Ебола е силно заразна… и още седем други мита за вируса

Разпространението на Ебола е сериозна заплаха, но естеството на епидемията често остава неразбрано и се предлагат неподходящи мерки
Екип на Биволъ

От Джеймс Бол, Гардиан

Разпространението на Ебола отнема животи в Африка в продължение на много месеци, но след първия смъртен случай извън континента, след новините за него и растящата тревога, Западът се активизира в по-висока степен.

Със сигурност Ебола е тежък проблем за Западна Африка, приоритет за общественото здравеопазване, който беше изострен от бавната реакция на международните организации и богатите страни. Заразата вече отне повече от 3800 живота и без подходяща международна реакция може да отнеме много повече.

Същевременно това не е бедствие, което води до изчезване на видове, както някои се опасяват. Тук предлагаме осем мита за Ебола и опит да се определи истинската ситуация.

1. Ебола е силно заразна

В сравнение с повечето познати заболявания, Ебола не е особено заразна. Основният риск от заразяване с Ебола идва от телесните течности на хора, които са видимо заразени – най-вече кръв, слюнка, повръщане и (евентуално) пот. Те могат да предадат заболяването при контакт с лигавиците (на носа, устата, и други подобни области).

При настоящото разпространение на Ебола всеки пациент заразява средно двама здрави души (тази цифра, позната като стойността R0, може да бъдат намалена с подходящи предпазни мерки). Избухването на ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром) през 2002-2003 г. имаше R0 със стойност пет, заушката – 10, а морбилито – огромното 18. Ебола може да бъде много по-заразна отколкото е.

2. Можете да се заразите от Ебола от някой, който изглежда напълно здрав

Почти със сигурност не можете. Ебола има инкубационен период с продължителност до 21 дни между заразяването и появата на симптоми (макар че обикновено е по-кратък). Основно това подхранва страховете, че някой може да пристигне от Западна Африка и след това да разпространи болестта.

Въпреки това, като цяло, хора, които не показват симптоми на Ебола все още не са заразни, и във всички случаи ежедневните социални контакти (просто да се намираш наблизо или дори ръкостискането) обикновено не водят до разпространение на вируса.

Изключението всъщност са тези, които са имали Ебола и са се възстановили – проучванията показват, че вирусът може да се задържи в спермата за срок до три месеца след възстановяване, така че може би е добре да помислите преди да правите секс. Или поне да използвате презерватив.

3. Ако се заразите с Ебола, почти сигурно ще умрете

Най-широко цитираната цифра за Ебола е, че смъртността й е „до 90 процента“. До тази година историята на Ебола е поредица от краткотрайни и много изолирани огнища на различни щамове на болестта и е единствено вярно, че при едно от тези огнища е имало 90 процента смъртност.

За щастие сегашната епидемия има по-ниска смъртност. В момента е потвърдено, че около 8000 души са били диагностицирани с вируса Ебола и за съжаление 3865 от тях са починали. Това е 48 процента смъртност (макар, че може да се увеличи, тъй като някои от тези, които са все още са болни могат да умрат) и тази смъртност е трагично висока, но не е толкова зле колкото би могла да бъде.

Предвид лошите условия и и претовареността в много от болниците в засегнатите области, твърде е вероятно този процент да е още по-нисък при пациенти с достъп до най-високо ниво на медицинска помощ.

4. Трябва да поставим под карантина всеки със симптоми приличащи на Ебола

Тогава много хора ще трябва да бъдат поставени под карантина. Ако искате точен списък на симптомите при ранен стадий на Ебола, просто си представете кога за последен път вие (или някой ваш познат) сте били болни от грип – на пръв поглед те са почти неразличими.

Този набор от симптоми, еднакви за множество познати заболявания, предизвика лавина от инциденти по летищата заради „възможни случаи на Ебола“, които водят до прекалено много новини и хаос. И това вероятно ще продължи да се случва, въпреки че би трябвало да има много повече фалшиви тревоги отколкото истински случаи.

5. Трябва да проверяваме за Ебола всички които пристигат на нашите летища

Летищата се ползват от много хора, по-голямата част от които не са пътували дори в близост до Западна Африка. Масовото използване на мерки като температурни датчици и други такива в западните летища ще предизвика огромен брой фалшиви тревоги.

Представители на общественото здравеопазване многократно са заявявали, че най-ефективната мярка е създаването на сигурна система за цялостна проверка на място на хора, които напускат страните с огнища на Ебола, въпреки че някои страни (главно САЩ) въведоха проверки в летища с особено висок брой на пристигащи от Западна Африка.

6. Ебола завари Запада неподготвен

Ние сме толкова подготвени, колкото можем да бъдем. Възможна епидемия от ТОРС и пандемичен грип така ужасно плашат болниците и служителите от общественото здравеопазване, че в повечето страни от тях се изисква да имат планове за реакция както за местни, дребномащабни огнища, така и за важни събития и извънредни ситуации.

Богатите страни имат много по-големи възможност за проследяване и изолиране тези, които са били в контакт с някой диагностициран с Ебола, а и за лечение на тези, които са били засегнати в болниците.

Това не значи, че рискът е нулев, но най-общо казано служителите в общественото здравеопазване са уверени в способността си да ограничат пряката вреда, която Ебола може да причини в страни като САЩ или Великобритания.

7. Ебола постави Африка на колене

Важно е да се подчертае, че трите страни, които в момента са най-засегнати от вируса Ебола – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне – са изправени пред извънредна ситуация в общественото здравеопазване, социално недоволство и икономически проблеми, причинени от продължителността на епидемията. Справянето с нея е хуманитарен приоритет и е необходима по-голяма помощ.

Но би било прекалено опростенческо до кажем, че Ебола е бедствие за „Африка“, континент с повече от 50 страни и площ два пъти размера на Европа. Страните, които в момента се борят с Ебола съставляват по-малко от 1 процент от икономиката на континента – за голяма част от Африка, както и за останалата част от света, животът и бизнесът си продължават както обикновено.

Трябва също да се отбележи, че Ебола далеч не е инфекциозен убиец номер едно в Африка – дори през тази година маларията, туберкулозата и ХИВ са отнели стотици хиляди животи, в много, много пъти повече от Ебола, но не са отразявани с такъв ужас като нея.

8. Ебола е най-голямото възможно бедствие за общественото здраве

Ебола е истински проблем за правителствата по света и реакцията им е забавена. Но епидемиолозите (и други) мислят, че има много по-притеснителни неща.

Начело в класацията е възможно повторение на смъртоносна пандемия от грип. Въпреки че на няколко пъти бяхме близко, все още не сме били свидетели на повторение на испанския грип от 1918 г., който опустоши народи, които едвам се бяха възстановили от войната, убивайки най-младите и здравите.

Има предприети мащабни мерки за такава ситуация, но официалните представители са единодушни, че има още много да се желае. Ако трябва да се опасяваме от пандемия, грипът е много по-добър кандидат от Ебола.

Ебола е сериозен проблем и всеки способен на някакво състрадание би трябвало да се притеснява. Но ако живеете на Запад, тогава е удивително малко вероятно тя да ви се отрази лично, или пък на някого когото познавате.

Може би, все пак точно този страх ни кара да обърнем поне някакво внимание на вируса.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: