Биволъ с награда на публиката за природозащитна журналистика

by Екип на Биволъ

За втора година Биволъ е отличен с награда за природоопазваща журналистика от Фондация “Биоразнообразие”. Този път сайтът ни спечели наградата на публиката за “Най-добра медия, свързана с опазването на българската дива природа“.

Биволъ беше номиниран заради многобройните си  материали за унищожаването на дюните в Несебър (Дюнигейт), застрояването на Карадере, Корал, Странджа, Пирин, Витоша, Ропотамо, изсичането на горите, злоупотребите със заменки, бракониерство и др.

Разследващи материали на Биволъ неведнъж са били основна и полезна информация и са предизвиквали бурни граждански протести в защита на най-уязвимите места от българската природа. Нейното опазване се превърна в една от мисиите на сайта. В поредица от публикации той разкри голям брой злоупотреби с българската природа, извади на повърхността порочни процедури за присвояване на държавни и общински земи от приближени до властта лица. Публикува документи и факти, неопровержимо доказващи престъпната им дейност.

2014-10-28 17.06.09Публикациите на Биволъ са срещали широк отзвук и реакция и сред водещи европейски и световни медии и са били препубликувани от тях. Служили са като основание на тези медии да извършат свои собствени разследвания по разкритията на Биволъ. Нееднократно са предизвиквали и реакция в съответните институции, която, за щастие, в много от случаите е била адекватна.
Всичко това бе оценено от публиката. Биволъ спечели наградата с над 200 гласа и стана победител в своята категория.

Връчването на годишните награди на фондация „Биоразнообразие” се състоя в представителството на Европейската комисия в София. Освен грамотите – признание за извършеното през годината, на всички победители бяха връчени и специални чипровски „медали“ с хлопки. От името на Биволъ отличието получи неговият директор Асен Йорданов.

„Преди години, когато започна най-големият погром срещу българската природа и се отвори фронта за нейното спасяване, един висш управляващ политик има наглостта да ми заяви най-безцеремонно: „Да знаеш, че каквото и да правите, в битката между бизнеса и природата победител ще бъде бизнеса, защото там са парите.” Тогава аз му отговорих: „Дълбоко се заблуждаваш. В тази битка ще победим ние в името на природата, защото там е животът.”  Затова приемам тази награда знак за нашата обща победа”, заяви Асен Йорданов. Бурни възгласи и аплодисменти предизвикаха неговото дрънкане с хлопката на победителите и думите му, че на един истински бивол най-му отива да бъде окичен с такава хлопка.

Сред наградените са журналисти,  общественици и представители на бизнеса, допринесли с дейността си за опазване на българската дива природа. Кои са те можете да видите в сайта на фондацията “Биоразнообразие”, която организира за трета поредна година този престижен конкурс.

nominirani_i_pobediteli_medii

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also