Скандалът със субсидиите

Екипът на Лаура Кьовеши проверява видеото в „Биволъ“ с Десислава Танева

По случая работи ГД "Национална полиция" с наблюдаващ делегиран прокурор към Европропейската прокуратура
Николай Марченко
Последвайте:

Делегиран към Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши прокурор е наблюдаващ по проверката на видеозаписа с участието на бившия министър на земеделието и храните Десислава Танева (ГЕРБ), в който тя моли зеленчукопроизводителите да не повдигат темата с корупцията. Това научи „Биволъ“, след като представител на медията е призован в Икономическа полиция към Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) на Министерството на вътрешните работи (МВР), на която е разпоредена проверката по казуса. По-късно за наличието на преписка е потвърдено и от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Останалите пет тематични сигнала на „Биволъ“ от юни 2021 г., изпратени до президента и служебния премиер относно източване на евросредства, са на път също да бъдат препратени към Европрокуратурата по решение на ВКП. Говорителката на Лаура Кьовеши отговори на „Биволъ“, че офисът на главния прокурор на ЕС няма право да коментира каквото и да било по повод едно „текущо разследване“.  

Подчинените на главната прокурорка на ЕС Лаура Кодруца Кьовеши проверяват записа, в който бившата министърка на земеделието, храните и горите в кабинета „Борисов“ Десислава Танева призовава в прав текст за укриване на финансовите измами при реализиране на европейските програми в България.

„Да се придържаме, че нямаме такива измами…“

Танева: Да излъжем Европа, за да не спре парите

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“ 

Това заяви в скандалния видеозапис от онлайн срещата Десислава Танева. Видеото е публикувано от „Биволъ“ на 8 юни 2020 г. „Танева: Да излъжем европа, за да не спре парите“, гласеше заглавието на материала (вижте отново видеото).

Записът е най-вероятно от 27 март 2020 г. Тогава е проведен Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство по видеовръзка между МЗХГ и зеленчукопроизводителите.

Официално в специализираните в земеделие медии беше съобщено, че Десислава Танева и нейните заместници са представили пред бранша мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

Ще призове ли Национална полиция Десислава Танева? (Снимка: ЗовНюз)

Думите са на земеделския министър Десислава Танева. Те се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на Асоциацията „Български пипер“ и впоследствие съветник на служебния министър Христо Бозуков.

Впоследствие в предаването „Евродикофф“ по Телевизия Евроком г-н Георги Василев признава, че той е направил скандалния запис по време на видеовръзката с МЗХГ. „Биволъ“ е получил записа анонимно на своя имейл и след съответната проверка за липсата на каквато и да било манипулация, го публикува заедно с придружаваща статия по темата.

Европрокурор и несвършеното от подчинените на Иван Гешев

„Биволъ“ подаде сигнала си с основните 5-6 точки до президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев още на 7 юни 2021 г. Сигналите бяха разпределени на ресорните министерства и на МВР, която съоветно ги разпредели на ГДНП и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Лаура Кьовеши (Снимка: EPPO)

Главна прокуратура по един от сигналите на „Биволъ“ до Комисията по ревизия на Мая Манолова пък препрати казуса „Турски поток 2“ до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). В ГДБОП „Биволъ“ прдостави обяснения и 3222 страници допълнително документи по всички казуси. В ДАНС „Биволъ“ предостави над 60 страници документи по „Турски поток 2“.

И само ГДНП се сети за „вземане на обяснениея“ едва в края на септември 2021 г., след като е й разпоредено от Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Офиса на делегираните прокурори към Европрокуратурата.

За наличието на преписка е потвърдено и от Върховна касационна прокуратура пред “Биволъ”. Съответно ВКП завежда проверката, за която на 14 септември 2021 г. официално уведомява Европейската прокуратура, Главна Прокуратура, Специализираната прокуратура (СП) и Софийска градска прокуратура (СГП).

Европейската прокуратура и наблюдаващият делегиран прокурор от България към Офиса на ведомството на Лаура Кьовеши в София е завел съответната проверка по казуса. За това става ясно и от писмо на пр. пр. No. I.372 с официални писма до ВКП и ГДНП.  Казусът е споменат като „Земеделски субсидии“ и в писмо на ВКП до ГДНП от 22 октомври 2021 г.

„Биволъ“ даде обяснения, от които става ясно, че записът е постъпил анонимно на редакционния адрес и едва след известно време става ясно, че е направен от един от участниците в дискусията с Десислава Танева.

Съответно „Биволъ“ няма как и да предостави „оригинала на записа на компакт диск“, след като видеото е записвано от компютъра и с камерата на един от участниците в дискусията. Най-вероятно лицето е призналият пред журналиста Сашо Диков агропредприемач Георги Василев, което съответно предстои да се провери от ГДНП.

Медията ни призова в официалното писмено обяснение за привикване на разпит на бившата министърка Десислава Танева, бившите й заместници във ведомството и назначаваните по нейно време ръководители на Държавен фонд „Земеделие“ и (ДФЗ) и други второстепенни разпоредители по европейските програми в областта на селското стопанство.

Съответно на „Биволъ“ бе съобщено, че съответните действия по призоваване на ексминистърката и бившите длъжностни лица предстоят тепърва да бъдат провеждани.

Говорителката на Кьовеши: Нито потвърждаваме, нито отричаме

Тине Холевоет (Снимка: EventsCloud)

Очаквано, пресслужбата на Лаура Кьовеши спазва разпореждането на европейската прокурорка да не се коментират текущите разследевания и проверки.

Затова, от пресофиса на Лаура Кьовеши отговориха лаконично на писменото запитване от страна на „Биволъ“ по повод инициираната от делегиран прокурор проверка срещу Десислава Танева.

Отговорът е подписан от говорителя на Офиса на главния прокурор на ЕС Тине Холевоет:

„Общото правило е, че ние не можем да предоставяме информация за което и да било текущи разследвания“.

„Нито да потвърждаваме, нито да отричаме кои казуси са в процес на разследване“, пише говорителката на Лаура Кьовеши.

„Ако имаме какво да съобщим на обществеността по повод провежданите разследвания, ние ще го направим проактивно (предварително“, гласи още отговорът на Тине Холевоет.

„Биволъ“ ще продължи да изисква информация по този казус както от ГДНП и МВР, така и от Прокуратурата, Европейската прокуратура и др. компетентни органи.

ОЛАФ и ЕК отдавна проверяват казуса

Още в деня на публикуването, на 8 юни 2020 г., гражданското движение “България обединена с една цел” (БОЕЦ) изпрати сигнал до Европейската служба за борба с измамите OLAF (ОЛАФ) и до Европейската комисия (ЕК) с искане за проверка на видеозаписа с участието на Десислава Танева. Съответно ГД БОЕЦ получи отговор от Обща Дирекция за земеделие и развитие на селските райони към ЕК.

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ – ОБЩА ДИРЕКЦИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Вх. номер: PRES/A/3033256

Уважаеми г-н Георгиев,
Благодаря за писмото Ви от 16 юни 2020 г., изпратено от името на движението за граждански права “БОЕЦ”.

Писмото Ви се отнася до изтекло в публичното пространство видео, публикувано на уебсайта “Биволъ“, за срещата от март 2020 г. между българския министър на земеделието и храните г-жа Танева и Консултативния съвет за производство на плодове и зеленчуци. На срещата организационният секретар на Асоциация “Български пипер” – г-н Василев – уведомява министъра, че е получил няколко въпроса от членовете на асоциацията относно неочаквано увеличение на плащанията, получени по мярка 16 от схемата за “Обвързана подкрепа” (за директни плащания за подпомагане на зеленчукопроизводителите в България).

Според Вашето писмо, увеличените плащания са резултат от измама, извършена от България в ущърб на бюджета на ЕС. В писмото си уточнявате, че подобно увеличение се финансира чрез възстановените суми от бенефициентите, които – при контрол, извършен от компетентните национални органи – се считат за несъответстващи на условията за ползване на схемата. Твърдите също, че от публикувания видеоклип става ясно, че българските власти преразпределят тези суми сред други бенефициенти, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС.

Волфганг Буртшер (Снимка: ec.europa.org)

Във връзка с това, моите служби предадоха писмото Ви до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е органът на ЕС, упълномощен да разкрива, разследва и прекратява измамите, свързани с фондове на ЕС.

Независимо от това, можете да изпратите сигнала за измама и директно до ОЛАФ, както е обяснено на уебсайта https://ec.europa.eu/anti-fraud/olaf-and-you/report-fraud_en.

И накрая, можете също да подадете официална жалба до Комисията, ако твърдите, че поведението, описано в писмото Ви, представлява нарушение на законодателството на ЕС. Можете да намерите информация за подаване на жалба до Комисията за нарушения на законодателството на ЕС на следния адрес: https://ec.europa.eu/assets/sg/report-a-breach/complaints_en/index.html.

Искрено Ваш,
Волфганг Буртшер

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: