България отказа убежище на опозиционен журналист от Азeрбайджан

Маргарита Попова при Илхам Алиев. България с институционална подкрепа за един от световните врагове на свободата на словото

Емин Ахмедбеков, бивш политзатворник и опозиционен журналист от Азербайджан е потърсил със семейството си убежище в България, но то му е било отказано. Това съобщи за Биволъ Ганимад Захид, основател на сайта « Азадлик »  (Свобода) и телевизията « Часът на Азербайджан ».

Захид, който живее в изгнание в Париж е един от « Стоте герои на информацията » на Репортери без граници. Единственият представител на България в тази престижна листа е Асен Йорданов от Биволъ. Азербайджан има трима представители: Ганимад Захид, Хадиджа Исмаилова и Малахат Насибова.

Заради опозицията си на режима на Илхам Алиев, Захид и Ахмедбеков са лежали в затвора след като са били осъдени по фабрикувани обвинения. Вече в изгнание, Захид се свързва с Ахмедбеков, който започва да сътрудничи на « Часът на Азербайджан » като работи дистанционно и в момента е зам.-главен редактор на сателитната телевизия, която има стотици хиляди зрители в Азербайджан. Ахмедбеков, който е бивш офицер от азербайджанското МВР, е също така автор на изобличителни публикации довели до оставки на висши служители на вътрешното ведомство в Баку.

След като Ахмедбеков е арестуван и осъден през 2010 г. неговата съпруга и децата му не се примиряват. Въпреки натиска на властите, те дават пресконференции в Баку и се жалват в Европейския съд по правата на човека (дело 42343/10 Ahmadbayov vis Azerbaijan). Излизайки от затвора., Ахмедбеков напуска Азербайджан заедно със семейството си и търси убежище в Украйна. Там разглеждането на молбата му се проточва безкрайно. Накрая той разбира, че властите в Баку са били информирани за неговото досие на политически бежанец. « Украйна е опасна за нас » – казва той през август 2013 г. на кореспондент на Асошиейтед прес, който пише за съдбата на търсещите убежище в Киев.

Семейството на Ахмедбеков се опитва да стигне до Германия през Турция, но всички са задържани в България заради нередовни документи. Журналистът подава молба за политическо убежище до Президента, който в края на 2014 г. му отказва без да се мотивира. Преди дни той и членовете на семейството му са получили откази и от Агенцията по бежанците, според която « нивото на общото насилие в Азербайджан не е изключително » и няма причини те да се страхуват от завръщане в Баку.

България и Азербайджан на общ фронт срещу свободното слово

Трябва да се отбележи, че молбата на Ахмедбеков за убежище е солидно подплатена от свидетелства на организации на азербайджански политически изгнаници, които изпращат писма в негова подкрепа. Това обаче се оказва недостатъчно или по-скоро е навредило. Пред Биволъ Ахмедбеков разказа, че по време на интервюто в Агенцията за бежанците му е било казано в прав текст, че България няма да си разваля отношенията с Азербайджан заради него.

support-emin

 

Едно от писмата за подкрепа на статута на политически бежанец на Ахмедбеков

Сближаването между двете страни е очевидно през последните месеци. Първо България посрещна Алиев с почести, след това президентът Плевнелиев посети Азърбайджан, а в момента там е на официално посещение вицепрезидентът Маргарита Попова.

Повод за многобройните визити и размяна на любезности е, че България се надява да купува от Азърбайджан природен газ. Има обаче и друга пресечна точка между реалностите в двете страни. Президентът на Азербайджан

Илхам Алиев е един от най-изявените врагове и преследвачи на свободата на словото в световен мащаб,

а България е последна в класациите за свобода на словото в Европа на незавидното 106-о място.

Задържането на критични журналисти от режима в Азербайджан е системна практика. Последният фрапиращ случай е този на Хадиджа Исмаилова от Радио « Свобода », която от месеци е в предварителен арест с абсурдни обвинения. В актуален доклад на Freedom Now и The Human Rights House Network (HRHN) за ситуацията със свободата на словото и политическите права на гражданите в Азербайджан е отбелязано, че азербайджанските власти имат стратегия да заглушават критичните гласове чрез политически мотивирани криминални дела и арести. От 2009 г. насам законодателството е затегнато, за да ограничат правата на изразяване и мирно сдружаване. Резултатът е, че гражданското общество в страната е опустошено.

Завиден резултат, който водещите политици в България също биха желали да постигнат и без съмнение биха го постигнали, ако не им беше сложена европейската вилица на врата. Може би затова, след многобройните височайши визити в Баку, популацията на парламентарната група за приятелство с Азербайджан също е толкова многобройна. Със своите 31 представители тя е осма от 80 групи за организиран парламентарен туризъм.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also