Имало ли е « капан » за Кобляков в България?

Разследване на Биволъ разкри съмнителен синхрон на действията на Пещаците и МВР, довели до задържането на Кобляков
Екип на Биволъ

“Слава Богу, че успяхме да спасим Кобляков” – коментира негов български приятел във Facebook след новината за бруталното убийство на Борис Немцов в Москва на метри от Кремъл. Днес Николай Кобляков е сред организаторите на траурен митинг в Париж, на който свободните руснаци изразиха своя гняв срещу путинския мракобесен режим, който връща страната в страшните години на Гулаг, чистките и страха.

Манифестация в Париж след убийството на Борис Немцов

Манифестация в Париж след убийството на Борис Немцов

КОЙ примами Кобляков у нас, за да бъде задържан? Действат ли у нас агенти на путинския режим, които преследват руските дисиденти дори на европейска и натовска територия? Имали ли са те съучастници в МВР, за да щракнат капана в точното време? Разследването на Биволъ установи, че руският дисидент Николай Кобляков е поканен да дойде в България от фирмата “Галакси Груп”, свързана с пловдивските производители на алкохол и цигари известни като “Пещаците”. Той беше арестуван на софийското летище на 29 юли т.г. по ордер на Интерпол издаден от Москва на 1 април 2014 г., но активиран точно в деня на пристигането му в София.

На 27 март 2014 г. Кобляков получава имейл от Юлиан Николов, търговски и инвестиционен директор на « Галакси Пропърти Груп ». Фирмата проявява интерес към концепцията на Кобляков за домове за възрастни и предлага сътрудничество за инвестиционни проекти в България. На 29 март Кобляков отговаря, че е заинтересуван и би посетил България.

Два дни по-късно, на 1 април бюрото на Интерпол в Москва издава международен ордер за издирване на руснака (виж документа). Въпреки наличието на тази бюлетина, Кобляков твърди, че е пътувал безпрепятствено в страни от шенгенското пространство и извън него и никъде не е задържан. Френските власти дори му издават френски паспорт след 1 април 2014 без никакви забележки.

order-koblyakov

Междувременно кореспонденцията на Кобляков с « Галакси Груп » продължава и в началото на юли датите за посещението му в България са уточнени: 29 – 31 юли.

Адвокати на “Пещаците” съветвали Кобляков да не дава гласност

На 29 юли в 16:20 Кобляков каца в София с полет на « Ер Франс ». При преминаване на граничния контрол с френския си паспорт той е задържан.

« Граничните полицаи бяха много любезни » – разказа Кобляков за Биволъ. «

Един от тях ми каза, че ако съм бил пристигнал ден по-рано нямало да ме задържат. Току що били получили ордера за мен. »

Кобляков успява да се свърже с Юлиан Николов, който изпраща адвокати на «Галакси Груп ». Те съветват руснака да не дава гласност на ареста.

Руският дисидент обаче ги отпраща и се обръща за правен съвет и осигуряване на местен адвокат от международна правозащитна организация в Париж. Днес можем само да гадаем какво би се случило, ако ги нямаше гласността и обществената подкрепа за заплашения от екстрадиране в путинска русия руско-френски гражданин.

Този ред от събития повдига основателни подозрения за старателно организиран от Москва план за задържането на руснака именно в България. В такъв дух бяха и изказванията на самия Кобляков, който няколко пъти пред медиите говори за заложен « капан » без да навлиза в подробности. Важно да се уточни как така ордер издаден от Интерпол на 1 април 2014 се активира именно в деня на полета на Кобляков до България, а не преди това. Защо руската бюлетина е била игнорирана от службите на няколко шенгенски държави и дали изобщо те са я получили? Биволъ се опита да отговори на тези ключови въпроси, които да осветлят случилото се с Кобляков, но се сблъска с мълчание на компетентните органи и отказ на коментар от неговите бизнес партньори.

МВР: Дата и час, това са « лични данни »

В първия работен ден на новия служебен министър Йордан Бакалов Биволъ внесе искане за информация по ЗДОИ, за да научи точната дата и час на получаване на ордера от Интерпол в МВР и точната дата и час на въвеждане на данните в системата на « Гранична полиция ». Това беше и първото питане по ЗДОИ за новия вътрешен министър.

Отговорът на Бакалов гласи, че датата и часът били лични данни и не може да бъдат разкрити. Потърсен по телефона за обяснение той обеща да преразгледа решението си и да съобщи поне информацията, която не засяга системата на Интерпол – датата и часът на въвеждане на данните за Кобляков в българската система на « Гранична полиция ». Бакалов обаче се отметна и не отговори на повторното запитване по ЗДОИ. Лъжата му имаше конкретен ефект – докато чакахме « поправителния » изтече срокът за обжалване пред съда на първия отказ. Парадоксално, но месец по-късно Бакалов, започнал мисията си с отказ да отговори на въпрос от голям обществен интерес получи от « Програма Достъп до информация » награда за прозрачност.

Биволъ настоя също пред Бакалов да бъде образувана служебна проверка за случая, но и това искане беше игнорирано от министъра. Самият Кобляков също не е получил отговор на същите въпроси до МВР – разказа неговия адвокат Биляна Писова. Тя е внесла подобно питане от името на Кобляков, но е получила отказ за достъп до информация въпреки по-рано изразеното мнение на МВР, че датата и часът са « лични данни », които той по закон Кобляков има право да узнае.

Паралелно с питането до МВР Биволъ изпрати въпроси за бюлетината от Москва на централната служба на Интерпол в Лион, Франция. Защо тя не е прилагана в страните от шенгенското пространство, Англия и САЩ? Кога е регистрирана в България? Отговор не се получи.

Биволъ потърси за коментар Юлиян Николов с конкретни въпроси относно кореспонденцията с Кобляков, самоличността и действията на адвокатите, които първи са общували с руснака. Юлиян Николов отговори, че ще «съгласува даването на информация » с Николай Кобляков, тъй като тя «засяга търговски взаимоотношения и пряко касае и него ». Последващ отговор така и не се получи.

Междувременно Николай Кобляков получи силна обществена подкрепа в България и прокуратурата дори оттегли иска си за екстрадиция в Русия, признавайки за риска той да не получи там справедлив процес и да стане жертва на репресии. След като съдът го оправда, Кобляков се завърна във Франция, където противно на логиката не беше задържан заради руския международен ордер, който все още не е отменен официално.

Случаят «Кобляков » се вписва в дълга серия от казуси с преследвани по линия на Интерпол руски опозиционери и намери отражение в международната преса. Както писа британския Телеграф, вместо да лови престъпници, Интерпол често се използва като инструмент за репресии срещу инакомислещи.

Имали ли са руските служби съмишленици в България, включително в системата на МВР, за да организират « капан » на Кобляков? Биволъ ще продължи да задава въпроси и към новото ръководство на Вътрешното министерство и ще настоява за служебна проверка на обстоятелствата, довели до задържането на Кобляков именно в България. Въпреки щастливата развръзка за руснака, самият арест на Кобляков позиционира страната ни за пореден път като уязвимо звено на западната система за сигурност, а отказът да се потърси отговорност потвърждава съмненията за « пробив » в службите, вместо да ги разсее.

Кои са « Галакси Пропърти Груп »

Собственици на « Галакси Пропърти Груп » са Антон Щерев и Атанас Петров, известни още като “Пещаците”. Те притежават « Винпром Пещера » и цигарената фабрика в Пловдив, произвеждаща марката « Кингс ». Известни са на широката публика и от аферите с фалшиви бандероли, разкрити от Ваньо Танов /виж тук/, както и с подкупа за бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, който поискал скъпа ловна пушка и лаптоп, за да осигури чадър над незаконната им дейност /виж тук/.

peshtacite-pushka-laptop

В справка /виж тук/ разпространена до медиите от покойния бивш гл. секретар на МВР Цвятко Цветков се казва, че Пещаците са спонсорирали както БСП (Румен Петков) така и ГЕРБ със значителни суми за избори. В по-ново време се твърди, че Пещаците имали общ бизнес с Делян Пеевски, включително покрай покупката на Булгартабак, но напоследък отношенията им не са цветущи.

Право на отговор на “Галакси Инвестмънт Груп”: 

Биволъ публикува писмото изпратено от “Галакси”, като право на отговор. Поместваме отговора на “Галакси Инвестмънт Груп” в графичен вид и без никакви редакционни манипулации.

IMG_20150307_123724IMG_20150307_123747

По повод на писмото държим да уточним, че сме получили информация за контактите и кореспонденцията на Юлиян Николов с Николай Кобляков и това как са протекли техните връзки от самия Кобляков. Разполагаме с официално изявление на Кобляков пред редактор на медията. Осъществили сме кореспонденция с Юлиян Николов в качеството му на мениджър на “Галакси Груп” на фирмения адрес jnikolov@galaxy-bg.com (виж приложеното факсимиле). Г-н Николов не отрече изложените от Кобляков факти и обеща отговор на отправените му въпроси. Такъв отговор не последва.

 nikolov-galaxy-grup

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also