Руска опозиция с първи форум в София

Нансенови вместо златните паспорти искат руските политимигранти в България

Росен Плевнелиев, Даниел Митов (ГЕРБ) и Атанас Славов (ДБ) откриха конференцията. ПП, ДПС, ИТН и БСП не откликнаха на поканите
Николай Марченко
Последвайте:

Да получават подобно на белоемиграцията след Октомврийската революция аналог на т.нар. „Нансенови“ паспорти на Лигата на нациите искат политическите имигранти от Руската федерация. Това стана ясно на първата конференция на руската политическа емиграция в България, проведена в София под надслов „За свободна Русия“.

Генадий Гудков (Снимка: Sota Vision)

Да се правят съответните „поправки в националното законодателство на България“ и в „законодателните норми на Европейския съюз“ за издаване на паспорти за бежанцитеот Руската федерация, призова координаторът и основател на НПО-то „За свободна Русия – България“Генадий Гудков, предприемач и бивш депутат на Държавната дума на Руската федерация и експолковник на ФСБ.

Целта на организацията е „представянето на алтернативната гледна точка на свободните руснаци, независими от Путин, които се стремят да обяснят на политиците и на пресата в България и по света, че Русия не е Путин и Путин не е Русия“. Предстои сред това учредително събрание да се регистрира и съответното НПО в България.

А в плановете е провеждане на общ Бизнес форум на организациите на руските политически емигранти в ЕС, базирани в Берлин, Прага, Варшава, Вилнюс, Талин, София и др. столици.

Гудков припомни, че през 1921 г. над 3 милиона руснаци, избягали от Революцията и Гражданската война в Русия са получили т.нар. „нансенови паспорти“, каквито е издавал тогавашният ръководител на Лигата на нациите Фритьоф Нансен.

„Те позволиха на много руснаци да намерят себе си в чужбина“,

обясни Гудков, призовавайки парламентарно-представените партии в Народното събрание да обмислят съответните законодателни промени за по-лесното издаване на документи за политемигрантите.

Снимка: Николай Марченко

Припомняме, че Нансеновите паспорти са помогнали и на хиляди българи, напуснали Царство България след 9 септември 1944 г., така че една подобна инициатива днес от страна на властите в София би могла бъде сериозен дипломатически успех.

Много от участниците и говорители се възмущаваха, че съседите им в Европейския съюз често стават семействата на онези руски чиновници и офицери на силови ведомства около Путин, заради които са напуснали страната. В това число и благодарение на това, че „просто си купуват златни паспорти“.

Те също призоваха за натиск върху правителствата на страните-членки на ЕС и върху Брюксел за затягане на санкциите срещу Кремъл, за спиране на Северен поток 2 и за изключване руската банкова система от международната разплащателна система SWIFT.

Властта – представена само от ДБ

“Демократична България” е приела преди десетина дни обща политическа декларация за сътрудничество с демократичната руска опозиция. Това обяви на събитието депутатът и зам.-председател на групата на ДБ в Народното събрание Атанас Славов.

“Ние вярваме, че само една демократична и свободна Русия може да бъде стратегически партньор на България и на ЕС”

“За нас това е стратегически избор”, каза Славов.

Очаквано, българските политически формации се оказа доста скромно представени.  На поканата освен ДБ откликнаха експрезидентът Росен Плевнелиев, зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и кандидат-депутатът от „Републиканци за България“ Горан Благоев. Посолството на САЩ бе представено от секретаря по политико-икономическите въпроси Чарлз Перего.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

 

 


Генадий Гудков
призна пред „Биволъ“, че са водени разговори и са отправени покани към депутати от ДПС и тези от управляващата коалиция („Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП) да присъстват на събитието, но впоследствие отказват да потвърдят участието си. Също така, отправена е поканата и към посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова, която не изпрати дори представители от името на дипломатическата мисия на Кремъл у нас.

Руската и българската опозиция. Генадий Гудков и Даниел Митов (Снимка: Николай Марченко)

Сред гостите на конференцията бяха бившите депутати на Държавната дума и опозиционни дейци като Дмитрий Гудков, Иля Пономарьов, Леонид Гозман и предприемачът и бизнес коуч Дмитрий Потапенко. По видеовръзка се включи ексдепутатът Владимир Рижков и известният опозиционен телевизионен журналист Николай Сванидзе. Не успя да дойде ръководителят на Bellingcat Христо Грозев, който не бе недопуснат в България на летище София поради положителен тест за Covid-19. Не успя да присъства и световноизвестният руски галерист и меценат Марат Гелман.

Плевнелиев: Противопоставях се принципно на Путин

Росен Плевнелиев (Снимка: Sota Vision)

„Аз се противопоставях принципно на политиката на президента Путин“, увери руските опозиционери у нас експрезидентът Плевнелиев.

„Не защото бях движен вътрешнополитически фактори или търсех преизбиране или търсех рейтинг“.

„А защото исках да гледам децата си с очите си и да знам, че когато аз съм бил държавен глава на България и моят глас се чуваше в Европа и Русия, аз съм работил за мир, а мир е единствено възможен, когато има права за всички, когато има демокрация, правила за всички“.

„Мирът не е възможен, когато по-силната държава може да окупира по-слабата”

“Мирът не е възможен когато подкопаваме принципите на мира в Европа, включително Хелзинкските споразумения за мир, които казваха, че границите в Европа са свещени“.

„Когато президентите на великите сили – на САЩ или Русия или Китай си играят на сфери на влияние – резултатът от това е война и трагедия“, заяви Плевнелиев.

Той призова България „никога да не забравя за Берлинския конгрес, когато великите сили си играеха на сфера на влияние“:

„Не винаги силата, на интереси, а институции са в основата на мира“.

Той призова „да няма корупция“, а „газта да бъде свободна стока за търгуване, а не оръжие“.

Той благодари за поздравленията на Гудков към важната за българите дата за Деня на Апостола. „Левски е създавал комитети, за да можем сами да се освободим, искаме така да е и в Русия“, обобщи Плевнелиев.

Той се обърна към институции, обществеността и медиите у нас с призива за обща кауза. „Апелирам към всички български институции, към българското гражданско общество – благодаря, и нека останем заедно по пътя на тази Русия – демократична, свободна и тази България, демократична, свободна отвъд влиянията на един или друг автократичен режим“.

Делегатите с остри думи срещу Путин и войната в Украйна

Най-конкретните и остри неща предложи предприемачът Дмитрий Потапенко, един от най-популярните Русия бизнес лидери с много популярни блогове за бизнес и с опит в експорта на селскостопанска продукция от България.

Дмитрий Потапенко (Снимка: Sota Vision)

Той припомня, че многократно е призовавал властите на ЕС и Европарламента незабавно да спрат проектите като „Северен поток 2“ да изключат заедно със САЩ руската банкова система от международната система за разплащания SWIFT:

„Стига с тези непрекъснати резолюции за загриженост от страна на Брюксел!“.

Бившият депутат на Държавната дума Иля Пономарьов, който е получил гражданство на Украйна в качеството си на политически емигрант в Киев, призова за подкрепа към Украйна.

„Ако започне война, аз съм готов да взема оръжие в ръцете си и да воювам на страната на украинците срещу Путин“, увери политикът.

„Врагът няма да мине!“,

каза още Пономарьов, според когото е нормално руската опозиция в Европа да се обединява с цел сваляне и подриване на режима на Кремъл, в т.ч. и чрез иницииране на нови санкции.

Бившият председател на опозиционната партия СПС (“Союз правых сил” – „Съюзът на десните сили“) Леонид Гозман припомни, че 19 февруари в България е денят на Васил Левски, докато в Русия – на Александър Втори (Цар Освободител), известен там с това, че е отменил крепостничеството.

Леонид Гозман (Снимка: Sota Vision)

Той увери, че Путин знаел, че не е Сталин и че режимът му „няма никакво бъдеще“ и руснаците не чакат от него „нищо ново“, включително да има някаква политика ‘Make Russia great Again’.

„Путин и режимът му се намират в предвоенна ситуация и не защото са агресивни, а защото нямат друг избор, те се нуждаят от победи“, казва Гозман.

Според него войната срещу Украйна няма да носи нищо добро нито за руснаците, нито за режима в Кремъл.

„При никакво времеви условия и при никакво развитие на военната операция Русия няма да спечели нищо от една подобна война“, казва още политикът.

„Нашите граждани ще загиват не като украинците, които ще си защитават Родината, а заради гъзарията на началството и патологично разрасналото его на президента ни!“

Сред участниците имаш също така представители на казахстанската и беларуската организации на политически имигранти в ЕС, както и лидери на руските емигрантски организации в Германия, Полша, Чехия, Естония и Турция.

От “За свободна Русия! се разбраха също да установят сътрудничество с украинските организации в България, за да се противопоставят с общи акции срещу евентуалната военна агресия на Кремъл.

Видеа: Николай Марченко, “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d