“Два пъти се опитаха да ме ликвидират”

Асен Йорданов пред швейцарския вестник КЛАРТЕКСТ за свободата на словото у нас
by Екип на Биволъ

Швейцарският вестник Клартекст цитира директора на Биволъ Асен Йорданов в материал посветен на свободата на медиите в България озаглавен « Под властта на олигарсите »

България е класирана последна страна в ЕС в областта на свободата на пресата. – припомня авторът на репортажа от София Жил Лабарт. Зад многобройните издания в будките за вестници, създаващи илюзия за медиен плурализъм, прозира една друга реалност. « Медиите работят в обкръжение на корупция и тъмни зависимости. Връзките с обществеността заместиха журналистиката, изданията не работят вече в интерес на гражданите, а на тези, които им плащат » – резюмират ситуацията от ръководството на Дарик Радио.

asen-klartext

«Перманентната колизия между медиите, политиката и клика от олигарси, свързани според някои с организираната престъпност, наследници на комунистическия период, завърнали се на политическата сцена в ролята на бизнесмени-аферисти е една от причините за протестите през 2013 г. » – коментира Антоан Ери от Репортери без граници.

« Трагично е! » – казва Асен Йорданов, преживял комунистическия период и неговия крах. Той започва журналистическата си кариера на 22 г. в родния си град Бургас на Черно море. Най-напред като кореспондент на големите столични вестници. Първите му разследвания не закъсняват. Най-значителното – осем страници в тогавашния Стандарт за трафик на цигари, нефт и скъпоценни метали замесва корумпирани служители на митницата. « Това ми струваше многобройни разпити в полицията, домашен арест и смъртни заплахи ».

Той не се отказва и продължава с разследванията, въпреки натискът от средите на организираната престъпност, много по-директен и труден за понасяне в провинцията отколкото в София. « Животът ми беше игра. Справих се с две атаки за ликвидация. През трите години военна служба бях инструктор по бойни изкуства и това помага».

След като българските медии затварят вратата си за неговите разследвания Асен Йорданов продължава да работи но в интернет. «Създадох с един колега сайта Bivol.bg в края на 2010. Тогава се сблъсках с тотално следене, особено след договора, който сключихме с Джулиън Асанж за партньорство с Wikileaks. Трябваше да подсилим сигурността и да криптираме комуникациите си, за да защитим източниците си » Bivol.bg е изцяло финансиран от частни дарения и реклама. Сайтът публикува онлайн разследвания базирани  на конфиденциално получени документи. Опит, който продължава със създаването на Balkanleaks заедно с Атанас Чобанов. Интернет може при определени условия – защита на източниците и гарантирана анонимност – да предложи поле за изразяване, посветено на разследващата журналистика. Но българската преса не откликва, за да подкрепи и да публикува тези разследвания. Асен Йорданов завършва със следното предупреждение: « Олигарсите отлично се научиха да говорят езика на ЕС и да прихващат финансирането от Запад » Включително, колкото и иронично да е това, фондовете създадени преди двайсет години, за да подкрепят демокрацията чрез диверсифицирането на пресата и обучението на журналистите.

«Някои финансирания, например от фондацията на Сорос, отидоха в неправилните джобове. Това обяснява също защо, въпреки толкова помощ от Запада, качеството и свободата на пресата не са във възход. В първите години след падането на комунистическия режим имаше подобряване. Но мисля, че ситуацията в момента е по-лоша отколкото преди десет години » – съжалява той по същество. И е по-добра в Албания.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also