Паралелът с едни други времена, в които България не пускаше да прелитат руски самолети и отказа да приеме на своя територия бежанци изпъква от самосебе си. За по-малко от две седмици премиерът Борисов разпореди на ръководството на армията да пусне през територията ни насочилите се към нея руски военни самолети « ако се наложи », вместо да се следват правилата на НАТО. А преди два дни поиска от ЕС в България да се създаде разпределителен център за бежанци, така наречения « хотспот » или « гореща точка ». Часове по-късно панически се отрече.

Дори не нужно да се задълбочаваме дали Борисов прави това с умисъл или става дума за гафове заради неравностойно интелектуално положение. Важен е резултатът – предаваме доверието на партньорите, а България става много по-несигурно и дори опасно място за живеене.

Както пише журналиста Веселин Желев, лично присъствал на пресконференцията на Ангела Меркел, в която тя обявява за поискания от България „хотспот“, самото му наличие в страната ще привлече бежанците. Идеята е там да се пресяват имащите право на убежище, които след това ще могат да стигнат легално до по-богатите страни на Западна Европа. Кандидати няма да липсват. Едва ли страната ни ще бъде залята от „8-10-12 милиона“ както се изразява самия Борисов, но ако в България бъде изграден официален европейски бежански регистрационен център, има шансове да се пробват десетки, дори стотици хиляди. На всички тях, а не само на получилите убежище, ще трябва да се осигури подслон и храна.

Забележителен е обаче синхронът, с който подвластните на Делян Пеевски медии и министрите на Реформаторския блок се опитват да замажат и омаловажат тези чутовни провали на Борисов.

Помните ли, че министър Митов е кадър на ДСБ, чиито „опорни точки“ и досега включват мантрата „Костов не пусна руските самолети и бежанците“. Забравете за това. Забравете също че реформаторите уж бяха срещу Мафията. Днес те са рамо до рамо с нея и пригласят на пеевските дезинформационни канали.

И едните и другите лъжат и мажат, хипотетизират, интерпретират… просто казано опитват се да изкарат, че черното е бяло, за да скрият очевидното. А то е, че премиерът трябва тутакси да подаде оставка, за да не натвори още бели, както му е тръгнало.

За щастие, каквато и пропаганда да се лее, колкото и успешно да се налага дезинформацията по всички медийни канали, казаното и написаното остава. Ето какво казва днес пресслужбата на федералния канцлер, която не бе потърсена за коментар от нито един български журналист, но е била потърсена от немския вестник Тагесшпигел.

« Думите на федералния канцлер Меркел говорят сами по себе си»

Ще добавим, че и думите на премиера Борисов говорят сами по себе си. Всеки може да ги чуе, изгледа, запомни от оригинала и да ги интерпретира без посредници, със собствения си ум.

Борисов за самолетите:

« Второ. Много се дискутира тези дни.
И трябва да ви кажа, че преди няколко дена, имах едно действително много върховно изпитание. Една нощ. Когато министърът на отбраната и шефа на Генералния щаб, предадоха, че има план за полети или така наречения flight plan, на руски военни самолети през нашата територия.

Много е ясна военната ни доктрина. Много е ясна нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО. Много ясно са разписани, какво трябва да направят нашите пилоти. Или само преди седмица видяхте на Шабла какви перфектни ракетни войски имаме.

Трябваше да се вземе решение. Пауза. Как да постъпиме в тоя момент? Началника на щаба докладва, чака заповед. Военният министър докладва, чака заповед. Дилемата е дали да изпълниме това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море.

Това не мога да го допусна. Тогава разпоредих, ако се наложи да ги пропуснем. С целия ясен (натъртено), и със ясното съзнание, че не изпълняваме тоя свой ангажимент, ми се видя по-лесно след това с натовските партньори да се разбера отколкото да идват и да изкарват с ковчези пилоти (ръкопляскания). И, истински се надявам в Москва да не си експериментират с нашите приятелски чувства, на целия народ, към тях (ръкопляскания). Защото ние, взехме това решение с ръководството на армията, но не бива да бъдем провокирани, защото това също не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт и ние разбира се ще го пропуснем (ръкопляскания). »

Меркел за « хотспота »:

“Говорихме за това, че всяко квотно разпределение (на бежанци, б.р.), каквото и да се реши (защото Европейската комисия разпространи нови предложения), може да се случи само ако имаме съответните изходни пунктове, или така наречените горещи точки. И тук това беше предмет на детайлна дискусия с консенсус и още веднъж бе казано, че държави с външни граници – тоест Гърция и Италия, но и България, която посочи, че не е в Шенгенското пространство, но има външна граница с Турция, ще изградят горещи точки най-късно до ноември 2015. И че там ще се извършва идентификацията, регистрацията и снемането на отпечатъци от имигранти и едновременно с това ще бъдат или експулсирани, или разпределяни от тези точки. Това е прецизен резултат, който засяга онези, които трябва да имат горещи точки, и допълва решението на вътрешните министри от вчера (за разпределение на 120 000 бежанци по квотен принцип, б.р.) Затова съм много доволна от резултатите от съвета, ясно е, че с тях не можем да решим изцяло бежанския проблем, но направихме крачка напред.”

След уточняващ въпрос дали България е кандидат за изграждане на « гореща точка » Меркел отговаря:

« Що се отнася до горещите точки – става дума за Италия и Гърция, а България просто посочи, че също има външна граница с Турция и стои под силен натиск на бежански поток оттам. Затова ние отговорихме, че сме отворени за това, ако България иска да изгради гореща точка, ще получи същата помощ от европейските институции и агенции като Гърция и Италия. Но не беше натиск от наша страна България да изгради такава гореща точка, а тя посочи, че има проблем и защо не и тя да получи помощ, което аз намирам за напълно логично. »

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English