На 29 август т.г. през нощта пламва пожар в гората над местността Алепу. От любителско видео и снимки на руски туристи се вижда, че гората гори едновременно на две места, което повдига съмнения за криминален палеж.

„Гори повече от час, пожарникарите не идват“ – коментира руска туристка, заснела клипа.

За щастие огнеборците все пак пристигат и овладяват бедствието, за да не се стигне до унищожаване на горския масив, който се спуска към брега.

Брегът на местността Алепу южно от Созопол е обект на строителни интереси от страна на „Главболгарстрой“, „Алепу Вилидж“ и други фирми, както показа по-ранно разследване на Биволъ.

В съседство с горящата гора се намира вилното селище „Св. Тома“ на Главболгарстрой. Фирмата иска да разширява селището като застрои сегашния паркинг и построи нов паркинг, там където сега се намира гората, подпалена на 29 август. Рекламни брошури на ГБС анонсират началото на строителните работи през октомври т.г. От фирмата не отговориха на запитванията на Биволъ дали разполагат със строителни разрешителни. Община Созопол също не отговори на изпратените по ел. поща въпроси.

Реклама на ГБС за разширяването на комплекса св. Тома. Строежът трябва да започне на 1 октомври.

Реклама на ГБС за разширяването на комплекса св. Тома. Строежът трябва да започне на 1 октомври.

Алепу попадна във фокуса на медиите това лято покрай опита на кмета на Созопол Панайот Рейзи да затвори пътя покрай т.нар. „шофьорски плаж“. Бариерите бяха премахнати от граждани, които организираха и протести пред общината срещу застрояването на едно от последните девствени места в района.

Публикация на Биволъ разкри също, че под благовидния предлог да се укрепи свлачище покрай пътя е терасиран и подготвен терен за застрояване до самия плаж. Земите на първа линия, които сега са собственост на офшорки, са били на Община Созопол, която ги продава на ниска цена защото според кмета Рейзи били „изхабени“.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English