Защо да гледаме Гърция, а да мислим за България?

от Румен Гълъбинов - икономист

Причините за проблемите в Гърция са сходни с проблемите, които наблюдаваме и в България.

1. Гърция не предприе мерки за икономически реформи, не преструктурира навреме икономиката си и не взе мерки за борба с контрабандата и укриването на данъци, все неща които наблюдаваме и в България.

2. България и Гърция изостават в борбата с корупцията и злоупотребите с еврофондавете, като само мащабите са различни, а кражбите и там и тук продължават.

3. През последните години Гърция продължи да взима непрекъснато заеми от международните пазари, за да ги харчи за публични разходи, подобно на България.

4. Гърция не предприе мерки да съкрати раздутата си държавна администрация и не взе мерки за ограничаване на разхищаването на държавни средства, както е и в България.

Фалит на Гърция ще повлияе негативно и на България, като спад на преките чуждестранни инвестиции и забавяне на икономическия ни растеж. Защото е по-добре да се учиш от грешките на другите, отколкото от собствените, а ние имаме уникалния шанс да се поучим от грешките на Гърция.

Източник: Българска търговско-промишлена палата

Източник: Българска търговско-промишлена палата

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also