Кукувци се събират на среща след четвърт век в „Яйцето”

Евгения Джорджева

Канят всички, участвали в шоуто, на всенародни КУ-КУ тържества

Кукувци се събират на среща, за да отбележат 26 години от старта на легендарното студентско тв-предаване и да представят книгата „Ние сме КУ-КУ”, която съдържа спомените на 45 от тях. Защо отбелязват точно тази годишнина? Ами защото са КУ-КУ. И защото не са успели да издадат книгата за 25-тата. Затова пък сега, 26 години по-късно, те обещават всенародни КУ-КУ тържества, на които канят на чаша вино всички кукувци – и тези, които организационният комитет не е успял да открие и да включи в книгата.

Срещата ще се състои на 26 януари 2016 г. /вторник/ от 18 часа в клуб „Яйцето” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В емблематичния студентски клуб след четвърт век ще се видят създателите на предаването – редактори, сценаристи, оператори, режисьори, монтажисти, репортери и актьори, тогава все още студенти и ентусиасти. Поканени на купона са бивши и настоящи политици – Жорж Ганчев, Александър Йорданов, Соломон Паси, омбудсманът Мая Манолова, шефката на БНТ Вяра Анкова, проф. Юлиян Вучков и др.

Родено от обществената шизофрения, която преди четвърт век мислехме за нормално състояние, с младежка наивност в продължение на 4 години предаването не се отказа от намерението си чрез сатирата и шоуто да промени обществото. То се превърна в любимо на цял един народ. Критикува властта и политическата система и е наказано за това. Предрече „обезкръвяването на нацията”, но не посмя да пророкува, че след 26 години тук ще е още по-откачено.
В паметта на много българи все още е съхранен шокът от едно излъчване на предаването. Режисьорът Нидал Алгафари и водещата на броя Жени Костадинова дръзват да намекнат чрез националния ефир за евентуална авария в атомната централа Козлодуй. Зрителите са свикнали да четат между редовете и всички изпадат в паника. Населението е убедено, че АЕЦ-а е избухнал, в това вярват и представителите на чуждите телеграфни агенции и разпространяват сензацията. Скандалът е огромен, а създателите на КУ-КУ успяват да убедят аудиторията, че не трябва да вярва на всичко, което й се казва, и да докажат до колко държавата ни не е готова да се справи с евентуална атомна катастрофа.

Началото, през очите на онези, които тогава имаха смелостта да мислят и виждат различно, е събрано в книгата „Ние сме КУ-КУ”. Книгата е пълна с емоции, спомени, щуротии и забавления. В нея създателите на първото в света студентско тв- предаване изреждат доказателства защо да си ку-ку е титла. Книгата разкрива и неподозирани тайни от създаването на шоуто.
Всеки от основоположниците днес се е утвърдил в някаква област, като най-популярни остават актьорите – Васил Василев – Зуека, Влади Въргала, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Стефан Рядков и др.
Малцина знаят кой е извоювал старта на предаването и е дал първоначалната му концепция – Снежка Симеонова, която по онова време е абсолвентка по журналистика и стажува в екипа на Кеворк Кеворкян за „Всяка неделя”. Тя е първият отговорен редактор, а по-късно начело на екипа застава юристът Радомир Чолаков. По-късно Петър Курумбашев става продуцент, а през 1994 г. КУ-КУ е спряно.
Любопитно е, че сред репортерите на КУ-КУ са и утвърдения водещ на „Панорама” Бойко Василев, водещия на „Вяра и общество” по БНТ Горан Благоев , Милен Цветков, продуцентът Евтим Милошев и др.
Почти половин година ентусиастите за срещата и книгата – Георги Крумов, Жени Костадинова и Мадлен Алгафари, събират текстовете и снимките за изданието. Слави Трифонов категорично отказва да се включи.
Съставител на книгата е Жоро Крумов, по чиято идея е и написването й. В екипа, работил по книгата, са още художникът Минко Маринов, редакторите Жени Костадинова и Мадлен Алгафари и редактора на издателството Стефка Иванова. В авторския колектив са и: Алберта АЛКАЛАЙ, Ани УЗУНОВА, Август ПОПОВ, Биляна ДИМОВА, Борислав ЗЮМБЮЛЕВ, Веска ЦВЕТАНОВА, Димитър-Мишо ЛАНДЖЕВ, Евтим МИЛОШЕВ, Емил СПАХИЙСКИ, Ивайло ВЪЛЧЕВ, Иван АНГЕЛОВ, Иван ТАТАРСКИ, Иво МИТЕВ, Иво ТОДОРОВ, Илиян ДЖЕВЕЛЕКОВ, Ицо КЪРПАТА, Любен ДИЛОВ-СИН, Мариян СТОЯДИНОВ, Маринела ЛИПЧЕВА-ВАЙС, Мартин ДИМИТРОВ, Матей КОНСТАНТИНОВ, Моника ПИСАНКЪНЕВА, Пламен ПАНЕВ, Радослав МАРКОВ, Росен ПЕТРОВ, Соня МОМЧИЛОВА, Сребрина ЙОРДАНОВА, Станислав ТЕРЗИЕВ, Стефка РАЙКОВА, Христиан НОЧЕВ, Юлиан КУШЕВ.
„До кукане и приятно четене”, пожелават авторите, а средствата от продажбата на книгата смятат да дарят за кауза, свързана с деца.

На 27 януари от 21.00 часа БНТ ще излъчи документалният филм на Радомир Чолаков „Ку-Ку началото”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg