Бъдещият посланик на САЩ е специалист по руските служби

Ерик Сет Рубин е автор на задълбочени анализи за руската енергийна и външна политика
by Екип на Биволъ

Номинираният за американски посланик в София Ерик Сет Рубин познава добре руските специални служби. Като зам.-посланик в Москва той е подготвял посещението на шефа на ФБР Мюлер и срещата му с Александър Бортников, шеф на ФСБ (контраразузнаване), и Михаил Фрадков, шеф на СВР (външното разузнаване). Това става ясно от архива със секретни дипломатически доклади на Wikileaks, в който се откриват десетки документи подписани или класифицирани от Eric S. Rubin.

В грама до ФБР от 23 април 2009 г. Рубин прави портрет на двамата директори и министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев. Той ги характеризира като « трима скептици » и « твърдолинейни прагматици », които споделят съветското ксенофобско мислене и не се доверяват на Запада и САЩ, подозирайки ги в активна дейност за дестабилизацията на Русия.

Зам.-посланикът анализира и тенденцията за обособяване на две групи в елита на « силовиците » – твърдолинейни, които искат запазване на статуквото и по-умерени, които залагат на реформи за икономическо и политическо развитие на Русия. Шефовете на службите са лидери на първата група и искат « да се затегнат гайките » срещу местната опозиция и подозираната от тях подкрепа от Запада.

Службите като политически играчи и наследници на имперската тайна полиция

Руските служби имат много по-голяма политическа сила отколкото техните аналози на Запад, заради възможността да инициират наказателноправни действия срещу политически противници, а съдилищата са се превърнали в оръжия за влияние, вместо да бъдат независими арбитри. Силовиците контролират големи ресурси и жива сила (190 000 души наброяват само вътрешните войски на руското МВР). Бортников, Фрадков и Нургалиев обаче не са сред « вътрешния кръг » на взимащите решения в Кремъл – твърди Рубин.

Основна задача на руските служби е съхраняването на режима, като за целта не се пестят усилия за преследване на вътрешната опозиция, особено след « цветните революции » в Грузия и Украйна. Идеологическият им модел е този на « тайна полиция », наследство от Имперската Охрана и съветското КГБ, а не моделът на правоохранителните западни служби. Техни агенти участват в различни криминални структури или си затварят очите за дейността на известни престъпници, които имат политически гръб. Като пример е даден небезизвестния Семьон Могильович (истинско име Сергей Шнайдер), издигнал се до посредник на Газпром в структурата РосУкрЕнерго. Могильович е арестуван през 2008 г., след като по неясни причини губи политическия си чадър.

Визитата на Мюлер обаче съвпада с обявения от Обама « рестарт » на отношенията между САЩ и Русия и с афиширано от Кремъл желание за сътрудничество, а това може да е подходящо време за изграждане на връзки между службите – отбелязва Рубин. Показателно е, че ФСБ е настоявала силно за посещението на шефа на ФБР, като дори платила горивото и летищните такси за самолета му. Като възможни допирни точки Рубин вижда борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, в която след предишната визита на Мюлер през 2004 г. са отбелязани успехи.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Познавач на руската енергийна политика

Бъдещият посланик в София е на служба в Москва в периода, когато се разгаря « газовата война » между Русия и Украйна, довел до спиране на доставките и за България. Той следи внимателно конфликта и след приключването му прави подробно обобщение. Цитирани са многобройни контакти и източници, като високопоставени шефове в Газпром, Лукойл и анализатори на банки и енергийни компании. Правят впечатление обаче и задълбочените познания на самия Рубин. Във финалния си коментар той предвижда нов газов конфликт между Украйна и Русия, което се случи няколко години по-късно.

За Путин – Войника и Рогозин – Хулигана

Заедно с бившия посланик в София Джон Байърли, чийто заместник се явява в Москва, Ерик Сет Рубин следи внимателно ставащото в Кремъл, но и в правителството, където по това време властва Путин. Особено интересни са неофициалните контакти с източници от обкръжението на министър-председателя, от които са извлечени кратки, но съдържателни обобщения. Например за « Путин – Войника », наричан така защото « подхождал към работата като « войник », който служи на Русия и изглежда, че работи неуморно »

Бившият постоянен предствител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин е посочен като « Рогозин – Хулигана », ценен заради умението си « да раздрусва нещата ». Острите му публични изказвания били доста умерени спрямо езика в дипломатическите грами, които Рогозин пращал от Брюксел. Хулиганският стил на Рогозин се прояви в пълната си сила след началото на конфликта в Украйна и завземането на Крим с милитаристични туитове като « Ще прелетя над Румъния в стратегически бомбардировач ».

В заключение, съветваме българските дипломати да не се ограничават с краткия обзор на творбите на Ерик Сет Рубин изложен по-горе, а да седнат и да прочетат цялото му творчество, предоставено безплатно от Wikileaks в публичната библиотека на американската дипломация PlusD. Това едва ли ще им даде стратегическо предимство, тъй като благодарение на NSA Рубин ще прочете тяхното творчество, дори и най-секретното, но ще се понаучат на стил и прагматична словесност.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also