Награждават лауреатите на Четвъртия национален литературен конкурс на „Алеф“

Участнииците в конкурса на Алеф растат прогресивно

При изключително голям интерес на ученици от цялата страна  приключи националният ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година конкурсът бе посветен на големия мислител, политик, хуманист и миротворец Шимон Перес. Своите есета на тема: „Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” изпратиха  161 ученици от 41 населени места от всички географски и административни региони на страната. 

Трудната задача да отсее най-добрите между 165 есета /някои от учениците са написали по повече от 1 творба/ имаше журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Биволъ.

Официалната церемония по награждаването на победителите ще се състои на 27 април 2017 г. в Държавен куклен театър Бургас от 18 часа. Тя ще бъде открита от Председателката на Център “Алеф” Алберта Алкалай. На церемонията ще присъстват представители на местната и държавната власт, на Посолството на Израел у нас, на организацията на евреите в България  „Шалом” и на еврейската общност, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Тук ще бъдат и авторите на най-добрите 20 творби, отличени от журито.

Животът и делото на Шимон Перес предизвикаха изключителен интерес  сред младежите и девойките. За първи път словесната надпревара излезе отвъд пределите на страната ни. Свои творби, написани на български език, изпратиха и българчета от демографската ни диаспора.

Победителят в четвъртия литературен конкурс на „Алеф” ще представи България на едноседмичен световен конгрес за млади лидери в град Рамат ХаШарон, Израел. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени избрани талантливи младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Представителят на България ще се включи в конгреса с презентация за страната ни, а на гала-вечерта ще се представи с оригинална българска национална носия. Участието в подобен международен форум ще даде възможност за придобиване на сериозни знания в обществената сфера, създаване на контакти и комуникационни възможности в бъдеще за младото българче. Пребиваването в Израел на наградения участник в конкурса – такса за участие, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”. Пътуването му до Израел и обратно се поема от посолството на държавата Израел в България.

Авторите на творбите, класирали се на първо, второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 250, 200 и 150 лева.

За младежите от страната, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен, стимул за бъдещо творчество и критерий за успешно личностно и професионално развитие. 

  • Изявление на Алберта Алкалай за Конкурс 2017 на Център Алеф по БНР, можете да чуете тук

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also