Мълчанието на блейките

За мой срам не познавам лично Кольо Босия, признавам си. Пиша това и онова срещу всяка следваща власт, участвам в тоя и оня протест, но когато той започна гладната си стачка, осъзнах, че всъщност нищо не правя.

Слушах му едно интервю. После и второ, а и трето. Половин нощ загубих в това. Не, спечелих я, да се поправя. Той не е пишман дисидент, не „пледира“, „разконспирира“, скача, защото не е червен… Не, неговата гладна стачка не е заради това.

Колко години минаха, откакто разни умници се подиграват с инициативите, които предприема бай Кольо Босия? Един път да го видяхте на Слънчака? Със златен ланец или костУмЕЦ на „Dolce & Gabbana“? Е, негов приятел го бил возил в десетгодишен мерцедес, това той и сам си го каза чистосърдечно, тъй като по някои медии го били набедили.

Ако сме искрени и не си кривим душите, ако не сме политизирани, маргинализирани, сепарирани, спиртизирани, вуду-изирани, обаче няма как да не признаем едно – Босия е смел и решителен, мъж, който с кръв, пот, мятане на домати и глад стои в зараждането, не, по-скоро възраждането на българското гражданско общество.

Разбира се, не става въпрос за „гражданско“ в буквалния смисъл на думата, защото в свят на високи технологии можеш да си информиран и да не бъдеш пасивен като член на обществото си, та ако ще да живееш в най-малката паланка на Балканите. А, примерът не беше подходящ – ще се намери европредседател, който да ви присъедини… Както и да е.

Босия е странен. Изглежда странно, мисли странно. Но това е само на пръв поглед. Доколкото знам Архимед, Да Винчи или Айнщайн също не са били сред най-нормалните членове на обществата, в които са живеели. Не сравнявам Кольо Босия с тия личности, не ме разбирайте погрешно. Просто казвам, че той е фигура, която, подобно на тях, оставя следа в историята, макар и най-вероятно не в подобни мащаби,

През последните години се нагледахме на стотици партии, партиийки, граждански формации, неправителствени организации, правителства, господа и дами, „имащи експертиза“, представители на тази или онази инспекция или дирекция. Срещнахме се челно с фераритата на спечелилите еврофондовете земеделски „производители“, с усвояващите по инфраструктурата, с камионите на „прочистващите гората“, с „равнопоставеното“ партньорство както на запад, юг, север, така и особено на изток.

Нагледахме се на всякакви коалиции, исторически компромиси, клики, разбирателства под масата, слагачество, лицемерие, псевдодисидентство, дележи на баницата по всички възможни начини. Свидетели сме на подобни схеми и процеси и в момента, макар и Световното първенство по футбол да ни отклонява вниманието, както и сватбите на Албиона, то се знае.

Е, при Босия не е така. Босия може да е всякакъв, но е искрен. И е радетел за гражданско общество, колкото и наивно да звучи това.

Босия не гладува безплатно, има си цена, има си и цел. Прави го, за да ни набие шамарите на нас агнетата, които си кротуваме и само помахваме с късите си опашки, когато ни обградят вълците.

Да, гражданско общество се създава трудно и бавно, сам той го каза в едно от интервютата, които му изслушах. От какво значение обаче е това? Десетилетия минаха. Какво, ако президентът се престори на съпричастен? Че дори и доскорошният европредседател да вземе отношение (той обича да го прави), какво ще промени това?

Затова примерът на Босия трябва да е заразителен. Не, не казвам, че всички трябва да мятаме домати или да гладуваме до изнемога. Единственото, което твърдя е, че трябва да сме абсолютно непримирими към меркантилността и лицемерието на властимащите.

Босия не се свени да е непримирим. А добрият пример е заразителен. Дано да съм прав, защото думите ми са просто вербална магия и не съм убеден, но ми се ще да вярвам в тях…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Latest posts by Стоян Николов - Торлака (see all)

Вижте също / Read Also