„Боряна Бецова каква ябълка е?“ – попита днес френският посланик Кзавие дьо Кабан в Twitter. Намекът е ясен. Прокурор Боряна Бецова от  Софийска градска прокуратура е тази, която прекрати проверката срещу Делян Пеевски и усърдно се труди над проверка на активистите на „Протестна мрежа“ Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов – Комитата, образувана по донос, инспириран от Пеевски.

Донос, в който не се съдържат никакви конкретни данни за злоупотреби, за разлика от сигнала срещу Пеевски, Василев и Бареков, който е обоснован с неопровержими доказателства, включително и от разследвания на Биволъ за подмолно финансиране на медии чрез кредити към свързани лица от КТБ.

Какво да отговорим на посланика? Боряна Бецова е прокурорка на ДПС и „гнила ябълка“, Ваше Превъзходителство. И Френската държава може да помогне това да се докаже неопровержимо. Боряна Бецова е прокурорката, която неотдавна прекрати проверката срещу Иван Данов, получавал неправомерно помощи за безработица във Франция.

Вие лично поехте ангажимент пред медиите Франция да разследва бившия министър Иван Данов за злоупотреби с френската социална система. Но разследване не последва. Последва шокиращо изявление на френско официално лице пред телевизия М6, че случаят Данов бил политически и поради тази причина няма да бъде разследван. Имаше и софийско дефиле на бивши френски високопоставени полицаи, които защитаваха Иван Данов докато беше министър.

Ето, че Бецова пое вдигнатата от официална Франция топка и прекрати проверката срещу Иван Данов. Нейното постановление от януари т.г. е копи-пейст от обърканите обяснения на архитекта, който твърди, че френските социални служби му плащали без той да знае.

Щедра е френската държава. Отивайте там и лъжете спокойно, за да ви дадат социални помощи. Може и да е незаконно, но пък никой няма да ви преследва – това е посланието по казуса „Данов“ до този момент.

И още нещо, от което Вие, г-н Посланик, често се възмущавате: Боряна Бецова не е разпределена за тази проверка по случаен принцип, а е заместила първия прокурор по делото. Той е оттеглен, за да бъде сложена именно тя и да реши проверката по „правилния“ начин.

Биволъ ще обжалва постановлението и ще поиска обстоятелствена проверка от ВСС за цялостната работа на Бецова и за случайното разпределение на нейните преписки. А Вие г-н Посланик какво ще направите? Ще потърси ли Франция справедливост за ощетените вложители в социалния фонд, или ще държи политическия чадър над одиозната фигура на Данов? Сроковете текат. Скоро Иван Данов ще го хване окончателната амнистия.

Така че не е лошо да питате за очевидното в случая с Бецова, г-н Дьо Кабан. У нас очевидното често е табу. Но трябва и да дадете пример какво значи „здрава ябълка“. Иначе ще трябва да питаме #QUI пази един от доверените хора на #КОЙ?

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English