Право на отговор от Цветана Герджикова

Не приемам да нося вината за грешки, допуснати от други ръководители

Екип на Биволъ

След публикацията ни Брюксел реже парите за наука и образование заради безобразия при Кунева в редакцията се получи право на отговор от г-жа Цветана Герджикова. Публикуваме го без редакторска намеса:

С удивление прочетох днес изявлението на служебния министър на образованието и науката – проф. Денков, в което той твърди, че нося пряка отговорност за неблагоприятните констатации, направени от одиторите на Европейската комисия по отношение изпълнението на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Това твърдение е в абсолютно противоречие с действителността.

Проверката на европейските одитори обхваща периода от стартирането на оперативната програма до м. октомври 2016 година. В този период главен директор на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ е г-н Иван Модев (днес началник на кабинета на министър Денков), а през по-голямата част от периода (до април 2016 г.) ресорният заместник-министър за оперативната програма е самият проф. Денков. Следователно, именно те носят отговорност за управлението и изпълнението на програмата в периода, обхванат от проверката на Европейската комисия.

Вярно е, че през част от проверявания период аз също съм работила в дирекцията, но функциите и задачите ми по това време не бяха свързани с управлението на оперативната програма, нито с избора на оценителните комисии, чиято дейност е най-остро критикувана от одиторите. Всичко това лесно може да бъде установено от съхраняваните в деловодната система на МОН документи.

Всъщност на поста „главен директор“ реално съм била само два месеца – от 1 декември 2016 г. (когато главният директор Иван Модев премина на работа в друго ведомство) до 1 февруари 2017 г. (когато се наложи да постъпя в болница; при това още в същия ден ми беше прекратен достъпа до служебния електронен адрес, така че оттогава нямам никаква представа кой и какво пише или подписва с моето име). За тези два месеца – с подкрепата на ръководството на министерството – разработихме пакет от мерки в посока на преодоляване на слабостите, установени от представителите на ЕК по време на одитната мисия. Този пакет от мерки, както и списък на всички неотложни задачи, беше предаден на министър Денков и неговия екип още с встъпването им в длъжност.

Накратко, не съм съгласна да ми се приписва вина и да ми се търси отговорност за грешки, допуснати от други ръководители.

Цветана ГерджиковаГлавен директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also