Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”

Впечатляващият мащаб на надпреварата привлече на церемонията стотици почитатели на изкуството

Приносът на евреите в българската култура и изкуство от напълно непозната тема се превърна в близка и обичана за ученици от всички кътчета на страната ни. На 12 април 2016 г. в бургаската Синагога, сега Художествена галерия „Петко Задгорски”, бяха връчени наградите на победителите в Третия литературен ученически конкурс  „Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Лауреатите, някои от които пропътуваха стотици километри, за да получат лично наградите си,  бяха оповестени пред многобройна публика. Подкрепиха ги близо 40 други участници в конкурса – техни конкуренти от цялата страна.

Трудното задължение да отсее най-добрите от общо 90 есета по темата имаше авторитетното жури в състав:  Михайлина Павлова– журналист в БНР и главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание „La Estreya“, Румен Леонидов – поет, писател, издател на литературния сайт „Факел бг” и Асен Йорданов – разследващ журналист, директор на сайта Биволъ и поет.

„Оценката на есетата наистина беше трудна, но и приятна  задача. Прочетох прекрасни неща, написани красиво и възвишено, както могат да пишат само младите. Видях активната помощ на учителите, които са застанали до своите ученици, за да открият заедно миналото на българската култура, в която активно участие имат и българските евреи”, сподели  затрудненията на журито неговият председател Михайлина Павлова.

Учениците са вложили страст и лични чувства, вникнали са в детайлите, извадили са на повърхността доброто у човека, доказали са, че чрез изкуството различията изчезват, че то е направило от българи и евреи една обща нация, която и днес продължава да заявява своя творчески гений по световните сцени. Това е общото мнение на оценяващите, които в затруднението си са излъчили повече наградени от обичайното.  Обявени бяха 1 първа, 2 втори и 2 трети награди. Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. Отличените есета ще бъдат публикувани във в. „Еврейски вести” и в сайтовете „Биволъ” , „Факел” и „Алеф”.1

Актьорът Ицхак Финци връчи наградата на победителката в конкурса – Детелина Станева от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен

Първа награда бе присъдена на Детелина Станева от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. На второ място се класираха Теодора Данчева от Търговска гимназия Бургас и Гергана Иванова от Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” – Разград. Двете трети места заеха Мария-Магдалена Стоянова от ГРЕ „Г.С.Раковски” – Бургас и Виктория Димова от гр.Тервел.

За отличното си представяне  други 17 млади автори  получиха специални поощрителни награди. За творби с особена литературна стойност свои награди връчиха литературното списание „Факел” и медия „Биволъ”.

„Щастливи сме, че толкова много деца последваха нашия стремеж към красота и толерантност и се докоснаха до изкуството и до приноса на еврейските творци в българската култура, извисили я до световните сцени, което ни прави горди като българи и като хора. Когато преди няколко години основахме Център „Алеф”, искахме да покажем, че нашите древни народи – българи и евреи имат общи корени, които се основават на човещина, култура, традиции. Многобройни са историческите доказателства затова, че тук винаги е имало разбирателство. Идеята на конкурса още в първото му издание през 2013 г. бе да докажем, че духът на толерантност живее и днес чрез младите хора. С всяка следваща година все по повече младежи се вълнуват от темата. Залата, в която връчваме наградите, става все по-пълна. Това е нашата най-голяма награда и ни дава увереност, че това, което правим, има смисъл.”, каза Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”.

Впечатлени от мащаба на конкурса, за церемонията по награждаването пристигна и малка делегация от организацията на евреите в България „Шалом”, водена от генералния секретар Йосиф Меламед. „Шалом” е един от дългогодишните партньори и спонсори на литературната надпревара, а през тази година с негово съдействие към идеята е привлечена една от най-утвърдените световни организации, които работят в защита на човешките и гражданските права ADL (Anti-Defamation League) със седалище в САЩ. Тук бяха и други дългогодишни партньори на конкурса  – Златко Димитров – изпълнителен директор на «Слънчев бряг» АД, Димитър Караненов – собственик и управител на Гранд хотел «Приморец», зам-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, директорът на ОДП Бургас Калоян Калоянов, поетът Недялко Йорданов, представители на местната и държавната власт, на РИО, на бизнеса, общественици и съмишленици, журналисти, хора от различни поколения и от различни етноси. В специален поздравителен адрес Посолството на Израел в България поздрави победителите и всички участници за смелостта им да приемат предизвикателството и да се включат в словесната надпревара.

От името на Община Бургас зам-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева увери, че  администрацията ще продължава да подкрепя конкурса, защото той поощрява изявата на всички млади хора, които творят и имат какво да ни кажат.

Участниците в церемонията по награждаването имаха възможността да се докоснат до изкуството на един от вдъхновителите на ученическите творби – изключителния Ицхак Финци. Актьорът пък разказа за своето вдъхновение – Бургас от края на 50-те години на миналия век  и групата от творци-бунтари, потърсили и намерили новия вид театралност, който по- късно прониква и в другите градове на страната. Всестранен талант, със своята цигулка той поднесе и няколко музикални творби – подарък за публиката и участниците в конкурса.

Чрез изпълнението на актьорите Мария Райчева и Любомир Желев от Куклен театър Сливен, които представиха откъс от драматизацията „Копче за сън”, оживяха и думите на големия Валери Петров, на когото са посветили есетата си много от учениците. Грация и красота внесоха в тържеството девойките от балетната трупа на Недко Георгиев от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас.

Финалът на третия литературен конкурс на „Алеф” се превърна в незабравимо приключение за участниците му. Ден след връчването на наградите, те отплаваха с кораб за остров Света Анастасия. Това е един жест от организаторите към най-добрите млади творци – далеч от брега да затвърдят създадените нови приятелства и да получат вдъхновение за следващото издание на конкурса. Догодина Център „Алеф” ще ги покани в нова надпревара. За победителя тогава Голямата награда ще е присъствието на седемдневен международен семинар в Израел, където младежите ще бъдат обучавани за бъдещи лидери на света.

Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”Изявени дейци на културата наградиха победителите в третия литературен конкурс на „Алеф”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: