Братът на адвоката не плаща данъци, но е награждаван от Германския посланик

Мутри вардят Момчил Мондешки от журналистически въпроси

След повече две години и половина усилия, екип на Биволъ успя да заснеме скандалния адвокат Момчил Мондешки. Това се случи на изложението в Хановер, ФРГ, което е най – големият световен технологичен панаир. Репортерските въпроси изненадаха троянския адвокат много неприятно. Открихме го на щанда на „Елпром Троян“. Предпиятието се притежава номинално от брат му Младен Мондешки. Когато направихме опит да интервюираме прочулият се поктай #Яневагейт адвокат, последваха заплахи и агресия от страна на негов охранител. Името на мутрата, която агресивно се нахвърли върху екипа ни е Георги Кулеков. След мутренските заплахи срещу нашия репортер, последва реакция на Асоциацията на европейските журналисти.

#КОЙ е Момчил Мондешки?

Момчил Мондешки

Троянчанинът Момчил Мондешки се превърна в „звезда“, покрай участието си в серия скандали от висок обществен интерес. Преди няколко години той се появява в София като старозагорски адвокат. Знаят го обаче не толкова с авокатската му практика, колкото като лобист за свръзка с ръководството на СГС по различни дела. Нашумя покрай рейдърската акция по превземане френска компания и делото “Белведере”, след като една от фирмите на брат му се включи в претенциите към френската компания. Днес той е известен като едно от доверените протежета на Делян Пеевски, което играе основна роля в разпределянето на ресурсите на фалиралата КТБ. Един от синдиците на КТБ Кристи Маринова е водила дълги години цялото счетоводство на фирми на братя Мондешки и ги защитава самоотвержено пред НАП. Другият синдик на КТБ – Ангел Донов, е работил заедно с Мондешки при Николай Банев. В записаните разговори на Мондешки със съдийките Янева и Ченалова се разказва директно как Делян й е нареждал за КТБ : “Стягай се да водиш синдиците да ги видя!”  виж/тук/

Срещи с правосъдието

Факт е, че във времето срещу Момчил Мондешки са произнесени две присъди. Първата му присъда е за документна измама. Тя му е наложeна след сключено споразумение с прокуратурата през 2005 г. На практика Мондешки е осъден на срока, който е прекарал в ареста на НСлС и в Ловешкия затвор, където е прекарал 9 месеца. Втората му присъда е 3 годишна условна. Тя е от 2006 г и е за обсебване в особено големи размери.

Днес той все още е правоспособен адвокат и член на адвокатската колегия в Стара Загора.

Магистрати и пенсионирани служители от РЗ БОП в Ловеч си спомнят за Момчил Мондешки. Според запознати в един момент срещу него е имало 5 висящи дела. Около акта на рабилитацията му, завършването на висшето му образование и нартупването на юридическия му стаж има множество въпроси и неясноти. Кариерата му започва покрай познанството му с Николай Методиев – Пилето, известен като бивш Контрабандист №1 в България. По – късно е припознат от фамилията Баневи и става техен консултант по делата за несъстоятелността на множество от техните предприятия. Същите, които те придобиват по време на масовата приватизация.

Преди няколко месеца адвокат приближен именно на Мондешки оглави и Фонда за гарантиране на влоговете. Спорното назначаване на адвокат Матей Матев за председател на стратегическия фонд практически затваря кръга върху контрола над активите и парите на фалиралата КТБ. Матев работи в тясно сътрудничество със синдиците на банката, които трябва да контролира. Обаче същият този адвокат е бил и клиент на тези синдици преди това в дела на срещу длъжници на банката! Както е известно във фалита на КТБ “потънаха” над 5 млрд. лв., които Фондът за гарантиране на влоговете не можа да компенсира и загубите се поеха от държавния бюджет, т.е.кражбата остана за сметка на всички нас. Сега за тяхното “издирване” и възстановяване се оказва, че отговарят лица по един или друг начин свързани именно с Момчил Мондешки – неслучайно наречен с прозвище си “Троянският кон на Пеевски”. Така събираемостта на парите на КТБ до днес е символична, а основни активи от банката се придобиват от фирми и лица свързани пряко или косвено с Делян Пеевски. Последният се знае, че беше един от най-големите кредитополучатели на КТБ и бивш доверен бизнес партньор на Цветан Василев.

Сейшелската афера

Момчил Мондешки е осъден преди 2 години и за неплатени много големи данъци към НАП. виж /тук/  Ревизионен акт установява, че адвокаът дължи близо 52000 лв. данъци и осигуровки на държавния бюджет за периода 2008-2014 г. Сумата е върху тлъсти приходи на Мондешки, които той оправдава с “наследство” от офшорка, която финансирала….. покойния му дядо! За да докаже приходи Мондешки измисля следната схема: дядо му Минко бил получил 900 000 евро “временна финансова помощ” от регистрираната на Сейшелите фирма “Ексим Ривейл корпорейшън”. Парите били наследени от внуците му. Така, според Мондешки, в началото на 2008 г. той разполагал с 900 000 лв. по “наследство”. Вече покойният стартец бил разделил парите между внуците си. Братята Мондешки решили да узаконят баснословната сума със съдебно решение. То е подписано от съдия Петя Георгиева от СГС, с което се признават като законни “дядовите” офшорни суми. В уравнението обаче Мондешки е пропуснал да пресметне наличието на данъци към НАП. Това именно доведе и до неговата присъда за неплатени данъци, но без съдбата на Ал Капоне

Адвокатът-милионер с дядовите офшорни активи катастрофира в опита си да обжалва констатациите на НАП. Актът на приходната аденция бе потвърден от всички съдебни инстанции. Върховният административен (дело № 1723/2016 г.) съд изрично подчертава, че Момчил Мондешки не е получавал трудови доходи като юрисконсулт, нито от страна на дружествата собственост на Баневи, нито от ОЗК Застраховане, нито от Драматичен театър „Гео Милев”- Стара Загора и от Държавен куклен театър в същия град. Това все са юридически субекти, които той е посочил, като допълнителен източник на доходи.

Неплащане ан данъци – традиция за фамилията Мондешки

Решение с 12190 от 12 октомври 2017 г. на първо отделение във Върховния административен съд свидетелства, че и Младен Мондешки увеверно усвоява челния опит на брат си. Той също е санкциониран от териториалната дирекция на НАП във Велико Търново. Установени са му задължения към фиска върху доходите, като физическо лице за периода 2009-2013 г. Те са в размер на над 21 450 лева и лихви върху тях в размер на над 5 556 лева. В същото време индустриалецът-милионер бе награден лично от немския посланик в София Херберт Залбер с наградата на Германско-българската промишлена и търговска камара. Едва ли посланикът е подозирал, че връчва наградата и залага името и авторитета на държавата си за лице, което не плаща данъците си и дори не е плащало и допълнително обществено осигуряване. По тази точка НАП му търси задължения от над 3 780 лева, и съответните лихви. И при казуса на по-малкия брат всички съдебните инстанции потвърждават ревизионния акт.

 

Пасивните институции и Мондешки

ДАНС, ГДБОП, КП КОНПИ и цялата плеяда от правоохранителни органи не се и опитват да проверят какви точно са тези 900 000 евро от фирма „Ексим Ривейл Корпорейшън”, наследени чрез дядо Минко. Претендираната финансова транзакция е като пример на схема за пране на пари. АФР обаче също мълчи. Съвсем очевидно е, че над Мондешки е разпънат властови чадър за недосегаемост виж /тук/. Това положение ще продължава, докато държавата се управлява от задкулисните и мрачни кръгове на бившата ДС и статуквото на несменяемата и зависима плутокрация.

Момчето на Янева

Когато избухна скандалът Яневагейт,  Момчил Мондешки се ползва със славата на „ключ“ към Търговското отделение на Софийския градски съд. Поради изключителната си близост с тогавашния председател Владимира Янева. Днес тя е осъдена, а Баневи са обвиняеми за крупни финансови злоупотреби с постоянен арест. Прокуратурата обаче и дума не обелва за техния доверен „консулант“ Момчил Мондешки. Същият, за когото очевидци разказват, че бил част от схеми за „решаването“ на проблемиете с правосъдието на Баневи.

Как се става крупен индустриалец за няколко години?

Отговорът на този въпрос се крие в звездната кариера на Делян Пеевски, който буквално за 5 г. неясно как от собственик на един стар “Опел” се разви в олигарх – собственик в Булгартабак, различни богати офшорки и мултимилионер във валута. Опитът на “патрона” по скоростно натрупване на капитали активи е завиден и челен. Дядовите евро от офшорката не стигат. Един от най-добрите електропроизводителни предприятия в България – Заводът за електромотори “Елма” в гр. Троян премина от собственост на Николай Банев във владение на Мондешки. Братът на Момчил Мондешки, Младен взе завода от Банев, след търг организиран от съдебен синдик. Въпреки че машините са посочени, като част от масата на несъстоятелността от синдика Росен Милошев, те дълго не са описвани. Каквото всъщност е неговото задължение. В първоначален свой отчет пред съда Милошев съобщава за съществуването на 306 позиции с машини. В следващ отчет синдикът снижава броя им до 119! Към машините претенции имат и Баневи. Не е ясно по силата на какъв съдебен или административен акт компанията на Мондешки ги владее и работи с тях. Поточните линии и цялото оборудване на “Елма” е оставено от Росен Милошев и следващите синдици на Елма в закупените от Мондешки сгради. Хипотезата, че те ще го придобият по давност не е пренебрежима. След като са го владели 5 години, те могат да твърдят придобиване по давност. Това не е първата придобивка на Мондешки в този район. Преди 5 г. братът изкупува и активите на мебелния завод “Хемус”. Така от обикновен брокер на недвижими имоти Младен Мондешки се превръща само за няколко години в крупен частен индустриалец. Именно като такъв и брат му се намери на технологичното изложение в Хановер през тази година.

Троянската следа в КТБ

Малко известен факт е, че синдикът на КТБ Ангел Донов е представлявал Баневи в несъстоятелността на “Елма” АД ( т.д. №2/ 2012 по описа на окръжен съд Ловеч). Точно по времето, когато Мондешки ги консултира. Очевидно и двамата синдици на КТБ са тясно свързани с Момчил Мондешки. Времето показва, че решението на Баневи да се обвържат с Мондешки съвсем не е най-доброто за тях. Развитието по казуса на Елма АД го показва. Синдикът на предприятието, Росен Милошев, който днес е фаворит при разпределянето на несъстоятелностите, породени от фалита на КТБ, продава на публична продан сградите на предприятието на брата на Младен Мондешки. Активите са оценени на около 13 милиона лева. Цена на която са изтъргувани е фрапиращо ниска. “Солид 85” на Мондешки ги придобива срещу 2.15 млн. лв. Когато става реалност сделката, специалисти коментират, че ако трябва да се възстанови производство, ще трябват значителни средства за закупуването на машини и оборудване, защото те не влизат в сделката.

За Висшия адвокатски съвет „всичко е точно“

Ревизията на НАП, съдебните решения и твърденията на Баниви показват ясно, че Момчил Мондешки, през цялото си сътрудничество с тях, е консултирал неофициално приватизаторите, без да заема длъжност на трудов или граждански договор. Логично следва извода, че той няма как да е натрупал нужния му юридически стаж по трудов договор, за да се впише, като адвокат в Стара Загора. Пред тамошната адвокатска колегия, Мондешки твърди че бил юрисконсулт в ТЕЦ Казанлък, а според Баниви в предприятието дори не е имало такъв щат. Инициативния комитет за адвокатска реформа и адвокат Николай Хаджигенов по оделно подават сигнали срещу начина по който Момчил Мондешки е вписан в адвокатурата. И днес адвокат Хаджигенов е убеден, че

„Мястото на Мондешки е в панделата, не в адвокатурата.“

Гилдията сезира Висшия адвоатски съвет още, че Мондешки уронва престижа професията с участието си в скандала #Яневагейт и с интервюто, което дава (неслучайно) за вестник Труд, издание, превърнало се в рупор на казионната пропаганда на режима. Пред Петьо Блъсков той твърди, че записите от разговорите му със съдите Владимира Янева и Румяна Ченалова са съзнателно изфабрикувани, „за да се използват по отношение на влиятелните имена, които се споменават в тях“. Били правни с диктофон. Две експертизи на най-авторитетни международни институции доказаха, че записите от #Яневагейт не са манипулирани и са правени чрез специални разузнавателни средства. виж /тук/

В записите Яневагейт има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5,8 khz. Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи. Поставянето на звуков маркер се прави, за да е невъзможно манипулирането. Това несъмнено изобличава Мондешки в поредна лъжа. Защо той намеква за подготвяно изнудване не ясно. Опитът ни да изясним тази тема при срещата ни с него беше прекъснат грубо от охранител или сътрудник на адвоката в Хановер.

Когато го попитахме дали има още записи, с които да рекетира Бойко Борисов, Делян Пеевски или Сотир Цацаров, Мондешки започна да повтаря клеветите и опорките на пеевските вестници и сайтове. Очевидно уплашен от търсенето на истината адвокатът побегна и отказа да коментира връзката си с депутата от ДПС. За нас няма обяснение как Висшият дициплинарен съд на адвокатурата достига до извода, че Мондешки не е уронил престижа на адвокатурата, но решението е факт и е окончателно. Дисциплинарният орган е приел, че Мондешки е изпълнява задължението на адвоката да упражнява съвестно своята професия и чрез поведението при нейното упражняване и извън нея. Според състава той е достоен за необходимите за професията доверие и уважение. Зам. председателят на ВАдС Атанас Стоянов не пожела да коментира доволен ли от решението по този казус.

„Аз трудно бих могъл да кажа дали съм доволен или не, след като има разделение на органите. ВАдС и дисциплинарните съдилища са самостоятелни органи, които вземат решения. Добри или лоши, ние се съобразяваме с тях и следва да ги приемаме за нормални.”

Забавено ли е умишлено дисциплинарното производство срещу Мондешки?

Според варненския адвокат Светлозар Николов произвосдтвото срещу мондешки умишлено е било забавен, за да се шиканира процеса.

„На адвокатския съвет в Стара Загора и на дисциплинарния съд им отнема 4 месеца, за да тръгне делото. Аз не мога по никакъв начин да го приема, освен да бъде умишлено забавяне. В края на краищата едно наказание трябва да бъде доказано и наложено в рамките на една година. Има едногодишен довнесен срок има и абсолютен довнесен срок, който е година и половина. Ти когато забавиш стартирането с 4 месеца, всъщност шансът това дело да успее, да бъде доказано каквото и да е обвинение, става все по-минимален и минимален.“

Освен противоречивата дисциплинарна практика в адвокатърата, от казусът Мондешки става ясно и очевидното нежелание на Висшия адвокатски съвет да изследва въпроса с юридическия стажна троянчанина. Обвинението за уронване престижа на адвокатурата се търкаля с месеци между инстанцийте. Мондешки е оправдан, но последния състав на Висшия дисциплинарен съд пише в мотивите си за грешки при формулиране на обвинението срещу него. Естествено, дисциплинарното производство може да се върне за ново разглеждане, но дваностните срокове вече са безвъзвратно изтекли. Никой обаче не иска да провери какъв всъщност в юридическият стаж на Момчил Мондешки и къде го е натрупал той. Николай Хаджигенов е категоричен, че Мондешки е представил неистински документ, с който е удостоверил пред адвокатски колеги в Стара Загора, висшия адвокатски съвет, че има съответния юридически стаж.

„Като това че е неистински документ го извеждаме не от твърденията на Баневи, на които принципно би могло да се вярва, но те са едните викат имаме такъв стаж, другите викат няма такъв служител. Това не ни върши работа. Но това, което ни върши работа е, че той за този период има ревизионен акт, видно от който е извършена детайлна ревизия като физическо лице, от който е видно че той за този период не е работил никъде. Не при Баневи, изобщо няма трудови правоотношения към този период, граждански договори също.”

Според зампредседателя на ВАдС Атанас Стоянов обаче документите, с които мондешки удостоверява трудовия си стаж, като юрисконсулт никой не ги е оспорил по никакъв начин.

„Те съществуват и са официални удостоверителни документи.“

От своя стана адвокат Александър Пелев от ИКАР отбелязва, че въпросните „официални документи“ приложение в личното досие на Мондешки в Старозагорска адвокатска колегия са копия, заверени „вярно с оригинала“ от трудова книжка, която е неофициален документ. Николай Хаджигенов пък отчита, че Висшия адвокатски съвет буквално игнорира решението на ВАС по ревизионния акт на Момчил Мондешки.

„Първо, те са длъжни да извършат проверка на това, после какво има да проверяваме!?! Ето имаме влезли в сила решения и ревизионен акт от който е видно, че той за този период не е имал трудови правоотношения и с това се приключва Мондешки. Така мислим обаче ние, обикновените адвокати. Висш адвокатски съвет има друго мнение по въпроса и то е че Мондешки е чудесен адвокат.“

За Атанас Стоянов ситуацията е друга.

„Това, че някой е казал нещо в мотиви на решение не значи, че е точно така.“

Когато запитахме Стоянов дали ако бъде подаден допълнителен сигнал, този елемент от биографията на адвоката Мондешки ще бъде допълнително изследван, той беше сигурен, че това няма да бъде проверявано от органите на адвокатурата.

„Има си органи, които следва да разследват това и това не е адвокатурата.”

Според Николай Хаджигенов именно подобно поведение на Висшия адвокатски съвет е много опасно за гилдията. Той подчерата, че и с оглед на настъпилата реабилитация, дори действащия закон на казва, че трябва да се преценят моралните и етичните качества на даден кандидат.

„А у нас адвокатурата е сметище, т.е., всеки които изпадне по корупционни, по каквито се сещате причини, той отива в адвокатурата. Така беше съдията Марковска, Пепи Еврото, въобще който поискал, станал адвокат. Адвокатурата е свободна професия и аз съм противник на голяма част от ограниченията наложени пред адвокатурата, но недопустимо е хора, които са доказано неморални и неетични да стават адвокати. Какво очаквате после? “

И докато за адвокатите от категорията на Мондешки дисциплинартната практика на адвокатурата е майка, за други е мащеха. Мнозина адвокати твърдят, че са притискани с дисциплинарки, защото са неудобни на ръковдството на колегийте по месата и защото разкриват нередности във ВАдС и в колегиите по места. А за нередности сигнали не липсват. Днес не ясно дали Мондешки е „по мярка“ за ръководството на адвокатурата или пък тя е по мярка на затъналото в корупция управление в България.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: