МВР изцяло потвърждава анализа на Биволъ за фалшивия документ на Бареков

Прокуратурата му спести обвинение за разкриване на секретен източник
Екип на Биволъ

На снимката: Николай Бареков се полива със шампанско в курорт за милионери вкомпанията на оперативно интересни лица, разработвани за наркотрафик.

През юли пишман журналистът-политик Николай Бареков, който сега обяви подкрепа за правителство на ГЕРБ, предизвика шумен скандал. Той размаха документи, които според него доказвали, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е извършвал тежки криминални престъпления в миналото. Бареков обвини Борисов в най-сериозните, според Наказателния кодекс деяния, споменавайки дори и убийства.

„Агонията на Бойко Борисов вече започна. Известният като агент „Мазника“ и агент „Буда“ ще приключи за не повече от месец. До края на седмицата оригиналните документи и нотариално заверени копия за престъпните му дела ще бъдат предадени на Главния прокурор“

Бареков публикува в сайта си две страници от справка с гриф “Строго секретно”, отпреди 15 г., в която се спряга името на Бойко Борисов като нов супер бос на кокаиновия трафик. По-късно той предаде и други документи на прокуратурата.

Тогава единствено Биволъ анализира подробно публикуваните документи и обяви, че те са фалшификати. По-късно това направи и прокуратурата, която прати специална комисия, за да провери документите в архива на МВР-Бургас.

Биволъ се сдоби с пълния текст на прокурорското постановление за прекратяване на проверката по случая. От него се вижда, че всички хипотези за изготвянето на фалшивия документ се потвърждават от експертната комисия на МВР. Тези, които са изработили фалшификата са използвани реални документи на МВР: сводка на реален оперативен работник 15213 от РЗБОП Бургас, по донесение на реален източник – агент “Пламен”, но съдържанието им е подменено.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”24368″ image=”24368″]
[image link=”24366″ image=”24366″]
[image link=”24364″ image=”24364″]
[/images]

Изфабрикуваните документи на Бареков много бързо бяха забравени, за разлика от истинското досие “Буда” (виж тук, тук и тук) и автентичните американски секретни доклади, които обвиняват Борисов в реални тъмни дела и които редовно са цитирани от престижни световни медии. Според нас обаче този случай е забравен незаслужено, а прокуратурата спести на Бареков конкретно обвинение за разкриване на секретен източник.

Когато размахваше фалшификатите Бареков обясняваше в медиите, че бил проучил автентичността на документите чрез свои източници. Той каза инициалите на агент “Пламен” Д.П. и обяви, че агентът бил„жив и здрав и се надява в най-скоро време да даде показания в прокуратурата“. Изпълзяха от дупките си бивши висши ченгета като Николай Радулов и Тончо Михайлов и подкрепиха Бареков, обявяйки фалшификата за автентичен.

Споменаването на персонални данни за агента, като неговите инициали Д.П. от страна на Бареков фактически осветяват агента и го излагат на директен и много голям реален риск за живота му и този на неговото семейство. Остава неясно защо прокуратурата си затвори очите за този факт и не повдигна обвинение на новоизпечения евродепутат.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also