Човек на Биволъ бе избран за заместник председател на учреденото сдружение в обществена полза   „Мрежа за свободно слово“. Директорът на медията Асен Йорданов сподели идеята, че участва лично, защото е време за Ренесанс на свободата на словото у нас и би трябвало да се предприемат широк кръг от действия в тази посока. В конферетната зала на БТА в четвъртък се събраха известни български медиатори и журналисти, собственици на медии, участници в неправителствени организации, юристи и преподаватели. Сред тях бяха проф. Нели Огнянова, доцент Орлин Спасов – преподавател и управляващ фондацията „Медийна демокрация“, Юлиана Методиева от сайта „ Маргиналия“, Спас Спасов – в. „Капитал “, Пролет Велкова от Дарик радио и още над 40 колеги от национални и регионални медии. Доцент Спасов беше председател на учредителното събрание. Председателят на петчленния управителен съвет е известната радиоводеща на предаването „Клуб на журналистите “ по БНР Ирен Филева. Спас Спасов бе избран за другия зам.председател на организацията. В управителния съвет влизат също Спасиана Кирилова от TV+ и известният адвокат Людмил Сръндев.

Всички участници изразиха единно мнение, че в България е очевидно нарушаването на свободата на словото, че журналистите работят в силни зависимости и във влошена медийна среда и че такива добри идеи от миналото като Българската медийна коалиция би следвало да се възродят и да повишат своята активност за защита свободата на словото. По този начин се запълва големия вакуум у нас от автентична неправителствена структура, която да защитава не само основните жалони на журналистиката, но и да реагира в подкрепа на журналисти и медии поставени под натиск, атака или налагане на цензура. Тази мисия е особено актуална в България, която главоломно се срина на последно място по свобода на словото в ЕС. За последните 7 год. страната ни падна с над 60 пункта надолу в класацията на Репортери без граници и от 36-то вече се нарежда на позорното 100-но място по свободно слово и медии. По този показател далеч пред нас са държави като Косово и Албания. Мрежата си поставя за приоритет да повиши обществената нетърпимост към различните форми на задкулисие не само в медиите, но и във всички останали области. Тя ще отстоява основните принципи за правото на хората от обективна, качествена и достоверна информация, както и спазването на Етичния журналистически кодекс.

Бе приет устав на сдружението. Биволъ поема ангажимента и като медия да брани свободата на словото с приноса си в „Мрежа за свободно слово“.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English