Le Temps: Изчезнал е бивш шпионски шеф

Александър Леви анализира изчезването на Петко Сертов за швейцарския вестник
by Екип на Биволъ

Бившият български шпионски шеф Петко Сертов е изчезнал от една седмица. Петко Сертов беше първият началник на новата агенция за вътрешна сигурност. Известен най-вече с привилегированите си връзки с Париж.

Какво се е случило с Петко Сертов? От петък 5 декември малката общност на разузнаването в София е настръхнала от изчезването на един от най-видните и представители. На 58 години този човек с не особено запомняща се физика беше успял по-добре от който и да е прехода от бивш агент на комунистическите служби в топ-ченге на демократична България, като стана дори шеф на ДАНС, новата българска агенция за контрашпионаж, създадена през 2008 с благословията на Европейския съюз и по-специално на Франция и Германия.

letemps-sertov-1

Изчезването на Сертов е сред водещите новини на Le Temps

Тревогата е вдигната от неговата съпруга. Излязъл на пазар в града на 5 декември, съпругът и не се връща повече. Според разследващите той е изтеглил голяма сума пари преди да се изпари на волана на своя автомобил. Още на следващия ден Министерството на вътрешните работи го обявява за издирване. От понеделник той е обявен за изчезнал и в Интерпол, безпогрешен знак за важността на този случай. Още повече, че неговите близки изключват всякаква версия за « битов характер » на тоза изчезване. Някои от неговите бивши колеги внимателно се изказаха, за да споделят безпокойството си. В тази твърде затворена среда не вярват много на случайността, нито на лекомислено взетите решения. « Всичко оставя впечатлението, че Петко е знаел какво прави. Може би е отишъл на тайна среща, която е имала неприятен обрат. Или просто е искал да изчезне. При нас знаят отлично как да се подходи, за да се насочат всички в погрешната посока », свидетелства бивш офицер от разузнаването.

Култивиран франкофон

Какъв би могъл да е «  неприятният обрат » за този човек с повече от комфортен начин на живот? Отговорът сигурно се крие в неговата биография, емблематична за посткомунистическа България, в която една шепа хора в сянка като него успяха, често с цената на впечатляващи “обръщания на палачинката”, да скочат в движение във влака на промените. И дори да ги направляват.

Франкофон и култивиран, младият Петко Сертов постъпва през 1984 г. в зловещото Второ главно управление на Държавна сигурност (ДС), натоварено с контрашпионажа. Приписват му наблюдението на френското посолство в София. След падането на режима, той е на първа линия за посрещане на делегациите, идващи от Париж, за да хвърлят мостове между службите. Съдията Жан-Луи Брюгер, който е сред пратениците си спомня за 1991 г. и един млад човек, който буквално се « хвърля »  в ръцете на французите.

Тогава ли се преобръща неговата съдба? Факт е, че на следващата година го намираме в Лион, в Националната висша школа на полицията, където среща най-елитните бъдещи френски комисари, но също и експерти като Ален Бауер, който става негов приятел. Близък до българските социалисти, Петко Сертов бързо расте в кариерата, за да поеме през 2008 г. ръководството на ДАНС. Това е апотеозът на неговата кариера. И докато агенцията се прочува в България най-вече с шпионски скандали, френските дипломати и полицаи се радват на едно сътрудничество за пример, в сърцето на което се намира “приятелят Петко”, достъпен по телефона във всеки един момент и винаги готов да услужи.

Но неговата близост с французите не е винаги добре оценена от неговите по-възрастни колеги и предизвиква ревност при по-младите. През лятото на 2009 г. той е брутално отстранен от поста си. Без занимание и в депресия, той чука отново на вратата на посолството и иска да му дадат едно рамо, преди да се обърне към частния сектор. Тези, които го са го срещали оттогава описват един човек без илюзии, който казва, че е бил предаден от приятелите си и понякога дори заплашва да се разприказва. Българската полиция не изключва нито една версия в това разследване. Поне веднъж тази ритуална формулировка е изпълнена със смисъл.

letemps-sertov-2

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also