Кметът на Поморие Иван Алексиев не изпълни предизборното си обещание си да прекрати публично-частното партньорство на Община Поморие със съмнителни инвеститори, разследвани от прокуратурата.  И до момента той преговаря с тях и залага на карта общински имоти, което може да доведе до огромни щети за общината.

На 29.10.2014 Алексиев е присъствал на общото събрание на дружеството Кабланд, създадено от“ЕнДжиБи Консултинг“ и община Поморие преди 10 години с цел да се построи голф комплекс. Общината е апортирала в дружеството 2000 декара земи край Каблешково. Единственият сериозен материален актив на новоучреденото дружество са общинските терени, но общината получава едва 20% от дружеството, тъй като земята край Поморие е оценена на главозамайващата сума от…. 0.14 лв/м2. За 10 години въпреки гръмките обещания няма нито голф комплекс, нито наченки дори на строителство, а съдружниците правят опити да прилапат апетитните общински земи.

След като беше избран през 2011 г. Алексиев обеща, че ще развали скандалния договор с Кабланд. Това обаче не се случи. Въпреки категоричните доказателства, че обещанията за голф комплекс са въздух под налягане, кметът на Поморие и до момента не го е прекратил. От кмета се иска единствено да изпълни решението на Общинския съвет на Поморие от 2011 г. Това решение е потвърдено и от съда (виж галерията), но вместо да го приложи, Иван Алексиев разиграва лицемерен спектакъл. На думи той твърди, че договорът е порочен и измамен, но вече три години продължава да легитимира групата международни шмекери, като се появява публично в тяхна компания и води преговори, водещи към нищото.

Мними инвеститори с много имена

Така наречените „инвеститори“ са лица с много паспорти и имена. Единият, известен като Дарио Томалети, или Божидар Томалевски, всъщност се казва Божидар Томалев и е лидер на партията „Другата България“. Томалев беше активен и по време на контрапротестите при Орешарски, а сега се изявява като предводител на ощетените вложители в КТБ.

Другият „инвеститор“, представян като финансов съветник е Жорж Гурковски или Жоржес Гюрковски, или Георги Гюрковски, според паспорта, който използва. Той е роден във Франция и е син на бившия царски кандидат за кмет на София Андрей Гюрковски.

Третият е британец – Николас Галахър, който е представен като „човекът с парите“.

Тримата регистрират фирмата „ЕнДжиБи Консултинг“ и внасят в Община Поморие инвестиционно предложение за стотици милиони евро. Добре облеченият Николас Галахър е представен за създател и директор на инвестиционния фонд Powercourt Capital, който построил обекти за милиарди в чужбина. Преди да атакуват общината от „ЕнДжиБи“ са се сдобили незнайно как с удостоверение за първокласен инвеститор от Агенцията по инвестиции, издаден от Стоян Сталев (при Тройната Коалиция).

Инвеститорите получават пълна подкрепа и от тогавашния кмет на Поморие Петър Златарев от БСП. Омаяните общинари решават да апортират 2000 декара земя в дружеството „Кабланд“, регистрирано от „ЕнДжиБи“, което ще строи комплекса. ЕнДжиБи трябва да апортира 600 000 лв. Общинарите обаче не знаят, че в момента на апорта дружеството „Кабланд“ вече е прехвърлено на името на офшорката „Дарник Лимитид“ в Малта.

kabland_predstaviane

Впоследствие Биволъ разкри, че в Powercourt Capital не са чували за никакъв Николас Галахър. По-подробно търсене показа, че „човекът с парите“ е регистрирал в Англия фирма с подобно име – Powercourt Investments. След като постига целта си да впечатли и преметне балканските аборигени,  Галахър е закрил фирмата. Тези факти са документирани черно на бяло с извадки от британския Търговски регистър.

Целта на тези мними инвеститори е да станат щастливи собственици на 2000 декара златна земя на морето, получени чрез измама за стотинки. А щетите за общината ще се измерват в десетки милиони евро.

При това Томалев няма да се облажи за първи път. Преди да се захване с едрата плячка от 2000 декара, Томалети е успял да направят замяна с Нихат Кабил на държавен терен 200 дка в Поморие срещу ниви в Тополовград. Инвестирайки 45000 лв. в нивите, те печелят от земята на морето 8 500 000 лв. без никой да им търси сметка. Анатомията на тази заменка, показана в разследване на Биволъ е класически пример за ограбване на държавна собственост при Тройната коалиция.

След публикациите на Биволъ, разкрили измамните схеми, Томалев се опита да съди сайта, но безуспешно.

Терените в Каблешково не попадат в защитена зона и далаверата не буни така общественото мнение, както в случая с Карадере, Корал и други плажове на първа линия, но наглата измама е безпрецедентен факт и ако мине може да бъде приложена и другаде с подкрепата на държавата, която издава сертификати на съмнителни лица.

Сделката на „Кабланд“ се проверява и от прокуратурата, но въпреки категоричните данни за измамата на Галахър, документирана черно на бяло с извадки от британския Търговски регистър, до момента няма постановление за разваляне на сделката и предотвратяване на подготвяната грандиозна кражба на общинска собственост.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English