Правителството на престъпно ориентирания премиер „Буда“ готви зловещо престъпление срещу българската природа. Поредното, но възможно най-наглото и безочливо обслужване на крадливата олигархия е в ход. Вместо вече да са зад решетките, банкстерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които източиха ПИБ, получават като подарък целия Национален Парк Пирин. 

Биволъ призовава всеки, който поне малко милее за тази съсипана страна да излезе на протестите, защото те са и за поколенията след нас.

София, 18 март 2015 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ смята проекторешението на правителството за промяна на концесионния договор за ски зона Банско за правен абсурд, пълна подигравка със законовите устои на държавата и поредния подарък за олигархията.

Природозащитниците организират протести в 10 града на страната тази вечер в защита на „защитените“ територии, сред които е и Национален парк Пирин. Сборните места и началните часове вижте в края на прес съобщението.

Вместо прекратяване на концесионния договор и търсене на отговорност от концесионера „Юлен“ АД и виновните длъжностни лица за допуснатото незаконно надвишаване на концесионната площ от 99,55 ха на 165 ха, държавни експерти предлагат на Министерски съвет да увеличи концесионната площ 11 пъти с цел узаконяване на всички нарушения. Концесията включва само площта на просеките за пистите и съоръженията, но сега се предлага да се включи и гората между тях. Както е известно, концесионерът е свързан с една от големите български банки. (Става дума за ПИБ. Вижте как са свързани тук б.ред)

Скандалният подарък не включва обаче само узаконяване на незаконно заграбеното в Национален парк Пирин. Най-съществената разлика между това проекторешение и онова, което правителството на Пламен Орешарски не подписа, а по-късно беше скъсано и от правителството на Бойко Борисов, е, че концесионерът нарушител получава безгранични права върху цялата територия на ски зона Банско.

С член 2.1.4 на проекторешението се допуска 11-кратно увеличение на концесионната площ от 99,55 ха на 1069,58 ха. Така концесионерът получава право да построи не само още една кабинка, а да застрои цялата гора под връх Тодорка в Национален парк Пирин. С това се отваря врата за застрояването на цял Северен Пирин с оглед на натиска на инвеститори и общини да построят нови 333 км ски писти в Пирин.

Природозащитниците припомнят, че допускането на ново строителство в ски зона Банско в национален парк Пирин противоречи на забраната на чл. 21 от Закона за защитените територии. Освен това, промяната във финансовите параметри на концесията за пореден път не е обоснована с икономически анализ, който да отразява реалните пазарни условия.

Проекторешението на Министерски съвет нарушава конкурентните правила в България и засилва монополните позиции на концесионера „Юлен“ АД, тъй като се подменят конкурсните условия за концесията от 2000 г.

Според природозащитниците скандалното в случая е, че докладът на междуведомствената работна група към Министерски съвет, въз основа на който е подготвено проекторешението за ски зона Банско, представлява един крайно поръчков документ.

Вместо да бъдат анализирани въпросите, повдигнати от редица експерти в работната група по отношение законността и собствеността на обектите в ски зона Банско, в доклада са наложени единствено доводи, които имат за цел да прикрият нарушенията и отговорността на виновните лица и да подведат правителството и обществото, че има неясноти и противоречия в концесионния договор и законодателството.

Пример за това е позоваването на отменената Наредба за категоризация на ски пистите с цел оправдаване прекомерното разширение на ски пистите (до 3 пъти над разрешеното от екоминистерството при ски писта Томба). В същото време работната група не проверява защо всички ски писти в ски зоната са били ползвани, без да бъдат изобщо категоризирани, което е нарушение на Закона за туризма.   

Коалицията „За да остане природа в България“ призовава правителството, преди да решава каквото и да е било по отношение на ски зона Банско:

Да разследва посочените от експертите в междуведомствената работна група и природозащитните организации въпроси и сигнали за нарушения на концесията.

Да потърси отговорност на виновните лица с цел гарантиране, че нарушенията няма да се повторят в бъдеще не само в Пирин, но и в другите български защитени територии.

Да прекрати концесионния договора при потвърждаване на нарушенията.

Да организира съгласно изискванията на устройствения правилник на Министерски съвет публично обсъждане на доклада и проекторешението за концесията за ски зона Банско.

Повече информация:

– Проекторешение на Министерски съвет за промяна на концесионния договор за ски зона Банско:

http://forthenature.org/upload/documents/2015/03/proekto-reshenie%20MS_KD%20Bansko_23.02.15.pdf

– Доклад на междуведомствената работна група, внесен от Мариета Немска в Министерски съвет за промяна на концесионния договор за ски зона Банско:

http://forthenature.org/upload/documents/2015/03/Doklad%20Nemska%20Ministerski%20savet_10.03.2015.pdf

За протеста довечера следете социалните мрежи:

София: https://www.facebook.com/events/389943701178204/

Варна: https://www.facebook.com/events/1553913444879510/

Враца: https://www.facebook.com/events/1575068866067354/

Петрич: https://www.facebook.com/events/1558901501029650/

Пловдив: https://www.facebook.com/events/400789336757859/

Русе: https://www.facebook.com/events/774770315951219/

Сливен: https://www.facebook.com/events/430719660424916/

Стара Загора: https://www.facebook.com/events/1549222021995819/

Шипка и Перник също участват, но нямат фейсбук събития.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English