Кой ходи на море с парите от френските помощи за Иван Данов?

Вместо да разнищи министъра и "френски безработен", прокуратурата погна журналиста от Биволъ, разкрил злоупотребата
Екип на Биволъ

Сагата с бившия “френския безработен” и български министър Иван Данов има неочаквано продължение. Прокуратурата  най-накрая се включи активно и образува досъдебно производство. Не срещу Данов за злоупотребата с френските социални служби, а срещу главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Той е обект на Досъдебно Производство в Софийска Районна Прокуратура за набедяване по чл. 286 от Наказателния Кодекс. След жалба на Иван Данов, прокурор Деян Славов е преценил, че има данни за престъпление и е завел наказателно прокурорско дело, в рамките на което може да бъдат прилагани и СРС-а.

Проверката срещу Иван Данов за подадени във Франция неверни декларации, които са му дали достъп до 1700 евро месечно в продължение на 8 месеца, беше прекратена без да прерастне изобщо в досъдебно производство. Прокурор по заместване по тази проверка е известната Боряна Бецова от Софийска Градска Прокуратура, близка до ДПС. Тя прекрати проверката срещу Делян Пеевски и неговата майка, образувана по сигнал на активисти от Протестна мрежа. След това Бецова погна подателите на сигнала и им образува проверка на доходите. Прокурор Бецова се отличи и с обвинението срещу Христо Бисеров, което внесе без да посочи състава “пране на пари”. Как точно Бецова стана прокурор по проверката срещу Данов е отделен и много интересен казус, за който Биволъ подготвя отделна публикация.

От постановлението на прокурор Бецова става ясно, че тя е възприела изцяло защитната теза на Иван Данов. Той признава няколко неща, които няма как да отрече, защото са налице документи:  подал е молба за помощи във Франция, заминал е за България и е започнал работа като преподавател в УАСГ, докато е бил в България е получил от френската Служба по заетостта нето 12 772, 89 евро.

Данов отрича фактите, за които все още не са налице уличаващи документи: не бил подавал месечни декларации, не бил ходил на интервюта в социалната служба във Франция, не знаел, че получава помощи и не бил използвал парите от Службата по заетостта.

danov-postanovleni-1

Описаната от Данов ситуация не е възможна нито на теория, нито на практика. Всеки френски безработен трепери да не изпусне датата за месечната си декларация, защото ако не я подаде помощите му спират като отрязани с нож. Става дума именно за помощи, които се отпускат от обществена служба за активно търсене на работа, а не за обезщетение, което се изплаща евентуално от работодателя на уволнения служител. Това положение е валидно сега, валидно е било и през 2004 г., както изрично сочат текстовете на закона и правилата на Службата по заетостта. Просто правило: няма декларация, няма пари. И така всеки месец. На всеки три-четири месеца безработният бива призоваван да се яви на интервю. Ако не се яви го отписват от регистъра и помощите спират. Безработният губи статута си и ако декларира, че заминава за чужбина за повече от 35 дни.

Обстоятелства, които Иван Данов отрича пред съдебната власт  са лесно проверими и опровержими. Достатъчно е да се изпрати едно запитване по официален ред до френската Служба по заетостта и да се прегледат внимателно банковите извлечения от сметката на Данов. Бецова обаче не прави нито едното, нито другото.

Според обясненията дадени от Данов, той просто забравил за френската си сметка (с натрупани поне 7500 евро от предишната му работа във Франция) и започнал в България работа за 200 евро на месец. В материалите по делото, прекратено от Бецова, обаче има неопровержими данни от МВР-Гранична полиция за пътуванията на Данов до Франция именно в периода, когато е получавал помощите и когато е трябвало да се явява лично на интервюта в Службата по заетостта. Интервюта, които са регистрирани в информационните системи и личното присъствие на Данов на тях може да бъде доказано.

КОЙ плаща и тегли от сметките на Данов?

Едно от твърденията на Данов пред прокуратурата е, че не бил използвал парите от помощите, а това било направено от “злонамерени трети лица”. Биволъ разполага с банкови извлечения от сметката на Иван Данов, от които се вижда, че помощите влизат в сметката му, а някой тегли кеш от нея и плаща с банкова карта както в България, така и във Франция.

Този няКОЙ, който носи кредитната карта на Данов, е изтеглил на 28 февруари 2004 г. 696 евро от POS терминал в клона на ОББ Доверие в София.

Такова теглене “на гише” с чуждестранна банкова карта задължително се съпровожда с представяне на документ за самоличност, а името в него трябва да съвпада с името върху банковата карта. (виж бележките под линия).

Теглене кеш от POS терминал в UBB клон Доверие.

Теглене кеш от POS терминал в UBB клон Доверие.

На 8 март 2004 г. в сметката влиза превод от Службата по заетостта за 1 678,32 евро. Две седмици по-късно същият този “някой” пазарува за дребни суми с картата в Париж, купува си билет за влак от гара “Сен Лазар” и тегли от сметката два пъти по 600 евро кеш: веднъж от банкомат в района на “Операта” на 23 март и втори път на 25 март от банкомат в района на площад “Комерс”.

releve-danov-1

За да бъдем още по-прецизни: кешовите тегления в Париж са извършени с дебитна карта, чийто номер завършва на 5340, а плащанията и тегленето на кеш в София са от кредитна карта, завършваща на 3243.

С френски помощи на българско море

Юни 2005 е последният месец, за който Данов получава помощи.  В сметката му в BNP Parisbas в края на юли са натрупани 16 843,61 евро. С тези пари “някой” отива на море в България през август.

Същата кредитна карта с номер 3243 е използвана на 12 август 2005. Тогава “някой” тегли на гише от ОББ клон “Универсиада” София 800 евро. След това същият този “някой” отскача до морето. Разпечатката показва, че на 25.08.2005 г. с тази карта е заредено гориво за 105 лв. в OMV Варна. За услесняване на разследващите на разпечатката има и баркод.

danov-varna-omv

releve-danov-2

Така според банката на Данов той е получавал 1700 евро на месец, теглил е пари и е пътувал из Франция и България със законните си банкови карти, които не са декларирани като откраднати. Според прокурор Бецова, която е приела обясненията на Иван Данов, през това време той е живял скромно в България с 200 евро заплата от УАСГ и не е имал никаква представа какво се случва с парите от неговия “френски период”.

Каква е сумата, която Данов най-великодушно е зарязал във Франция? Тя се извежда лесно от данните в банковите разпечатки. В края на февруари в сметката има 16 086 евро. Помощите започват да постъпват от октомври – пет месеца по 1680 = 8390 евро. Ако приемем, че Данов не е харчил нищо преди март 2005 г., то през октомври 2004 той е имал в сметката си поне 7500 евро. Но е заминал за България, започнал работа за 200 евро и съвсем е забравил за тях?

Политически чадър докато изтече давността

Френската Служба по заетостта не желае да се занимава със случая Данов, защото е политически. Това стана категорично ясно от интервю на френската телевизия M6 с шефа на отдела за борба със злоупотребите Режан Биоле, излъчено през ноември 2014 г. Реакцията на Биолет след като я питат за Данов е доста нервна:

– Може ли да спрете веднага (да снимате…)

– Знаете за този случай?

– Да.

– И е трудно да бъде обработен?

– Да.

– Това е политическа позиция и предпочитам да не отговарям.

– Политическият контекст ви пречи да работите?

– Политическият контекст, о, да.

– Това е.. (сочи с ръка нагоре). Така че за това няма да говорим.

Виж видео: danov-m6-1 и danov-m6-2

Шефът на борбата със злоупотребите във френската Служба по заетостта показва нагоре, откъдето е наредено да не се занимава с Иван Данов.

Шефът на борбата със злоупотребите във френската Служба по заетостта показва нагоре, откъдето е наредено да не се занимава с Иван Данов.

Факт е, че във Франция без политически протекции деянието на Иван Данов е можело да има неприятни последици. Във френската преса е описан случая на двойка безработни, осъдени на пет и осем месеца затвор условно, и задължение да възстановят получените неправомерно 28 912,65 евро.

“Франция потъва заради измамниците. Преди някой да претендира за социално подпомагане, той има задължения. Пред вас са двама мошеници. Двойка, която е действала заедно. И потопява френската социална система. Заради поведението на хора като тези, други няма да имат какво да ядат” – пледира разгорещено пред съда прокурор Сесил Женсак.

За щастие на Данов наказателното преследване във Франция за неверни декларации е с давност 5 години, а Службата по заетостта има 10 години срок да си поиска обратно неправомерно отпуснатите помощи. Към днешна дата този срок също е изтекъл.

Не е изтекла обаче давността за престъпление по служба и търговия с влияние ако се окаже, че във Франция някой е оказал политически натиск да не бъде разследван Данов. Някой, който както сочи пръста на Режан Биоле, се намира някъде по-високо от нея в йерархията на властта.

Обновено: вторник 8 септ. 2015 15:10

От ОББ съобщиха за Биволъ, че тегленето с банкова карта от POS терминал на гише се счита за “касова операция” и лицето, което е титуляр на банковата карта. задължително трябва да представи документ за самоличност. “Банковата карта се проверява внимателно и се изисква електронна авторизация от банкатаиздател.” – допълва Анка Костова, шеф на отдел “Връзки с обществеността” в банката. Тя е категорична, че не се допуска теглене на гише в ОББ от лице, чиито имена по самоличност не съвпадат с тези от банковата карта. Фактът, че Данов е теглил на гише и е оставил подписа си върху квитанцията за касова операция е проверим и опровергава твърденията му пред прокуратурата, че “не е използвал” парите от помощите.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: