КОЙ подпали гората над Алепу?

Екип на Биволъ

На 29 август т.г. през нощта пламва пожар в гората над местността Алепу. От любителско видео и снимки на руски туристи се вижда, че гората гори едновременно на две места, което повдига съмнения за криминален палеж.

“Гори повече от час, пожарникарите не идват” – коментира руска туристка, заснела клипа.

За щастие огнеборците все пак пристигат и овладяват бедствието, за да не се стигне до унищожаване на горския масив, който се спуска към брега.

Брегът на местността Алепу южно от Созопол е обект на строителни интереси от страна на “Главболгарстрой”, “Алепу Вилидж” и други фирми, както показа по-ранно разследване на Биволъ.

В съседство с горящата гора се намира вилното селище “Св. Тома” на Главболгарстрой. Фирмата иска да разширява селището като застрои сегашния паркинг и построи нов паркинг, там където сега се намира гората, подпалена на 29 август. Рекламни брошури на ГБС анонсират началото на строителните работи през октомври т.г. От фирмата не отговориха на запитванията на Биволъ дали разполагат със строителни разрешителни. Община Созопол също не отговори на изпратените по ел. поща въпроси.

Реклама на ГБС за разширяването на комплекса св. Тома. Строежът трябва да започне на 1 октомври.

Реклама на ГБС за разширяването на комплекса св. Тома. Строежът трябва да започне на 1 октомври.

Алепу попадна във фокуса на медиите това лято покрай опита на кмета на Созопол Панайот Рейзи да затвори пътя покрай т.нар. “шофьорски плаж”. Бариерите бяха премахнати от граждани, които организираха и протести пред общината срещу застрояването на едно от последните девствени места в района.

Публикация на Биволъ разкри също, че под благовидния предлог да се укрепи свлачище покрай пътя е терасиран и подготвен терен за застрояване до самия плаж. Земите на първа линия, които сега са собственост на офшорки, са били на Община Созопол, която ги продава на ниска цена защото според кмета Рейзи били “изхабени”.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also