Избори в неолитната пещера

Надявам се и вярвам в свободата на незначителния, в мисълта на интелигентния, в откровената ненавист на излъгания
by Екип на Биволъ
Биволъ за пръв път ви представя един текст на проф. Велислав Минеков. Есето е написано специално за нашата медия по повод приключилите вчера избори за Президент на Република България.


Проф. Минеков е известен български скулптор, чието творчество е надхвърлило границите на България. Той е роден в София, преди 57 г., завършва Националната художествена академия и специализира в Германия. Повече от 20 г. е преподавател в НХА. Минеков е член на управителния съвет на Съюза на българските художници, Съюза на професио-налните художници BBK в Германия и Почетен член на Европейския център за скулптура и реставрация в камък, Wunsiedel (Германия). Работи и твори в Германия и в България. Автор е на много самостоятелни изложби в Европа и Азия. Син е на корифея на българската скулптура Величко Минеков.


Проф. Велислав Минеков е популярен с острата си гражданска и политическа позиция на непримиримост спрямо признаците на недемократичност и олигархизъм в българското общество. По време на първото правителство на Борисов именно проф. Велислав Минеков предотврати връчването на наложеното от властта, еднолично от министъра на културата Вежди Рашидов, звание “Почетен член на СБХ” на министър-председателя Бойко Борисов, без обсъждане и одобрението на контролната комисия на СБХ. Преди няколко месеца проф. Минеков заяви публично, че премиерът Бойко Борисов е опасен за държавата и трябва да си ходи. Той беше една от сериозните номинации за кандидат-президент в десния политически сектор, от името на Реформаторския блок. Той напусна РБ именно заради коалирането с ГЕРБ. Ангажиментът за взаимна подкрепа на балотажа, който поеха ГЕРБ и Реформаторите, Минеков определи за грешка.

В забравените теории на ранните комунисти дарвинизмът случайно бе признат и в основата на човешкото равенство и просперитет стоеше значимостта на труда и технологичния продукт на успеха наричан още „оръдие“. Първобитните общества били трудолюбиви и почитали социалното равенство, разпределяли благата по равно и според нуждите на своето племе. Заблудени в своя примитив те вярвали в множество от божества, посочили шамани, които да посредничат с небето и така племената доброволно избрали своите учители. Вождът на племето използвал незнанието на своите вярващи, той бил измамник дарен с доверие и превърнал доверието във власт. Месията превърнал вярващите в роби, научил ги да воюват и да ограбват своите съседи. Научил ги да мразят друговерците и роднините, превърнал земята в собственост, предал собствеността на своите наследници и станал феодал. Индустрията превърнала феодалите в капиталисти.

И тогава дошла Октомврийската революция, робът се превърнал в господар, господарите изчезнали безследно. Революцията пристигнала въоръжена в родината ми и прекъснала възхода на капиталистическата икономика, превърна селянина във ватман и го дарила с панелно жилище. Селото изчезнало, селянинът зорлем се превърнал в лентяй, мечтаел за цветен телевизор и трабант.

Мечтаното общество внезапно фалира и превърна нас, селяните, в демократи с желание за просперитет. Шаманите, идеолозите и техните доносници отново ни превърнаха в роби. Равенството е забравено, успехът е обречен на грабеж.

Но дойде ден и се появиха желаните спасители, незнайни милиционери, пазители на революционното равенство, създали богатство с нашите пари. Дариха ни насилствено с цар, който хвърли короната си за да стане партиен секретар на част от племето. Изобретиха Бърдоква, бостанджийски пъдар, с претенции за пожарникар без да е гасил и фас. Предложиха ни националисти и псевдопатриоти обвързани в любов с чужда родина. Назначиха именити доносници унищожили съдбите на своите етнически братя. Дариха с власт тарикати пременили своите криминални престъпления в народно доверие. Подариха ни каламитет от лакеи, дребни началници, продажни интелектуалци, перверзно некадърни слуги и социопати превърнали държавността в еквивалент на собственото си ракиено-туршиено оцеляване и ежедневие на раболепието. Унизително е нашето съвремие.

Простотията харесва само себе си. Простакът желае властта на себеподобен. Простотията е дарена със статуквото да бъде мнозинство. Малцинството на интелигентните желаят да бъдат управлявани от божество близко до техните морални стандарти. Той трябва да е съвършен. Трябва да е бил безпартиен, образован в чужбина, симпатичен, безгрешен, красив и много обичан. На интелектуалните светия е нужен.

Невежеството превърнахме в демокрация, неолитът в съвремие. Отчаянието на мислещите е в противовес на пожелания мрак и оцеляващото в примитива си неразумие. Живеем с чувство за срам. Днешната ни свобода ни дари с щастието да предпочетем най-уродливите представители на нашите предразсъдъци. Пожелахте да се срамувам, че съм българин.

Но все още вярвам в разума, желая и се надявам днешното щастливо нещастие да се превърне във воля на разума, изкушителната перверзия на една фалирала диктатура да бъде осъдена и обречена на забрава. Непоносимото битие управлявано днес от източни, азиатски мекерета и олигарси да бъде изхвърлено в забвение. Надявам се и вярвам в свободата на незначителния, в мисълта на интелигентния, в откровената ненавист на излъгания.

Свободата, скъпи наш Санчо, стои на гърба на нашето известно с ината си магаре. Вятърните мелници на твоите господари ни даряват вместо хляб с нещастие. Санчо, мили наш Санчо, ти имаш нужда от мъдростта на твоите свободни учители.

Днес отново пожелахме смяна на своите господари. Робът е доволен от смъртта на уродлив господар и готов в решението да дари с доверие неговата майка. Повторението на историята е сакралният рефлекс за оцеляване в обществото на неолита.

И си мисля. Да бях живял тогава. Селянин някъде до Козлодуй. Да бях видял как Ботев слиза от кораба. Как този фантазьор желае да ми съсипе рахатлъка. Как с отряд от престъпници е пожелал смъртта на любимият ми падишах. Да го премеря още тогава в челото.

Мразя го.

Мразя го така както и вие.

 

Велислав Минеков

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also