо договори от Булгартрансгаз“, поясняват от министерството. 

Според МЕ има основни фактори, които не са взети под внимание при анализа и финансовия модел на проекта. Става дума за “минимална доходност, която следва да се реализира при изграждане на инфраструктурата”.

Както и за: “директната добавена стойност на проекта /а не на база на съществуващи активи в компанията/, пропуснати ползи, свързани със съществуващи договори, средствата и критериите, на база на които се изразходват, ефективността на осъществените разходи, цената на капиталовия ресурс, текущите равнища на лихвите на глобално ниво и потенциалната промяна в бъдещи периоди”. 

„Биволъ“ проследи Балканския поток от лъжи на Теменужка Петкова

Екипът на служебния министър отчита и факта, че Европейският съюз (ЕС) има заложена в бюджета си т.нар. “Зелена сделка” за увеличаване на производство на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). 

“Европейската рамка и одобрените стратегически подходи, както и очакваното развитие на технологиите, свързани с водород и фотоволтаичните проекти ще намалят консумацията на газ в Европа, съответно търсенето на ресурса на глобално ниво ще намалее, което поставя приходите от транзит под дългосрочен риск”. 

Въпрос за 1,7 млрд. евро: Какво е подписала Т.Петкова с Алексей Милер? (Снимка: bTV)

Потвърждава се и позицията на “Биволъ”, че тази тръба де факто “пресушава” действащия Трансбалкански газопровод по трасето: Руска федерация – Украйна – Република Молдова – Румъния – България”, след като Република Турция вече получава основните количества по дъното на Черно море по първия участък на Турски поток. 

“При изграждането на проекта България се е отказала от сигурни приходи от транзит в размер на 1.350 млрд. лв. по стария договор с „Газпром“, а газовият оператор „Булгартрансгаз“ е задлъжнял с още толкова заради осъществяването на проекта”. 

Потвърждава се за пореден път и неофициалната информация за изчезналия “меморандум” или “пътна карта” с “Газпром”, подписан и пазен лично от Теменужка Петкова

“Липсата на стратегически документи и “пътната карта”, на база на която са взети съответните решения, също поставя под съмнение икономическата логика зад въпросния проект”.

 

Министерството иска проверка на сигнала на “Биволъ” 

От екипа на енергийния министър поеха ангажимент да има даден ход на сигнала на “Биволъ” по повод “Турски поток” / “Балкански поток”, ощетил бюджета на България с няколко милиарда лева. 

“Във връзка с тези и други установени данни, Министерството на енергетиката поиска от Министерството на финансите да назначи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция по проекта Турски поток“. 

Президентството пише до “Биволъ”

“За резултатите от тази проверка ще Ви информираме допълнително”, увериха от енергийното ведомство е официално писмо до редакцията на “Биволъ”. 

Медията ни също така получи покана да предостави допълнителна информация на ГДБОП, след като шефът на МВР Бойко Рашков е разпоредил проверка на сигнала на “Биволъ” до президента и служебния премиер. Сред 6-те основни разследвания в сигнала, е и този за “Турски поток”.

По-рано през май Комисията “Манолова” прие сигнала на “Биволъ” за нарушенията по проекта за газопровод “Турски поток 2”.  

Той е сред 22-та (от общо 97 постъпили в парламента – бел.ред.), поети от Офиса на главния прокурор Иван Гешев по искане на 45-тото Народно събрание.

Заглавна снимка: БГНЕС 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench