Полк. Владимир Микулински, бивш военнен аташе на Франция у нас, трябва да бъде назначен за прокурист на « Хедж Инвестмънт Фънд » която държи контролния пакет акции на военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“ (бивш „Терем“). Решението за назначението е взето на 5 март 2015 от съвета на директорите, а Микулински дава съгласие и спесимен от подпис пред нотариус на 09 март. Документите (виж тук) са публично налични в Търговския регистър и назначението на Микулински очаква вписване.

Лицензът на „Дунарит“ беше отнет в началото на март от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет заради заплаха за националната сигурност. Седмица по-рано в България беше на посещение шефът на ФБР.

Полковник Владимир Микулински е с българско-руски корени. Дядо му Борис Михайлович Микулински е роден през 1923 г. в Горна Оряховица в семейство на руски емигранти, напуснали Русия заради Октомврийската революция. Според профила му в Linked In до 2014 г. той е работил в Министерството на отбраната на Франция. В момента се занимава с « мениджмънт на кризи » и « мениджмънт на преходни периоди ».

Микулински е посочил като актуален адрес Оборище 27-29 в София, където се помещава френското посолство. Биволъ потърси за коментар на назначението на Микулински и настоящия му адрес пресслужбата на френското посолство.

Г-н Владимир Микулински е пенсиониран бивш френски офицер. Адресът „ул. Оборище 27-29“ в София е този на посолството и резиденцията на Франция. Единствено посланикът на Франция живее на този адрес. – гласи отговорът.

Това означава, че о.р. полк. Микулински е дал фалшив адрес в официален документ.

Кой стои зад Дунарит и Терем?

Счита се, че двете дружества са част от активите на банкера Цветан Василев, който обаче не се афишира като краен собственик. „Хедж Инвестмънт“ е собственост на офшорната фирма „EFV International Financial ventures“ LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови и има сметки в Швейцария в клон на британската банка RCS Coutt. По-рано Биволъ публикува документи, от които се вижда, че от тази фирма са превеждани големи суми към офшорни фирми регистрирани на името на синдикалните лидери д-р Константин Тренчев и главния секретар на КТ „Подкрепа“ Андрей Върбанов. Върбанов е бил финансов директор и впоследствие консултант на миноритарния собственик на „Дунарит“ – „Никкомерс 01“.

В Швейцария тече разследване за пране на пари срещу Цветан Василев, но няма данни дали фирмата EFV е свързвана с разследването. EFV e кредитирала и част от придобиването на BT Invest, собственик на Булгартабак.

Обновено 18.03.2015 с отговора на френското посолство

Обновено 27.03.2015 Право на отговоро на полк. Микулински

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English