Книгата е със заглавие „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Най-добрите есета от конкурса на Център „Алеф” събрани в сборник

by Евгения Джорджева

Най-добрите есета от петте издания на националния ученически литературен конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” са събрани в сборник. Книгата е със заглавие „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, което е и названието на конкурса. Тя излезе от печат и ще бъде официално представена на церемонията по награждаване на победителите в шестата литературна  надпревара на 9 май в Културен център „Морско казино”. На церемонията ще присъстват  номинираните автори в тазгодишния конкурс,  както и представители на държавната и местната власт, на бизнеса, общественици и граждани.

Сборникът съдържа 25 наградени ученически творби от всички краища на България. Есетата са на  различни теми – всяко от изданията на конкурса е подчинено на определена идея, свързана с годишнина на историческо събитие или актуална за нашето съвремие.  Учениците представят своите виждания и възприятия за съдбоносните години на Втората световна война и Холокоста, за героизма и единението в името на Отечеството през Първата световна война, за наднационалността на изкуството и неразривната връзка на еврейските творци и българската култура, заявяват, че могат да променят света, като следват идеите на големия миротворец и политик Шимон Перес, връщат се назад във времето, за да съпреживеят страховете и надеждите на евреите и техните спасители от лагерите на смъртта през 1943 г.

Изданието съдържа 203 богато илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега.

„Създадохме конкурса като нематериален паметник на благодарността. Фактът, че участниците в него се множат с всяко следващо издание, ми дава вяра, че това, на което сме се посветили, има смисъл – доброто няма да бъде заправено, в сърцата на младите хора покълва семенцето на любовта към човека”,

казва основателката на конкурса и председател на ЦЕБС „Алеф” Алберта Алкалай.

Председателката на “Алеф” – Алберта Алкалай

В сборника е включена и  оценката на журито – Михайлина Павлова, Румен Леонидов и Асен Йорданов,  които през петте години са имали трудната задача да се запознаят с общо над 800 ученически творби, за да отличат най – добрите. Специално внимание е обърнато на  церемониите по награждаване, които всяка година събират в Бургас 20 отличени автори от цялата страна. Тук младежите намират нови приятели, споделят емоциите и опита си, подготвят се за следващи големи успехи на литературното поприще. Отделени са страници и за впечатленията на носителите на Голямата награда – едноседмично участие в световен младежки конгрес в Израел.  В книгата са включени още и отзиви за конкурса от участници, институции и  граждани, съпричастни на идеята.

Сборникът с ученически есета доказва, че конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” изпълнява основната си цел – да възпитава младите в човеколюбие и хуманизъм, да развива творческите им заложби, да ги превръща в достойни и толерантни хора, които да пренасят добродетелите на предците във времето.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Сборникът е издаден с финансовата подкрепа на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет на Р.България, Община Бургас, други спомоществователи и съидейници.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also