Ликвидираха окупанта на “Ропотамо”

Двама областни управители бдят над незаконния бизнес на убития висаджия Веселин Стоименов в резерват "Ропотамо"
Екип на Биволъ

В София беше разстрелян Веселин Стоименов – Васко Дебелия. Край него са намерени седем гилзи от автоматично оръжие, а в стила на най-добрите гангстерски традиции жертвата е приключена с изстрел в главата. Стоименов е известен като ликвидатор на ВИС-2. Той е стопанин на многобройните имоти и заведения на групировката след смъртта на Георги Илиев. Свързан е и с укриващия се в чужбина Христофор Аманатидис – Таки.

Биволъ следи от три години дейността на една от фирмите на Стоименов – “Венис Марина” в резерват “Ропотамо”. През 2013 г. наша публикация разкри незаконно строителство в резервата, извършено от “Венис Марина”. Строежът беше спрян, а впоследствие МОСВ прекрати договора на фирмата за разходка с лодка по долното течение на река Ропотамо. Последвалите събития обаче показаха категорично, че вместо да опазва общественото благо,

Държавата работи за мутрите

Въпреки прекратения договор хората на Стоименов продължиха да возят хора и през 2014 и през 2015 г., като се позоваваха на абсурдно гражданско дело заведено срещу МОСВ, което не е приключило.

Всички административни дела заведени от фирмата бяха загубени от нея, включително и във ВАС. РИОСВ два пъти поиска съдействие от двама различни областни управители – “червения” Павел Маринов и “синия” Вълчо Чолаков, за да бъдат изведени принудително лодките от държавния резерват. И два пъти получи отказ.

Така фирмата невъзмутимо продължи да се разпорежда в резервата, да вози туристи и да прибира пари. Връх на абсурда е, че държавата не получава нито лев концесионна такса, тъй като няма как да я осчетоводи – услугата е незаконна.

През годините Биволъ следеше редовно и припомняше тази

Сага на беззаконието

Договорът за разходки с лодки по долното течение на Ропотамо с „Венис-Марина„ е сключен на 24.10.2012 г.от скандалния бивш шеф на регионалната инспекция Бойчо Георгиев, прочул се покрай „Дюнигейт“ със светкавични съгласовки за строителство в защитени зони.

След избухналия скандал с незаконното строителство договорът на фирмата беше прекратен. С писмо изх. N°6177 от 12.08.2013 РИОСВ-Бургас уведомява „Венис Марина“, че едностранно прекратява сключения на 24.10.2012 г. договор за лодките и нарежда да се освободи изцяло имота, който е изключителна държавна собственост.

Тогавашният областен управител Павел Маринов от БСП (разкрит от Биволъ като таен съдружник и човек на високопоставени руски държавни служители в отбранителния сектор) обаче отказа съдействие за въдворяване на ред в държавния резерват.

В началото на 2014 г. процедурата на Георгиев за избор на „Венис-Марина“ бе обявена за незаконосъобразна от Бургаски административен съд. Tова решение бе потвърдено окончателно от ВАС, Седмо отделение. с Решение 4494/22.04.2015 г. То е без право на обжалване и ясно и категорично сочи, че никаква частна фирма няма право да се разпорежда по какъвто и да е начин в защитената територия, защото самият конкурс на Бойчо Георгиев е проведен по незаконосъобразна процедура.

Веднага след окончателното съдебно решение Директорът на РИОСВ – Бургас издаде Заповед № РД-64 от 29.04.2015 г. за прилагане на принудителна административна мярка /ПАМ/- незабавно спиране на всички дейности за предлагане на туристическа услуга „Разходка с лодка по река Ропотамо“ в резерват „Ропотамо”, извършвани от „Венис Марина” ЕООД. Дружеството е поканено да освободи резерват „Ропотамо” и да предаде всички обекти – предмет на договора. Но не го прави, защото се ползва от

Държавен чадър над беззаконието

Въпреки заповедите на РИОСВ „Венис Марина” и през 2015 се нанесе на кея с катамараните си и отново започна да извършва незаконната услуга, за която държавата не получава нищо. РИОСВ отново се опита да изгони фирмата от резервата. И отново, преди началото на сезона, областният управител на Бургас отказа съдействие на екоинспекцията.

Само че вече не става дума за „червения“ Павел Маринов, а за „синия“ Вълчо Чолаков.

На 28 юли 2015 ВАС потвърди предварителното изпълнение на заповедта на шефа на РИОСВ-Бургас, с която се разпорежда незабавното спиране на всички дейности, свързани с туристическата услуга „Разходка с лодка по река Ропотамо“ в резерват „Ропотамо“, предоставяна от „Венис Марина“ ЕООД (определение № 9075 от 27. 07. 2015 г. по административно дело № 7876/2015 по описа на ВАС).

В същия ден пресцентъра на МОСВ разпространи прессъобщение, в което се настоява фирмата да освободи имота изключителна държавна собственост в резерват „Ропотамо” и „да предаде всички обекти, които държи без правно основание“.

Изпълнението на заповедта е мотивирано с необходимостта от защитата на особено важни държавни или обществени интереси и недопускането на дейност без наличието на правно основание за това – твърдяха от екоминистерството.

Отново обаче държавата в лицето на областния Вълчо Чолаков отказа да съдейства за защитата на особено важни държавни и обществени интереси.

На практика държавата съдейства на мутренската фирма незаконно окупирала “Ропотамо” спокойно да си довърши сезон 2015 и да прибере няколкостотин хиляди лева. Предстои да видим дали историята ще се повтори през 2016 г. след като шефът Стоименов беше ликвидиран.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also