Полк. Владимир Микулински, бивш военнен аташе на Франция у нас, трябва да бъде назначен за прокурист на « Хедж Инвестмънт Фънд » която държи контролния пакет акции на военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“ (бивш „Терем“). Решението за назначението е взето на 5 март 2015 от съвета на директорите, а Микулински дава съгласие и спесимен от подпис пред нотариус на 09 март. Документите (виж тук) са публично налични в Търговския регистър и назначението на Микулински очаква вписване.

Лицензът на „Дунарит“ беше отнет в началото на март от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет заради заплаха за националната сигурност. Седмица по-рано в България беше на посещение шефът на ФБР.

Полковник Владимир Микулински е с българско-руски корени. Дядо му Борис Михайлович Микулински е роден през 1923 г. в Горна Оряховица в семейство на руски емигранти, напуснали Русия заради Октомврийската революция. Според профила му в Linked In до 2014 г. той е работил в Министерството на отбраната на Франция. В момента се занимава с « мениджмънт на кризи » и « мениджмънт на преходни периоди ».

Микулински е посочил като актуален адрес Оборище 27-29 в София, където се помещава френското посолство. Биволъ потърси за коментар на назначението на Микулински и настоящия му адрес пресслужбата на френското посолство.

Г-н Владимир Микулински е пенсиониран бивш френски офицер. Адресът „ул. Оборище 27-29“ в София е този на посолството и резиденцията на Франция. Единствено посланикът на Франция живее на този адрес. – гласи отговорът.

Това означава, че о.р. полк. Микулински е дал фалшив адрес в официален документ.

Кой стои зад Дунарит и Терем?

Счита се, че двете дружества са част от активите на банкера Цветан Василев, който обаче не се афишира като краен собственик. „Хедж Инвестмънт“ е собственост на офшорната фирма „EFV International Financial ventures“ LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови и има сметки в Швейцария в клон на британската банка RCS Coutt. По-рано Биволъ публикува документи, от които се вижда, че от тази фирма са превеждани големи суми към офшорни фирми регистрирани на името на синдикалните лидери д-р Константин Тренчев и главния секретар на КТ „Подкрепа“ Андрей Върбанов. Върбанов е бил финансов директор и впоследствие консултант на миноритарния собственик на „Дунарит“ – „Никкомерс 01“.

В Швейцария тече разследване за пране на пари срещу Цветан Василев, но няма данни дали фирмата EFV е свързвана с разследването. EFV e кредитирала и част от придобиването на BT Invest, собственик на Булгартабак.

Обновено 18.03.2015 с отговора на френското посолство

Обновено 27.03.2015 Право на отговоро на полк. Микулински

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English