На 29 август т.г. през нощта пламва пожар в гората над местността Алепу. От любителско видео и снимки на руски туристи се вижда, че гората гори едновременно на две места, което повдига съмнения за криминален палеж.

„Гори повече от час, пожарникарите не идват“ – коментира руска туристка, заснела клипа.

За щастие огнеборците все пак пристигат и овладяват бедствието, за да не се стигне до унищожаване на горския масив, който се спуска към брега.

Брегът на местността Алепу южно от Созопол е обект на строителни интереси от страна на „Главболгарстрой“, „Алепу Вилидж“ и други фирми, както показа по-ранно разследване на Биволъ.

В съседство с горящата гора се намира вилното селище „Св. Тома“ на Главболгарстрой. Фирмата иска да разширява селището като застрои сегашния паркинг и построи нов паркинг, там където сега се намира гората, подпалена на 29 август. Рекламни брошури на ГБС анонсират началото на строителните работи през октомври т.г. От фирмата не отговориха на запитванията на Биволъ дали разполагат със строителни разрешителни. Община Созопол също не отговори на изпратените по ел. поща въпроси.

Реклама на ГБС за разширяването на комплекса св. Тома. Строежът трябва да започне на 1 октомври.

Реклама на ГБС за разширяването на комплекса св. Тома. Строежът трябва да започне на 1 октомври.

Алепу попадна във фокуса на медиите това лято покрай опита на кмета на Созопол Панайот Рейзи да затвори пътя покрай т.нар. „шофьорски плаж“. Бариерите бяха премахнати от граждани, които организираха и протести пред общината срещу застрояването на едно от последните девствени места в района.

Публикация на Биволъ разкри също, че под благовидния предлог да се укрепи свлачище покрай пътя е терасиран и подготвен терен за застрояване до самия плаж. Земите на първа линия, които сега са собственост на офшорки, са били на Община Созопол, която ги продава на ниска цена защото според кмета Рейзи били „изхабени“.

 

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English