Как да пресметнем разпределението на мандатите от Избори 2014

Екип на Биволъ

Биволъ публикува програма, която обработва изборните резултати съгласно методиката на ЦИК точно като софтуера използван от фирмата “Информационно обслужване”. Фирмата беше избрана от ЦИК за компютърна обработка на резултатите от Избори 2013 г. и Избори 2014 г.

Офертата на фирма “Информационно обслужване” през 2013 беше единствената и възлизаше на 1 687 896 лева с ДДС.

Преди година ЦИК отказа да публикува изходния код за тази компютърна обработка с несъстоятелния и комичен аргумент, че някой може да фалшифицира изборите, Биволъ се обърна към специалисти математици и програмисти сред българите в чужбина, които буквално за няколко дни написаха тази не особено сложна програма.

Освен това софтуерът демонстрира бъговете заложени в методиката приета от ЦИК, която е математически неиздържана и позволява да се манипулират изборните резултати на ниво персонификация на мандатите.

Най-просто казано, ако за един мандат на малка партия се конкурират един “сговорчив” и един “несговорчив” депутат, ЦИК може да реши да влезе “сговорчивия”, а “несговорчивият”, дори да е лидер на партия, да остане извън парламента.

Последното е особено важно за конфигурацията на бъдещия парламент, където най-вероятно ще има труден баланс на силите и сговорчивите депутати на малките партии ще имат особено висока цена.

Причината ЦИК да засекрети кода на софтуера очевидно се крие в нежеланието тези бъгове да станат обществено достояние. Става ясно също, че цената за изработването на софтуера от “Информационно обслужване” е потресаващо висока за вложения труд.

Автори на програмата са Проф. Любомир Гаврилов, Институт по математика, Тулуза (математически анализ), Д-р Стефан Манов (концепция и алгоритъм) , Делян Делчев (програмиране)

Достъп до програмата тук.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also