Путлерист под белгийско прикритие взе Виваком, Дунарит, Авионамс и ТВ7

Цветан Василев "сдаде" на путинския православен олигарх Константин Малофеев
Екип на Биволъ

Стратегическият за България телекомуникационен оператор Виваком вече е собственост на компанията LIC33, съкращение на Louvrier Investment Company управлявана от руско-белгийския бизнесмен Пиер Луврие (на снимката с “новия руснак” Жерар Депардьо). Това стана известно от прессъобщение разпространено от фирмата в четвъртък.

В сайта на фирмата LIC33 е посочен адрес в Париж, който всъщност е пощенска кутия под наем. Фирма с деноминация LIC33 не съществува в правния мир във Франция към настоящия момент и не е ясно в коя юрисдикция е регистрирана.

Същият “белгиец” Луврие, който има и руски паспорт, еднолично управлява фирмата Кемира, която е собственик на Дунарит, а доскоро беше прокурист на Хедж Известмънт Фънд, която е собственик на Кемира и  Авионамс.

В социалната мрежа Туитър Луврие афишира топли чувства към путиновия режим. Запазани са хвалбите му от преди година, че празнува анексията на Крим в компанията на Жерар Депардьо. Снимките от празненството са изтрити от платформата Instagram, но някои са се запазили във Facebook.

Собственик на Виваком е дружеството “Вива телеком България”, което е собственост на люксембургската компания “ИнтерВ Инвестмънт”. Крайни собственици на БТК преди сделката с LIC33 бяха Цветан Василев и руската банка ВТБ, наричана “банката на Путин”.

Малофеев зад ъгъла

Официално не е ясно  нито къде е регистрирана мистериозната компания LIC33, нито кои са нейните акционери, нито какво е финансирането й. Ясна е обаче връзката на Луврие не само с “новия руснак” Депардьо, но и със санкционирания от ЕС и САЩ руски олигарх Константин Малофеев. През ноември 2014 г. CFG Capital, представлявана от Луврие и Маршал капитал на Малофеев сключват договор за партньорство за инвестиции в “технологичния сектор », пише “Ведомости“. В екипа на LIC33 се открива още едно лице, свързано със CFG Capital – членът на инвестиционния комитет Анатоли Кайро.

Православният олигарх Константин Малофеев иска да купи ТВ7

Православният олигарх Константин Малофеев иска да купи ТВ7

Също така съществува ясна връзка между Малофеев и Джак Хеник, който е представител на новия собственик на ТВ7 (виж тук). Официално Хеник се легитимира като бивш продуцент на американската телевизия Fox News и настоящ в руската телевизия Царьград ТВ, която се финансира от Малофеев.

В сайта на LIC33 се твърди, че компанията планира също така инвестиции в медии. Не се споменават конкретни имена, но връзката Виваком -Лувриер – Малофеев – Хеник – ТВ7 едва ли е продукт на случайност.

Путин поема контрола над стратегически български предприятия.

Олигархът Малофеев всъщност е момче за специални поръчки на Путин със зловеща роля и в украинския конфликт. Той е бивш работодател на двама от терористите от ЛНР и ДНР – Игор Гиркин и Александър Бородай и е сред инициаторите на предложението, и обосновката за анексиране на Крим и Източна Украйна “внесена” в Кремъл в началото на 2015. Неговият контрол върху Виваком, Дунарит и ТВ7 означава ръчно управление на Кремъл върху тези активи и използването им не за бизнес, а за други цели.

Още при предишното придобиване на БТК от Цветан Василев с помощ от “банката на Путин” ВТБ Биволъ алармира, че става дума за опасност за националната сигурност. Днес изпадналият в немилост банкер “сдава” бизнеса на фактическите си работодатели, на реалните създатели на КТБ – кагебистката върхушка в Москва. Вече няма никакви илюзии, че путинският режим цели мащабна хибридна война със Запада, в която контролът над телекомуникационни и военни предприятия и медии в страни от ЕС и НАТО дава несъмнено преимущество.

Ще проучат ли от ДАНС собствеността на LIC33? Ще бъде ли одобрена сделката от КЗК? Това са въпроси не само за стотици милиони, а и за сигурността на България, и нейните партньори от НАТО и ЕС.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also