Премиерата на поредицата „Още ме има, още съм жив” се състоя в родния му Бургас

„Още ме има, още съм жив“, заявява категорично поетът и драматург Недялко Йорданов в най-новата документална поредица, реализирана в творчески тандем с режисьора Мартина Чачевска. След филмите за село Кирово, които те направиха заедно и които са отличени със специална награда на фестивала «Българската Европа» в Русе, идва работата върху лента с изповеди на поета. Тя поставя под прожектора ключови епозоди от живота и творчеството му. Личната Голгота, която изкачва Недялко Йорданов, е показана на основата на автентични документи и фотографии от личния му архив и неговите живи разкази, стихове и песни. Премиерата на част от поредицата бе пред бургаската публика на 18 октомври в залата на Кукления театър.
Първите два филма от поредицата „Още ме има, още съм жив“ обхващат периода от раждането на поета до 1989 година. Те са направени през лятото на 2015 година. Музикалното оформление е също съвместна продукция на Недялко Йорданов и Мартина Чачевска, която се занимава с музика 20 години. Драматичните епизоди са озвучени именно с нейни авторски композиции. Основата на филма е спектакъл със същото заглавие, който Недялко Йорданов изнася в столичната зала „България” на 25 април тази година. Той показва и разказва за първите години на своето детство, за юношеството и младостта, за първите си литературни опити, първата любов, студентството, учителстването в Малко Търново… Част от кадрите са изключително емоционално завръщане към дълбоко заровено драматично минало. „Опитал съм се нито да се хваля, нито да се оплаквам, а да разкажа живота си веднага, след като претърпях едно доста тежко премеждие и си казах, че всичко е относително”, сподели пред първите зрители на поредицата Недялко Йорданов.

Третия филм от поредицата, върху който тандемът Йорданов-Чачевска ще работят, е озаглавен „Сбогуване с Бургас”. В него ще се каже и покаже истината за причините, които отвеждат поета в София, тъй като по думите му „с темата се спекулира”. „Ако съм жив и здрав, ще направим и още един филм, той ще е за времето на демокрацията, след 1989 година”, обяви той.

След камерната си премиера, поредицата „Още ме има, още съм жив“ предстои да достигне до по-голяма зрителска аудитория чрез телевизионния екран.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.