Швейцарският вестник Клартекст цитира директора на Биволъ Асен Йорданов в материал посветен на свободата на медиите в България озаглавен « Под властта на олигарсите »

България е класирана последна страна в ЕС в областта на свободата на пресата. – припомня авторът на репортажа от София Жил Лабарт. Зад многобройните издания в будките за вестници, създаващи илюзия за медиен плурализъм, прозира една друга реалност. « Медиите работят в обкръжение на корупция и тъмни зависимости. Връзките с обществеността заместиха журналистиката, изданията не работят вече в интерес на гражданите, а на тези, които им плащат » – резюмират ситуацията от ръководството на Дарик Радио.

asen-klartext

«Перманентната колизия между медиите, политиката и клика от олигарси, свързани според някои с организираната престъпност, наследници на комунистическия период, завърнали се на политическата сцена в ролята на бизнесмени-аферисти е една от причините за протестите през 2013 г. » – коментира Антоан Ери от Репортери без граници.

« Трагично е! » – казва Асен Йорданов, преживял комунистическия период и неговия крах. Той започва журналистическата си кариера на 22 г. в родния си град Бургас на Черно море. Най-напред като кореспондент на големите столични вестници. Първите му разследвания не закъсняват. Най-значителното – осем страници в тогавашния Стандарт за трафик на цигари, нефт и скъпоценни метали замесва корумпирани служители на митницата. « Това ми струваше многобройни разпити в полицията, домашен арест и смъртни заплахи ».

Той не се отказва и продължава с разследванията, въпреки натискът от средите на организираната престъпност, много по-директен и труден за понасяне в провинцията отколкото в София. « Животът ми беше игра. Справих се с две атаки за ликвидация. През трите години военна служба бях инструктор по бойни изкуства и това помага».

След като българските медии затварят вратата си за неговите разследвания Асен Йорданов продължава да работи но в интернет. «Създадох с един колега сайта Bivol.bg в края на 2010. Тогава се сблъсках с тотално следене, особено след договора, който сключихме с Джулиън Асанж за партньорство с Wikileaks. Трябваше да подсилим сигурността и да криптираме комуникациите си, за да защитим източниците си » Bivol.bg е изцяло финансиран от частни дарения и реклама. Сайтът публикува онлайн разследвания базирани  на конфиденциално получени документи. Опит, който продължава със създаването на Balkanleaks заедно с Атанас Чобанов. Интернет може при определени условия – защита на източниците и гарантирана анонимност – да предложи поле за изразяване, посветено на разследващата журналистика. Но българската преса не откликва, за да подкрепи и да публикува тези разследвания. Асен Йорданов завършва със следното предупреждение: « Олигарсите отлично се научиха да говорят езика на ЕС и да прихващат финансирането от Запад » Включително, колкото и иронично да е това, фондовете създадени преди двайсет години, за да подкрепят демокрацията чрез диверсифицирането на пресата и обучението на журналистите.

«Някои финансирания, например от фондацията на Сорос, отидоха в неправилните джобове. Това обяснява също защо, въпреки толкова помощ от Запада, качеството и свободата на пресата не са във възход. В първите години след падането на комунистическия режим имаше подобряване. Но мисля, че ситуацията в момента е по-лоша отколкото преди десет години » – съжалява той по същество. И е по-добра в Албания.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars

This post is also available in: English