Тест за Радев и Правителството:

“Биволъ“ призовава Служебното правителство да сигнализира Кьовеши

#GPGate, #КъщиЗаТъщи, #ФалираЛиПИБ и други знакови случаи са само част от скандалните кражби с евро-фондове у нас
Биволъ

Служебното правителство на Президента Румен Радев има съвсем кратък мандат за действие. Месец и нещо ще бъдат крайно недостатъчни за радикални и трайни промени за разграждане на Статуквуто и Задкулисието в държавата. Но ако желанието и заявените в тази насока намерения на Радев и назначеното от него правителство са искрени и истински, то те имат своя реален шанс. Този шанс е във факта, че цялата информация и документация на държавата ще бъдат поне до втората половина на юли в ръцете на това управление.

Всички архиви, данни, договори, разходи, поръчки, дейности във всички области на икономическата и финансова сфера в България. Следователно за краткия период на своето съществуване Кабинетът на Радев има ресурса и може да събере и да обобщи поне няколко папки със знакови корупционни случаи. Очевидно е, че Прокуратурата в България, начело с назначения Иван Гешев, няма да влезе никога в своето истинско призвание на законоохранителна институция. Тя работи по подрзбиране, като мафиотско-охранителна бухалка на досегашната власт и до момента изпълнява безотказно тази своя дейност. Така че сигнали до Прокуратурата на Гешев е напълно безсмислено да се подават, нито да се разсъждава в тази насока.

Мисията на Европейската прокуратура ще бъде борбата с измамите, свързани с финансите на ЕС. Тя ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Заради това преходното българско правителство според нас дори е длъжно да подготви и обоснове поне няколко официални сигнала за крупни злоупотреби и нарушения с европейски средства до Европейската прокуратура, начело с Лаура Кьовеши. Защото това е единствената възможност за момента да се започнат някакви независими и обективни проверки и разследвания на досегашната власт. Все отнякъде трябва да се започне! Когато системата в България е тотално мафиотизирана на ниво най-висши представители на съдебните институции, то Кьовеши се оказва уникална възможност.

Лаура Кьовеши вече е наясно със ситуацията в България. Тя е била информирана, включително и от Биволъ, за корупционното блато у нас, в което потъват и европейските пари. Кьовеши е първият ръководител на новата институция на ЕС за борба с кражбите и измамите с европари и има амбицията да се докаже и да докаже необходимостта от създаването на Европрокуратурата. Какъв по-подходящ терен от България? Каква по-благодатна почва за защитаване на интересите на общността, законността, необходимостта от нейната структура и избора й на този отговорен пост.

В България има организирани групи за подкрепа на Кьовеши и нейния избор. Очакванията на гражданското общество за нейната роля по разграждане на корупционния модел в страната са огромни, дори хиберболизирани. Без значение от това, добре подготвени и формулирани сигнали до Европрокуратурата, няма да останат незабелязани. Особено ако те са подадени официално от Правителство на Република България, дори и временно.

Мандатът му ще изтече, то няма да има време за фундаментални ревизии, но сигналите до Кьовеши ще бъдат заведени и ще бъдат разследвани, каквото и да се случи на непредсказуемите праламентарни избори! Тяхното разследване няма да зависи от прокуратурата на Мафията, а от Европейската прокуратура и лично под надзора на Лаура Кьовеши. Именно оттам може да започне разплитането и на чорапа на добре изградената и функционираща десетилетия наред престъпна, корупционна мрежа на обвързаностите на властта и организираната престъпност в България. А започне ли да се разплита този чорап- няма да има наистина връщане.

Ако Кабинетът Радев 2 пусне сигнали до Брюксел за съмнения, че родната Мафия се захранва обилно с европейските фондове, то нито президентът, нито който и да било, може да бъде упрекнат в политически пристрастия, защото тези нарушения са много-партийни и в тях има замесени субекти, свързани с всички системни партии на Статуквото. Още по-малко някой ше може да обвини Европейската прокуратура, че в своите разследвания и констатции обслужва нечий тясно-пратиен, политически или икономически интерес у нас!

По груби изчисления, злоупотребите, т.т. кражбите на еврофондове в България за последните 10 г. се изчиляват на около 5 млрд. лв. или до половин милиард на година!

Дали Служебото правителство и лично Румен Радев ще направят този ход и ще подадат топката на Кьовеши, предстои да чуем и видим. Но само това в сегашната ситуация може и ще нанесе реален, траен и поразяващ удар върху Модела #КОЙ! Това е един много силен лакмус за действителните намерения на президентския екип и искреността им пред обществото, че са носители на Промяната! Подаването на знакови сигнали за злоупотреби на досегашните “гнили ябълки” във властта е неопровержим ТЕСТ за личностна, политическа и морална автентичност!

Отказът или маргинализирането на този призив ще бъдат ясен индикатор, че Президентът и назначените от него временно управляващи не желаят никаква прозрачност, никаква външна, обективна и независима намеса в мафиотското ни блато и че действат от други интереси, а не обществените. Ще разберем, дали говорят красиво, а подмолно искат досегашната Омерта да се запази и всичко да се решава тук, вътрешно и според правилата на Cosa Nostra, дори и присъдите, с екзекуцията и смяната на Кръстника!

Няколко сигнала по данни за най-големите злоупотреби са достатъчни

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ е разследвал и публикувал през годините редица неопровержими материали за крупни корупционни практики, свързани с европейско финансиране. През 10-те години от съществуването си медията ни успя да разследва стотици случаи на злоупотреби с бюджетни и европейски средства.

Биволъ открито призовава Президентството и служебния Министър-председател г-н Стефан Янев за незабавно комплектоване на папките, с които да бъде спешно сезиран Главният прокурор на ЕС – г-жа Лаура Кодруца Кьовеши.

Сайтът „Биволъ“ вече внесе официални сигнали до “Комисията Манолова”, които бяха препратени за разследване на Прокуратурата. Поради изказаните по-горе съображения, обаче ние нямаме никакви позитивни очаквания от действията на тази подчинена институция. С разследванията си успяхме да установим редица злоупотреби с европейските средства, сред които са скандалните случаи, които медията ни ограничи до 6 ключови по мащабност разработени скандала на източване на фондовете на ЕС.

 

Президентът Румен Радев (Снимка: БГНЕС)

Комисията “Манолова” покани за пръв път разследващи журналисти да участват в работата на Парламента (Снимка: БулФото)

Служебният премиер Стефан Янев (снимка: Клуб Z)

Биволъ два пъти е посетил през годините Главната квартира на ОЛАФ в Брюксел, за да предостави лично на контрольорите документи и информация по разследванията ни: “ПИБ-Апия” и “Джи Пи Гейт”. За съжаление правомощията на ОЛАФ са ограничени и зависят от действията на българските институции и Прокуратура, които неизменно прикриват подобни престъпления. Абсурдът, че по едни и същи престъпления с европейски пари в други държави, като Германия и Румъния виновните лица са осъдени и арестувани, а в България са на свобода и дори продължават да точат субсидии безнаказано, е показателен. Именно заради този вакуум и пропуск в европейското законодателство, бе решено да бъде създадена и новата институция Европейска прокуратура. Ние силно се надяваме тя да изпълни своето предназначение и да доведе до край разследването и санкционирането на кражбите на крупни средства, чрез корупционни методи! Началото и на разграждането на бандитския модел в България, в която родната мафия стана в пъти по-богата, силна и могъща именно захранвана с парите на ЕС. Не е заподценяване фактът, че със същите пари практически се финансираха от властта и казионните медии в страната, което реално доведе до безпрецедентното позорно 112-то място в листата на страните по критерия Свобода на медиите и словото в света. 

„Биволъ“ е готов да предостави на служебните министри на финансите, на икономиката, на енергетиката, регионалното развитие, земеделието и околната среда цялата информация, с която разполага, включително документите и записите, с които разполага.

Екипът на „Биволъ“ е отворен за срещи с цел разяснения както с Президента Румен Радев и Министър-председателя Стефан Янев, така и с ресорните министри, отговарящи за съответните проекти и държавни дружества. Медията ни подаде официални сигнали по част от споменатите нарушения в Комисията по проверка (ревизия) към 45-тото Народно Събрание, както и участва в заседанията, касаещи част от въпросните нарушения в държавния сектор.

‘Биволъ” наравно с колегите от други независими медии успяха да поставят някои въпроси на министрите на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и на регионалното развитие – Петя Аврамова, чиито ведомства същвеременно успяха да укрият информация по ЗДОИ, изискана през октомври 2020 г. от “Булгартрансгаз” и ДНСК по повод проекта Турски поток 2. 

Списъкът със сигналите до Европейската прокуратура е отворен

Към изброените от Биволъ предложения, могат да се добавят редица други, като например цялостно разследване на европейското финансиране на Водните цикли в България, в които основни бенефициенти са “наши читави фирми”, такива свързани с Делян Пеевски и други знакови олигархични структури. Европейското финансиране по инфраструктурните проекти, строежа на автомагистралите и пътната мрежа е добре да се провери от Кьовеши, защото там има данни за “потънали” чрез манипулации на обществени поръчки и завишени отчети стотици милиони евро. Апелираме всички, които считат, че призива ни е резонен и необходим да се присъединят към него публично и да изпращат своите писма до Служебното правителство и Президентството, за да се задвижи в мбого бърз порядък сформирането на работна група, която да подготви и изпрати сигналите за разследване до Евро-прокуратурата и г-жа Лаура Кьовеши!

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also