Бившият български шпионски шеф Петко Сертов е изчезнал от една седмица. Петко Сертов беше първият началник на новата агенция за вътрешна сигурност. Известен най-вече с привилегированите си връзки с Париж.

Какво се е случило с Петко Сертов? От петък 5 декември малката общност на разузнаването в София е настръхнала от изчезването на един от най-видните и представители. На 58 години този човек с не особено запомняща се физика беше успял по-добре от който и да е прехода от бивш агент на комунистическите служби в топ-ченге на демократична България, като стана дори шеф на ДАНС, новата българска агенция за контрашпионаж, създадена през 2008 с благословията на Европейския съюз и по-специално на Франция и Германия.

letemps-sertov-1

Изчезването на Сертов е сред водещите новини на Le Temps

Тревогата е вдигната от неговата съпруга. Излязъл на пазар в града на 5 декември, съпругът и не се връща повече. Според разследващите той е изтеглил голяма сума пари преди да се изпари на волана на своя автомобил. Още на следващия ден Министерството на вътрешните работи го обявява за издирване. От понеделник той е обявен за изчезнал и в Интерпол, безпогрешен знак за важността на този случай. Още повече, че неговите близки изключват всякаква версия за « битов характер » на тоза изчезване. Някои от неговите бивши колеги внимателно се изказаха, за да споделят безпокойството си. В тази твърде затворена среда не вярват много на случайността, нито на лекомислено взетите решения. « Всичко оставя впечатлението, че Петко е знаел какво прави. Може би е отишъл на тайна среща, която е имала неприятен обрат. Или просто е искал да изчезне. При нас знаят отлично как да се подходи, за да се насочат всички в погрешната посока », свидетелства бивш офицер от разузнаването.

Култивиран франкофон

Какъв би могъл да е «  неприятният обрат » за този човек с повече от комфортен начин на живот? Отговорът сигурно се крие в неговата биография, емблематична за посткомунистическа България, в която една шепа хора в сянка като него успяха, често с цената на впечатляващи „обръщания на палачинката“, да скочат в движение във влака на промените. И дори да ги направляват.

Франкофон и култивиран, младият Петко Сертов постъпва през 1984 г. в зловещото Второ главно управление на Държавна сигурност (ДС), натоварено с контрашпионажа. Приписват му наблюдението на френското посолство в София. След падането на режима, той е на първа линия за посрещане на делегациите, идващи от Париж, за да хвърлят мостове между службите. Съдията Жан-Луи Брюгер, който е сред пратениците си спомня за 1991 г. и един млад човек, който буквално се « хвърля »  в ръцете на французите.

Тогава ли се преобръща неговата съдба? Факт е, че на следващата година го намираме в Лион, в Националната висша школа на полицията, където среща най-елитните бъдещи френски комисари, но също и експерти като Ален Бауер, който става негов приятел. Близък до българските социалисти, Петко Сертов бързо расте в кариерата, за да поеме през 2008 г. ръководството на ДАНС. Това е апотеозът на неговата кариера. И докато агенцията се прочува в България най-вече с шпионски скандали, френските дипломати и полицаи се радват на едно сътрудничество за пример, в сърцето на което се намира „приятелят Петко“, достъпен по телефона във всеки един момент и винаги готов да услужи.

Но неговата близост с французите не е винаги добре оценена от неговите по-възрастни колеги и предизвиква ревност при по-младите. През лятото на 2009 г. той е брутално отстранен от поста си. Без занимание и в депресия, той чука отново на вратата на посолството и иска да му дадат едно рамо, преди да се обърне към частния сектор. Тези, които го са го срещали оттогава описват един човек без илюзии, който казва, че е бил предаден от приятелите си и понякога дори заплашва да се разприказва. Българската полиция не изключва нито една версия в това разследване. Поне веднъж тази ритуална формулировка е изпълнена със смисъл.

letemps-sertov-2

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English