Книгата е със заглавие „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Най-добрите есета от конкурса на Център „Алеф” събрани в сборник

Евгения Джорджева

Най-добрите есета от петте издания на националния ученически литературен конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” са събрани в сборник. Книгата е със заглавие „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, което е и названието на конкурса. Тя излезе от печат и ще бъде официално представена на церемонията по награждаване на победителите в шестата литературна  надпревара на 9 май в Културен център „Морско казино”. На церемонията ще присъстват  номинираните автори в тазгодишния конкурс,  както и представители на държавната и местната власт, на бизнеса, общественици и граждани.

Сборникът съдържа 25 наградени ученически творби от всички краища на България. Есетата са на  различни теми – всяко от изданията на конкурса е подчинено на определена идея, свързана с годишнина на историческо събитие или актуална за нашето съвремие.  Учениците представят своите виждания и възприятия за съдбоносните години на Втората световна война и Холокоста, за героизма и единението в името на Отечеството през Първата световна война, за наднационалността на изкуството и неразривната връзка на еврейските творци и българската култура, заявяват, че могат да променят света, като следват идеите на големия миротворец и политик Шимон Перес, връщат се назад във времето, за да съпреживеят страховете и надеждите на евреите и техните спасители от лагерите на смъртта през 1943 г.

Изданието съдържа 203 богато илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега.

„Създадохме конкурса като нематериален паметник на благодарността. Фактът, че участниците в него се множат с всяко следващо издание, ми дава вяра, че това, на което сме се посветили, има смисъл – доброто няма да бъде заправено, в сърцата на младите хора покълва семенцето на любовта към човека”,

казва основателката на конкурса и председател на ЦЕБС „Алеф” Алберта Алкалай.

Председателката на “Алеф” – Алберта Алкалай

В сборника е включена и  оценката на журито – Михайлина Павлова, Румен Леонидов и Асен Йорданов,  които през петте години са имали трудната задача да се запознаят с общо над 800 ученически творби, за да отличат най – добрите. Специално внимание е обърнато на  церемониите по награждаване, които всяка година събират в Бургас 20 отличени автори от цялата страна. Тук младежите намират нови приятели, споделят емоциите и опита си, подготвят се за следващи големи успехи на литературното поприще. Отделени са страници и за впечатленията на носителите на Голямата награда – едноседмично участие в световен младежки конгрес в Израел.  В книгата са включени още и отзиви за конкурса от участници, институции и  граждани, съпричастни на идеята.

Сборникът с ученически есета доказва, че конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” изпълнява основната си цел – да възпитава младите в човеколюбие и хуманизъм, да развива творческите им заложби, да ги превръща в достойни и толерантни хора, които да пренасят добродетелите на предците във времето.

Сборникът е издаден с финансовата подкрепа на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет на Р.България, Община Бургас, други спомоществователи и съидейници.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also