Награждават лауреатите на Четвъртия национален литературен конкурс на „Алеф“

Участнииците в конкурса на Алеф растат прогресивно
by Евгения Джорджева

При изключително голям интерес на ученици от цялата страна  приключи националният ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година конкурсът бе посветен на големия мислител, политик, хуманист и миротворец Шимон Перес. Своите есета на тема: „Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” изпратиха  161 ученици от 41 населени места от всички географски и административни региони на страната. 

Трудната задача да отсее най-добрите между 165 есета /някои от учениците са написали по повече от 1 творба/ имаше журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Биволъ.

Официалната церемония по награждаването на победителите ще се състои на 27 април 2017 г. в Държавен куклен театър Бургас от 18 часа. Тя ще бъде открита от Председателката на Център “Алеф” Алберта Алкалай. На церемонията ще присъстват представители на местната и държавната власт, на Посолството на Израел у нас, на организацията на евреите в България  „Шалом” и на еврейската общност, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Тук ще бъдат и авторите на най-добрите 20 творби, отличени от журито.

Животът и делото на Шимон Перес предизвикаха изключителен интерес  сред младежите и девойките. За първи път словесната надпревара излезе отвъд пределите на страната ни. Свои творби, написани на български език, изпратиха и българчета от демографската ни диаспора.

Победителят в четвъртия литературен конкурс на „Алеф” ще представи България на едноседмичен световен конгрес за млади лидери в град Рамат ХаШарон, Израел. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени избрани талантливи младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Представителят на България ще се включи в конгреса с презентация за страната ни, а на гала-вечерта ще се представи с оригинална българска национална носия. Участието в подобен международен форум ще даде възможност за придобиване на сериозни знания в обществената сфера, създаване на контакти и комуникационни възможности в бъдеще за младото българче. Пребиваването в Израел на наградения участник в конкурса – такса за участие, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”. Пътуването му до Израел и обратно се поема от посолството на държавата Израел в България.

Авторите на творбите, класирали се на първо, второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 250, 200 и 150 лева.

За младежите от страната, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен, стимул за бъдещо творчество и критерий за успешно личностно и професионално развитие. 

  • Изявление на Алберта Алкалай за Конкурс 2017 на Център Алеф по БНР, можете да чуете тук

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also