След публикация в Биволъ:

Доброволецът от екипа на Навални с убежище

Липсата на мотиви превентира автоматичното прилагане, а има и други чакащи руснаци, разкри адвокатката му
Николай Марченко
Последвайте:

Руският гражданин Евгений Чупов, за когото „Биволъ“ писа в края на декември 2020 г., най-накрая е получил политическо убежище в България. Това стана ясно във вторник, след като му е било официално връчено решението на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет. „Моите благодарности към независимата българска преса, без тяхната помощ и отразяването на случая ми, това не би било възможно“, коментира московчанинът за медията ни. Адвокатката му Диана Радославова обаче се съмнява, че и други руски граждани, които чакат за убежище в България, ще могат да разчитат на положително решение. 

Както вече писа “Биволъ”, 41-годишният московчанин е учител по английски и граждански активист, който е основал редица НПО-та в защита на московски райони от произвола на общината. През 2019 г. е доброволец на местните избори за Московската градска дума в екипа на Иван Жданов, който е директор на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на лидера на руската опозиция Алексей Навални. Дни преди да замине със семейството си за почивка в България, е задържан и заплашван в районно полицейско управление в Москва (вижте видеоинтервюто му долу).

 

Агенцията, която размисли 

За разлика от пространните и объркани решения за отказ от миналата година, решението за предоставяне на убежище е едва около половин страница и се базира на два члена от Закона за убежище и бежанците (ЗУБ).

„Молбата на кандидата е основателна“, пише в документа, с който “Биволъ” разполага. Подписан е от зам.-председателя на ДАБ Даниел Инджиев. 

„Въз основа на установените факти и обстоятелства в бежанската история на молителя и от събраните по административната преписка доказателства, се налага изводът, че за Чупов Евгений Сергеевич са налице предпоставки за предоставяне на статут на бежанец съгласно чл. 8, ал. 1 от ЗУБ“, пише в решението.

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) (1) Статут на бежанец в Република България се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

„Това е съвместимо с личния му статус и не са налице обстоятелства по чл. 12, ал. 1 от ЗУБ“.

Чл. 12. (1) (Предишен текст на чл. 12, изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Статут на бежанец не се предоставя на чужденец:
1. за когото има сериозни основания да се предполага, че е извършил деяние, което съгласно българските закони и международните договори, по които Република България е страна, е определено като военно престъпление или като престъпление против мира и човечеството;

Човекът, който вярва в българските медии

Според Евгений Чупов решаващото е било даването на публичност на неговия казус. Затова в своя Фейсбук той благодари на руските и българските НПО-та и медии, осветили случая му. Става дума за Атлантическия съвет – България, НПО „Гласът на България“, медиите като „Свободна Европа“, Фактор.бг и „Биволъ“.

„Независимите медии в България помогнаха да се получи статута на бежанец за мен като опозиционер от Русия“, коментира Евгений Чупов.

Той припомня, че първоначалното решение на агенцията от септември 2020 г. беше отрицателно:

„Затова предадох новината на независими медии в Русия, а след това тя стигна до българските“.

„Смятам, че именно широкият отзвук в българските медии е принудил българските власти радикално да променят първоначалното си решение”, казва московчанинът.

„В агенцията ни приеха доброжелателно, всичко беше в съответствие с процедурата“.

Евгений призна пред медията ни, че за разлика от някои от предишните интервюта, служителите в агенцията не са имали и претенции или забележки относно публикациите в медиите по неговия случай.

Според него сега „имаме сигурност в утрешния ден“, което означава че със съпругата имат „възможност да планират по-нататъшното образование“ за четирите им деца.

„Биволъ“ попита Евгений дали той, съпругата му Екатерина и четиритте им деца смятат да останат да живеят в България.

„Ние планираме да живеем в България и след изтичане на тригодишния срок да подадем документите си за гражданство, това е най-добрата възможност, която бихме могли да получим“, коментира московчанинът.

Адвокатката: Успех е, но не и практика

„Положително е решението. Със сигурност е успех. Доста нестандартно като процедура за Държавната агенция за бежанците“. Това коментира пред „Биволъ“ българската адвокатка на Евгений Чупов Диана Радославова, която е и основател на Центъра за правна помощ „Глас в България“.

Адв. Диана Радославова Снимка: cscd-bg.org

Според нея нестандартното е, че руските граждани по принцип са „една специфична група“, а в случая е имало отказ, но след завеждане на дело в Административния съд – София  агенцията оттегля решението „поради нови обстоятелства“.

„Това е нещото, което за първи път ми се случва в практиката. Не мога да коментирам причините, поради които това се случва“.

Тя призна, че „случаят придоби страшно голяма медийна известност“. „Това знаем, че е една така доста нестандартна намеса на четвъртата власт в една подобна процедура, която със сигурност има своето влияние. Предполагам, че и това е фактор“, коментира защитничката.

Според адв. Радославова, не може да се коментира защо е взето това решение, могат да се коментират само мотивите защо е отказано.

„Вие знаете колко подробни бяха тогава решенията за отказ. И можете да направите в същото време сравнение с размера от половин страница на решението за статут, в което липсват мотиви“.

„Аз това не мога да го коментирам, тъй като по закон подобни процедури не би трябвало да са абсолютно политически ангажирани. Нали това е законът“, каза защитничката на руския активист, запитана дали на Агенцията за бежанците е наредено „отгоре“ да бъде предоставено убежище на семейството на Евгений Чупов.

България бави убежище за съратник на Навални

Според нея не е ясно как точно да бъде тълкувана въпросната процедура: „Разбира се, аз имам мое собствено тълкувание, но нямам доказателства, нямам база, на която да мога да ги тълкувам“.

„При всички случаи, това е доста положително решение. Изключително важно. Изключителна победа за индивидуалния казус на семейството“.

Според Диана Радославова решението в ползата на Чупови е важно и като съдебен прецедент: „Всеки един случай се разглежда строго индивидуално. Това е изискването на закона“.

Фактът, че решението обаче няма никакви мотиви според юристката „превентира такова автоматично прилагане и в други случаи“.

„Тъй като не са описани конкретните основания дори схематично на базата, на които е взето това положително решение“.

Диана Радославова обаче казва, че има и други търсещи убежище руснаци. „Има настоящи случаи, много подобни на политическо преследване на други руски граждани, на семейства на руски граждани, по които все още чакаме решение“.

Снимка: “Биволъ”

Адвокатката бе категорична, че „само бъдещето ще покаже дали това е една положителна тенденция“:

„по отношение на тази конкретна група и на тази конкретна страна на произход, която е много интересна за наблюдение и за наблюдение на динамиката на взаимоотношенията с българската държава конкретно“.

Според нея предстои да се види как ще действат властите в София по други аналогични казуси. „Аз лично дълбоко се съмнявам, че това ще бъде последвано от една такава установяваща се практика“, обобщи позицията си Диана Радославова.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: