Кой саботира премахването на бетона от дюните?

Заповедите за бетона на къмпинг « Юг » издадени според Лиляна Павлова на 21 и 22 юли са написани чак днес. Незаконен се оказва и пететажният хотел « Морско конче ».
Екип на Биволъ

Две седмици бяха нужни на РДНСК Бургас да сътвори заповедите за отмяна на строителните разрешения на къмпинг Юг, обявени от Лиляна Павлова с дати 21 и 22 юли 2015 г. До днешния ден такива заповеди нямаше в електронния регистър на ДНСК. Извеждането им в РДНСК – Югоизточен район не е от 21 и 22 юли, а с днешна дата, 04 август 2015, като текстовете на заповедите са писани и изпратени от София, научи Биволъ от добре осведомен източник от МРРБ, пожелал анонимност.

« От Окръжна прокуратура-Бургас са подадени протести до началника на РДНСК-ЮИР с искане за прогласяване нищожността на общо 4 разрешения за строеж по инвестиционно предложение: „Изграждане на хотелски комплекс „Лазурно море“ в поземлени имоти в м. „Караагач“, с. Лозенец, община Царево /Къмпинг Юг/, след което те бяха отменени от началника на РДНСК-ЮИР. » – пише в прессъобщението на МРРБ от 24 юли.

Факт е обаче, че до днешна дата началникът на РДНСК-ЮИР не е подписвал такива заповеди, въпреки официалното съобщение. Той е единственото оправомощено лице, което може да издаде заповедите.

След анонса на министър Павлова в РДНСК – Бургас просто са изпаднали в ступор. Същите лица, които са съгласували строителните разрешения на кмета на Царево, както го изисква законът, сега трябва да подпишат свидетелства за собствената си некадърност, а вероятно и злонамереност, като ги отменят.

Пада и пететажен хотел построен върху дюните на къмпинг Юг?

Скандалът може да се окаже много по-голям и значим за съдбата на много обекти по морето. По информация на Биволъ има четири заповеди, които отменят строителните разрешителни за „Изграждане на хотелски комплекс „Лазурно море“. В комплекса влиза и вече изградения и пуснат в експлоатация хотел « Морско конче », към който има и 25 метров басейн (виж снимките).

Хотел "Морско Конче" изграден върху дюните.

Хотел “Морско Конче” изграден върху дюните.

Хотелът е изграден от фирма « Фаворит », която изля бетона върху дюните през пролетта и предизвика поредния « Дюнигейт ». Посл отмяната на строителните разрешения презаверени от кмета на Царево Георги Лапчев. Разследване на Биволъ тогава показа, че фирмата е била в съдружие с мастити бивши ченгета от Държавна Сигурност, както и с Евелин Банев – Брендо на съседния къмпинг « Оазис ». Там тя също има построени хотели.

Няма обяснение как РДНСК е съгласувала и въвела в експлоатация през 2004 г. огромен хотел върху дюните, където строежите винаги са били забранени. Възникват съмнения, че е имало подмяна на кадастралните граници на дюните. Факт е, че и до момента не са публикувани в цифров вид новите карти на дюните, създадени след скандала Дюнигейт 1 (предизвикан от публикации на Биволъ). Липсата на тези карти или публикуването им единствено в графичен вид всъщност създава възможост за прикриване на закононарушенията и извършването на нови такива.

Биволъ изпрати въпроси до пресцентъра на МРРБ, откъдето обещаха проверка за издаването на заповедите. Поискахме изходящите номера и текста на документите, за които беше съобщено, че са подписани на 21 и 22 юли. До редакционното приключване на статията отговор не беше получен. Опитите да се свържем с Лиляна Павлова останаха без резултат.

Заповедите на РДНСК за отмяна на строителните разрешения на къмпинг « Юг » са ключови, защото де факто за пръв път се прилага законът за вече узаконени строежи върху дюни. Отваря се пътят за премахване на мутренските хотели и други постройки в Слънчев бряг и навсякъде по Черноморието. Това ще стане възможно ако заповедите на РДНСК не паднат в съда и се създаде административна практика за атакуване и премахване на строежи върху дюни, независимо кога са осъществени и дали са узаконени. Загадката около датите на извеждане на тези заповеди предизвиква сериозни опасения за конфликт на интереси на служителите в строителен контрол и за юридическото качество на самите заповеди, които със сигурност ще бъдат обжалвани. Предстои да видим дали става въпрос за демагогия или реална защита на буквата на закона.

Обновено на 5 август 2015: Пред Нова Телевизия министър Павлова потвърди информацията на Биволъ за незаконния хотел: “Трябва да бъдат съборени хотелът, независимо че там има туристи, и изградените към него ресторант и басейн на къмпинг “Юг”. Построени са в разрез със законите”, заяви тя.

Биволъ отново поиска от пресцентъра на МРРБ самите заповеди, за да ги подложи на компетентен експертен и юридически анализ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also