Еврокомисията: Случаят с кражбата на 26 милиона евро не е приключил

Говорител на Брюксел реагира на писмото на CPJ в защита на Биволъ
Екип на Биволъ

Базираното в Брюксел онлайн издание Euractiv отрази отвореното писмо на CPJ, с което се осъжда натиска срещу журналисти от Биволъ, работещи върху кражбата на 26 милиона евро със съучастието на Първа Инвестиционна Банка. В хода на разследването журналистът от Биволъ Димитър Стоянов е бил следен, а неизвестни лица са проникнали в неговия дом вероятно с цел сплашване. Стоянов е подал жалби в полицията и за двата случая. CPJ призова в отворено писмо премиерът на България да гарантира сигурността на журналистите.

Пред Euractiv говорител на Европейската комисия е казал, че плурализмът и защитата на журналистите са в самата основата на  свободното и демократично общество. Комисията следи случая с кражбата на 26 милиона евро от храните за бедни в Румъния и си сътрудничи с ОЛАФ, но не може да коментира по продължаващо разследване.

Така Еврокомисията индиректно опровергава твърденията на ПИБ, че случаят е приключил за нея с арестите извършени в Румъния, отбелязва изданието, което се счита за официоз на евроинституциите.

Заплахи срещу журналисти разследващи кражба на средства от ЕС

EurActiv

Комитетът за защита на журналистите, международна организация за свобода на пресата, е написал писмо до българския Министър-председател и до най-високопоставените лидери на ЕС, изразявайки загриженост, че български журналисти, които са разследвали случай свързан с огромна корупция са били подложени на тормоз. Комитетът предупреждава, че те са изложени на риск от репресии заради техните репортажи.

Писмото на Комитета е написано по повод на тормоза над журналистите от независимия новинарски сайт Бивол, специализиран в разкриване на корупцията и организираната престъпност в България. Неговият главен редактор Атанас Чобанов живее във Франция, но дори и там е бил посетен от хора изпратени за да го сплашат.

Чобанов каза пред EurActiv, че в момента екипът му разследва „може би най-големия единичен случай на кражба на средства от ЕС“, по-специално трансфер на 18,9 милиона евро европейски пари чрез куха фирма от Румъния към Кипър, където тези пари са изчезнали.

Според румънската антикорупционна прокуратура (DNA) това е станало със съучастието на служители от Fibank, известна още като на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Съдебното делото е свързано с хуманитарна помощ предоставена в натура(олио, пшеница и ориз) за бедните семейства в Румъния чрез финансирана от европейските фондове обществена поръчка от румънската Агенция за плащания в селското стопанство (АПИА). Обществената поръчка на ЕС е била спечелена от българската компания VM CORPORATION, на която ПИБ е предложила необходимите банкови гаранции.

VM се свързва с Иван Танев, син на бивш министър на земеделието на България, който е издирван от Интерпол за данъчни измами и пране на пари.

АПИА е прехвърлила парите, но ПИБ твърди, че те не са пристигнали в сметките на българската компания. Румънски разследващи журналисти от проекта RISE и българските им колеги от Бивол, които заедно са партньори на организацията за разследваща журналистика, OCCRP, са, установили, че парите всъщност са стигнали до сметка в Кипър.

Журналистите са успели да убедят Валери Петров, който по документи е собственик на VM, да им помогне в разследването. Петров им е казал, че е бил воден до банката да подписва документи, както и че печатите на фирмата, която е трябвало да ръководи са били държани в офиси на банката.

Петров разказал още, че служител на ПИБ се е свързвал с него за да го кара да издава пълномощни, както и че е давал някакви обяснения на българските власти и на ОЛАФ – службата на ЕС за борба с корупцията.

Димитър Стоянов, журналист Бивол, е завел Петров до банката, където той е поискал достъп до сметките си. Получил е отказ, но оттогава Стоянов е следен и домът му е бил претърсван, за което той е съобщил в полицията.

Комитетът за защита на журналистите се е обърнал към българския Министър-председател за да го осведоми за тормоза.

„Ние се обръщаме към Вас с молба да използвате авторитета на Вашия офис, за да гарантирате безопасността на журналистите от сайта, както и за да гарантирате че заплахите срещу Бивол ще бъдат обект на пълно разследване. Призоваваме Ви още да гарантирате, че следенето и взлома в дома на Стоянов се разследват,“ Комитетът пише в писмото си до Борисов, а копия от него са изпратени до ръководителите на всички институции на ЕС, включително до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Чобанов каза пред EurActiv, че той и колегите му са обезпокоени понеже румънските прокурори вече са арестували румънските съучастници в тази кражба, но нямало никакви признаци, че българските им колеги имат намерение да разследват случая.

През март миналата година румънски съд действително издаде присъда с която разпореди ареста на трима румънски граждани във връзка със случая.

„Подозираме, че разследването в България е пристрастно заради политическа намеса свързана с факта, че бизнесът на депутата-олигарх Делян Пеевски е кредитиран от ПИБ,“ каза Чобанов.

Пеевски е сенчест политически и икономически играч и собственик на медии, който през 2013 г. почти беше назначен за шеф на българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) от правителството на малцинството на Пламен Орешарски. Този ход предизвика силни улични протести и оставката на кабинета Орешарски.

ПИБ отрича участие в предполагаемите финансови злоупотреби. Ивайло Александров, Директор корпоративни комуникации на Първа инвестиционна банка, е казал, че банката е подала сигнали до българската Държавна агенция за национална сигурност, прокуратурата, антикорупционна агенция на Румъния, както и Европейската служба за борба с измамите още през 2013г..

„Съответните институции в момента работят активно по нашите сигнали,“ казва Александров, като пояснява, че разследването е насочено към корпоративен клиент, а не към банката.

Позиции:

След публикуването на тази статия, Натали Вендистат, говорител на Европейската комисия за Единния цифров пазар, заяви, че свободата на медиите, плурализма и защитата на журналистите „са в основата на свободното и демократично общество. Свободата на медиите и плурализма на медиите са заложени в Хартата на ЕС за основните права (член 11)“.

„Комисията стои зад тези ценности и ги подкрепя чрез различни инициативи, когато това е законно обосновано в рамките на нейните компетенции. Законодателството свързано с медиите e отговорност главно на отделните страни-членки.“

„По отношение на разследванията, Комисията е наясно със случая и си сътрудничи с ОЛАФ. Ние не можем да коментираме текущи разследвания,“ каза Вендистат с което косвено опровергава становището на ПИБ, според която случаят е приключен.

Коментар на Биволъ:

Както разкри по-рано Биволъ заедно с румънския си партньор RISE Project (виж тук), банката е изрично спомената като съучастник в схемата за присвояване на 26 милиона евро. До момента обаче българската прокуратура не е арестувала нито едно от лицата, които румънските прокурори са посочили поименно като организатори и извършители на измамата.

bucarest-sud-reshenie-3

Сред тях са Мила Георгиева, обвинена по делото “Килърите 6” и Иван Танев – Универсалния, който се укрива в чужбина и Веселин Лафчиев, също задържан за “Килърите 6”. Разследването на Биволъ и RISE Project установи, че Лафчиев е организирал създаването на фиктивната фирма Ви Ем Корпорейшън, със собственик подставено лице. Фирмата получава банкова гаранция от ПИБ за 31 млн. евро. Според думите на подставеното лице Валери Петров, печатите на фирмата са се съхранявали в ПИБ, където е оформена цялата документация за участие в търг за храни в Румъния. След като печели търга с нереално ниски цени, 19 млн. евро изчезват в офшорна сметка в Кипър, а храните не са доставени. Това е вероятно най-голямата единична кражба на европейски средства до момента.

Подставеното лице Валери Петров се съгласи да окаже съдействие на Биволъ и придружен от Димитър Стоянов посети клон на ПИБ, за да поиска разпечатки от историята на сметките на фирмата “Ви Ем Корпорейшън”. Банката обаче отказа да му предостави достъп. След този случай Димитър Стоянов е следен от трима души в продължение на часове, а на следващия ден установява, че е прониквано в жилището му.

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

Биволъ продължава да работи по случая. Димитър Стоянов разполага с пълномощно от Валери Петров и е подал жалба в КЗП и в БНБ за отказаната услуга. До момента няма движение по жалбите. Междувременно Димитър Стоянов беше уволнен от работата си в АГРО-ТВ.

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also