Кой нападна израелския лобист на #КОЙ?

Младен Дочев

Мистериозното нападение в началото на август над Яков Джераси, един от най-дейните участници в инициативния комитет, стоящ в основата на завръщането на Симеон Сакс-Кобурготски през 2001г., остана извън основния новинарски поток. То не бе коментирано нито от жертвата, нито от израелското посолство, въпреки че лично посланик Шаул Камиса Раз е посетил пострадалия в частната клиника, където е бил лекуван.

Според оскъдната информация, която е известна по случая, Джераси е атакуван в късните вечерни часове от четирима нападатели в Пловдив, напръскан със спрей и наръган два пъти с хладно оръжие в ръката. Местни издания твърдят, че поради неясни причини жертвата не е подала официално оплакване във връзка с инцидента, което пък е в известен смисъл странно предвид добрите отношения на жертвата с главния прокурор Сотир Цацаров. Пред няколко месеца той бе награден лично от висшия магистрат с Почетния знак на Прокуратурата на Република България Яков Джераси е български евреин, чието семейство емигрира от България през далечната 1949г. В последствие живее и работи в Израел и САЩ, като е заемал поста говорител на израелската армия.

През последните две десетилетия той пребивава и работи предимно в София. Заместник-директор е на Израелско-Българския институт, както и изпълнителен директор е на фондация България Интърнешънъл, която се занимава с издателска и благотворителна дейност. През 1993 тя е създадена с първоначалното предназначение да работи за завръщането на бившия български цар Симеон Втори. След 2001г. започва да развива и допълнителни дейности. Сред благотворителните прояви са финансирането на театрални постановки, дарения за болнични заведения. В книгоиздателството е най-известна с книги най-вече на тематика свързана със спасяването на българските евреи и дейността на израелските тайна служба Мосад.

Джераси е известен с това, че има солидни контакти с влиятелни политически и бизнес фактори в България, Израел, САЩ и Европа. Той не крие лобистката си дейност и дори застъпва позиции, които са в подкрепа на законовото регулиране на лобизма у нас.

Под патронажа на бившия президент Петър Стоянов, Джераси издава на български книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби”. Тя проследява знакови операции в историята на израелското разузнаване. Съдържа както студии на авторите проф. Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал, така и интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад. Израелският професор Бар-Зоар, също роден в София, е автор и на мащабното изследване “Извън хватката на Хитлер”, посветено на спасяването на българските евреи, като и то е издадено у нас с подкрепата на фондация България Интернешънъл. Както и Джераси, така и той самият е доста интересна личност – бивш съветник и официален биограф на покойния премиер Ицхак Рабин, както и на екс-президента Шимон Перес. Самият той има ярко присъствие в израелската политика и журналистика, бил е и два мандата депутат в Кнесета.

Яков Джераси е сред малцината защитили Делян Пеевски по време на миналогодишните събития около скандалния му избор за шеф на ДАНС. Той застана и зад Емил Иванов, областен управител на Софийска област от ДПС и екс-висаджия, както и зад ромския депутат Бат Сали. Във връзка с така наречената „Операция Шипка“ около подготовката и реализацията на завръщането на бившия български цар в България и българския политически живот, в серия от свои интервюта Джераси разкри през последните няколко години подробности около контактите на Симеон с генерал Любен Гоцев, Гиньо Ганев и други български политици. Също така разказва, че е имало идея за организиране на среща между Симеон Сакс-Кобурготски и Тодор Живков. По думите му е съществувала предварителна уговорка внучката на Тато да води кандидат-депутатска листа на НДСВ по време на победните за новоучреденото движение избори през лятото на 2001 година.

Неяснотите около причините за нападението остават поради липсата на официално разследване и изявления от страна на засегнатото лице, но от почеркът на наемниците личи, че става въпрос за банда от професионалисти, чиято цел е била да жертвата да бъде сплашена.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also