Бивше френско военно аташе с адрес в посолството ще контролира “Дунарит” и “Авионамс”

Посолството: На Оборище 27-29 живее само посланикът
by Екип на Биволъ

Полк. Владимир Микулински, бивш военнен аташе на Франция у нас, трябва да бъде назначен за прокурист на « Хедж Инвестмънт Фънд » която държи контролния пакет акции на военните заводи “Дунарит” и “Авионамс” (бивш “Терем”). Решението за назначението е взето на 5 март 2015 от съвета на директорите, а Микулински дава съгласие и спесимен от подпис пред нотариус на 09 март. Документите (виж тук) са публично налични в Търговския регистър и назначението на Микулински очаква вписване.

Лицензът на “Дунарит” беше отнет в началото на март от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет заради заплаха за националната сигурност. Седмица по-рано в България беше на посещение шефът на ФБР.

Полковник Владимир Микулински е с българско-руски корени. Дядо му Борис Михайлович Микулински е роден през 1923 г. в Горна Оряховица в семейство на руски емигранти, напуснали Русия заради Октомврийската революция. Според профила му в Linked In до 2014 г. той е работил в Министерството на отбраната на Франция. В момента се занимава с « мениджмънт на кризи » и « мениджмънт на преходни периоди ».

Микулински е посочил като актуален адрес Оборище 27-29 в София, където се помещава френското посолство. Биволъ потърси за коментар на назначението на Микулински и настоящия му адрес пресслужбата на френското посолство.

Г-н Владимир Микулински е пенсиониран бивш френски офицер. Адресът „ул. Оборище 27-29“ в София е този на посолството и резиденцията на Франция. Единствено посланикът на Франция живее на този адрес. – гласи отговорът.

Това означава, че о.р. полк. Микулински е дал фалшив адрес в официален документ.

Кой стои зад Дунарит и Терем?

Счита се, че двете дружества са част от активите на банкера Цветан Василев, който обаче не се афишира като краен собственик. “Хедж Инвестмънт” е собственост на офшорната фирма “EFV International Financial ventures” LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови и има сметки в Швейцария в клон на британската банка RCS Coutt. По-рано Биволъ публикува документи, от които се вижда, че от тази фирма са превеждани големи суми към офшорни фирми регистрирани на името на синдикалните лидери д-р Константин Тренчев и главния секретар на КТ “Подкрепа” Андрей Върбанов. Върбанов е бил финансов директор и впоследствие консултант на миноритарния собственик на “Дунарит” – “Никкомерс 01”.

В Швейцария тече разследване за пране на пари срещу Цветан Василев, но няма данни дали фирмата EFV е свързвана с разследването. EFV e кредитирала и част от придобиването на BT Invest, собственик на Булгартабак.

Обновено 18.03.2015 с отговора на френското посолство

Обновено 27.03.2015 Право на отговоро на полк. Микулински

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also