При изключително голям интерес на ученици от цялата страна  приключи националният ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година конкурсът бе посветен на големия мислител, политик, хуманист и миротворец Шимон Перес. Своите есета на тема: „Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” изпратиха  161 ученици от 41 населени места от всички географски и административни региони на страната. 

Трудната задача да отсее най-добрите между 165 есета /някои от учениците са написали по повече от 1 творба/ имаше журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Биволъ.

Официалната церемония по награждаването на победителите ще се състои на 27 април 2017 г. в Държавен куклен театър Бургас от 18 часа. Тя ще бъде открита от Председателката на Център „Алеф“ Алберта Алкалай. На церемонията ще присъстват представители на местната и държавната власт, на Посолството на Израел у нас, на организацията на евреите в България  „Шалом” и на еврейската общност, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Тук ще бъдат и авторите на най-добрите 20 творби, отличени от журито.

Животът и делото на Шимон Перес предизвикаха изключителен интерес  сред младежите и девойките. За първи път словесната надпревара излезе отвъд пределите на страната ни. Свои творби, написани на български език, изпратиха и българчета от демографската ни диаспора.

Победителят в четвъртия литературен конкурс на „Алеф” ще представи България на едноседмичен световен конгрес за млади лидери в град Рамат ХаШарон, Израел. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени избрани талантливи младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Представителят на България ще се включи в конгреса с презентация за страната ни, а на гала-вечерта ще се представи с оригинална българска национална носия. Участието в подобен международен форум ще даде възможност за придобиване на сериозни знания в обществената сфера, създаване на контакти и комуникационни възможности в бъдеще за младото българче. Пребиваването в Израел на наградения участник в конкурса – такса за участие, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”. Пътуването му до Израел и обратно се поема от посолството на държавата Израел в България.

Авторите на творбите, класирали се на първо, второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 250, 200 и 150 лева.

За младежите от страната, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен, стимул за бъдещо творчество и критерий за успешно личностно и професионално развитие. 

  • Изявление на Алберта Алкалай за Конкурс 2017 на Център Алеф по БНР, можете да чуете тук

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.