Читателят на Биволъ Димитрин Вичев обърна внимание във Facebook, че в нашумелите входни регистри на сградата на Борис III 159 има странни разминавания точно на 13.06.2014. Това е денят, в който прокурори влязоха на този адрес и обискираха фирми свързани с Цветан Василев.

С този ден завършва третият файл с факсимилета от тефтерите на портиерната, разпространен до медиите. Последният запис в него е за Красимир (или Драгомир) Станимиров, под номер 24, който в 13:11 се е запътил към КТБ на втория етаж.

Няколко записа по-рано откриваме името на издателя на сайта Фрогнюз Огнян Стефанов, който отива при Бисер Лазов, сега основен свидетел на прокуратурата срещу Цветан Василев. Огнянов си тръгва в 11:12.

Точно под него виждаме Следовател Цанева, под номер 18, която в 10:34 отива във фирмата Фина-S на шестия етаж.

Под номер 15 виждаме заличено име на лице, което е тръгнало в 10:15 към шестия етаж при Албена Андреева, но тутакси е излязло в 10:18.

130614

Кликнете на картинката и я отворете в цял екран, за да разгледате съпоставеното съдържание на 13.06.2014 в двата файла.

Нова тетрадка, нов списък, липсващи имена…

Следващият файл с номер 4  започва с регистър от същия ден, 13 юни, макар че годината е очевидно сбъркана. Индикация за това е, че списъкът от 13.06. продължава на следващата страница, където завършва и започва 14.06 с коректната година 2014 г. Освен това списъкът на имената с посетителите до голяма степен съвпада с този от предишния файл за 13.06.2014, но не съвсем.

Очевидно файл номер 4 е писан на друга тетрадка. Не е ясно кое е наложило това, защото от факсимилето се вижда, че и в предишната тетрадка е имало достатъчно свободни страници.

На новата тетрадка е пререписано съдържанието от последната страница на предишната тетрадка, но в него има твърде значителни разминавания с първоизточника:

– няма час за влизането на първите двама в списъка;

– Неделчо Вълчев номер 12 и Асен Митрев номер 13 от предишната тетрадка са разменени;

Следовател Цанева липсва;

Станимиров също липсва;

– Часовете на влизане на Николай Вангелов и Борислав Иванов не съвпадат с предишната тетрадка;

– След 13 ч. са вписани следващите посетители.

Фактът, че тетрадките са различни, а от новата са изчезнали имена, навежда хипотезата, че е имало изземване на първата тетрадка в същия ден и регистъра е бил манипулиран, за да не се оставят публични следи с имената на прокурорите и следователите. Разбира се, може да се формулират и други хипотези, но съгласно принципа на „Бръснача на Окам“ тази е най-икономична.

Биволъ зададе следните въпроси на прокуратурата, които са от голям обществен интерес и могат да хвърлят светлина върху произхода на страниците и тяхната автентичност:

– Изземали ли са следствените органи на 13.06.2014 г. тетрадка с входния регистър на сградата на Цар Борис III 159, където се намират офиси на КТБ, ТВ7 и други фирми?

– Участвала ли е в процесуално-следствените действия следовател Цанева?

– Участвало ли е в процесуално-следствените действия лице на име Станимиров?

– Изземали ли са следствените органи през август 2014 г. тетрадка с входния регистър на сградата на Цар Борис III 159.

– В случай, че са иззети тези тетрадки къде се съхраняват те и имат ли качество на ВДС?

– В случай, че тези тетрадки са на разположение на прокуратурата, може ли да се потвърди или да се отречете индентичност или сходство на тяхното съдържание с изтеклите в публичното пространство копия от тетрадки от входния регистър на сградата на Цар Борис III 159.

 


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English