Първите мейли изпратени от Сноудън с които представя „епохалния“ си теч на информация

от Анди Грийнбърг, Wired Превод: Биволъ
Екип на Биволъ

Шест месеца преди светът да узнае за човека осъществил най-големия теч на тайни от Агенцията за национална сигурност на САЩ – Едуард Джоузеф Сноудън – Лора Пойтрас го е познавала само като Гражданин четири (Citizenfour). Пойтрас е общувала в продължение на месеци чрез криптирани имейли с неизвестен “държавен служител на висок пост” с този псевдоним. През цялото това време той я подготвя да получи безпрецедентен теч на класифицирани документи, като я моли да ги извади на бял свят.

Премиерата на новия и забележителен филм на Пойтрас „Гражданин четири“ се състоя в петък, 10-ти октомври, на филмовия фестивал в Ню Йорк и ще бъде в кината от 24 октомври Той е завладяващ исторически документ за мотивацията и личността на Сноудън, вид филмово откровение което може да се постигне само от режисьор, който е бил в центъра на историята. Пойтрас е изживяла драмата с Агенцията за национална сигурност почти толкова колкото и Сноудън.

В началото на „Гражданин четири“ камерата бяга през тунел в Хонг Конг, тъмен като сигурния канал който свързва Пойтрас с анонимния й източник. Първите думи на филма са цитати от имейлите му, прочетени от Пойтрас. По време на целия филм тя чете на глас и други откъси от криптираната си кореспонденция със Сноудън, на които е базирана голяма част от нейния разказ.

Във филма на Пойтрас ” тези имейли са вид преамбюл към епохалните разкрития на Сноудън. Самите те са част от разказа. Списание WIRED публикува тук, с позволението на Пойтрас, откъси от тях. Форматирането не би могло да бъде същото като при оригиналите тъй като съобщенията са били транскрибирани от аудио файла на „Гражданин четири“. Те са представени в реда в който се появяват във филма, а той не е непременно хронологичен.

Текстът:

Лора,
На този етап не мога да предложа нищо повече от думата си. Аз съм висш държавен служител в сферата на разузнаването. Надявам се, че си разбрала, че свързването ми с тебе носи изключително висока степен на риск, и че преди да споделя повече ти си готова да предприемеш следните предпазни мерки. Това няма да бъде загуба на време.
Следното звучи сложно, но ще отнеме само минути на някой с технически познания. Бих искал да потвърдя от имейл, че ключовете които разменихме не са били засечени и заменени от тези които те следят. Моля, потвърди, че никой никога не е имал копие от частния ти ключ и че този ключ използва силна парола. Нека предположим, че противникът ти има способността да генерира трилиони предположения в секунда. Ако устройството в което се съхранява частния ти ключ и в което въвеждаш паролата си е било хакнато, комуникациите ни ще бъдат много лесно разкодирани.
Разбери, че горните стъпки не са напълно сигурни и са предназначени само да ни дадат възможност да дишаме по-свободно. В крайна сметка, ако публикуваш информацията-източник, най-вероятно ще бъда незабавно замесен. Това не трябва да те възпре да направиш публично достояние това, което ще ти предоставя.
Благодаря ти и бъди внимателна.
Гражданин Четири

Питаш защо съм те избрал. Не го направих аз. Ти го направи. Била си обект на следене, следователно си била избрана, термин, който ще означава повече за тебе когато научиш повече за това как работи съвременната система SIGINT, която разузнаването ползва за събиране на информация.

Оттук нататък знай, че всяка граница, която пресечеш, всяка покупка, която направиш, всеки номер, който набереш, всяка кула за мобилен сигнал, покрай която минеш, всеки приятел, с когото поддържаш връзка, всяка статия, която напишеш, всеки сайт, който посещаващ, всяко заглавие, което напечаташ, всяка пратка, която изпратиш, са в ръцете на система, чийто обхват е неограничен, но чиито предпазни мерки не са. Превръщането ти в жертва на системата на Агенцията за национална сигурност означава, че си наясно с опасността, която неограничените и тайни способности създават за демокрациите. Това е история, която малцина могат да разкажат, но ти можеш.

Лора,
Ще отговоря на това, което си спомням от въпросите ти, по най-добрия начин на който съм способен. Прости липсата на структура… Не съм писател, а трябва да напиша това много бързо.
Това което трябва да знаеш е, че Stellar Wind се е разраснал. SSO, разширеният източник на специални операции, който отне порцията от пая на Stellar Wind, се е разпространил по целия свят и практически включва пълно покритие на Съединените щати. Обезпокоително е, че размерът на комуникациите в САЩ, които Агенцията за национална сигурност следи, продължава да се увеличава.
Ние от агенцията се оплакваме публично, че работата ни намалява, но в действителност достъпите ни се подобряват. Истината е, че в цялата си история Агенцията за национална сигурност никога не е събирала повече информация отколкото сега. Знам местоположението на повечето точки за прихващане в страната, и че най-големите телекомуникационни компании в САЩ са предавали доверието на клиентите си, и мога да го докажа.
Изграждаме най-силното оръжие за потисничеството в човешката история, но шефовете му са освободени от отговорност. Директорът на Агенцията за национална сигурност Кийт Александър излъга Конгреса, и аз мога да докажа.
Милиарди американски комуникации биват прихващани. За да събера доказателства за извършени нарушения, аз се съсредоточих върху нарушенията спрямо американския народ. Но, повярвай ми, когато казвам, че наблюдението с което живеем е най-висша привилегия в сравнение с това как се отнасяме към останалата част от света. Това също мога да го докажа.
Що се отнася до кибер операциите, публичната позиция на правителството е, че все още ни липсва рамка за политиката ни в това отношения. Това също е лъжа. Има подробна рамка за политиката ни, един вид военен закон за кибер операции, създаден от Белия дом. Тя се нарича Президентската политика 20 и беше завършена в края на миналата година. Това също мога да го докажа.
Оценявам загрижеността ти за моята безопасност, но вече знам как ще свърши всичко това за мен и приемам риска. Ако имам късмет и си внимателна, ще имаш всичко от което се нуждаеш. Моля те само да направиш така, че тази информация да стане достояние на американската общественост.

Криптираният архив би трябвало да бъде на твое разположение в рамките на седем дни. Ключът ще последва, когато всичко друго е направено. Предоставеният материал и усилията, които се изискват за разследването, ще бъдат твърде много за един човек. Препоръчвам, като минимум, да включиш Глен Грийнуолд. Мисля, че го познаваш.

Некодираният текст ще съдържа за протокола истинското ми име и данни, това дали или как да заявим моето участие ще бъде твое решение. Моето лично желание е да поставиш мишената директно на гърба ми. Никой, дори и най-доверените ми хора, не е наясно с моите намерения и не би било справедливо спрямо тях да попаднат под подозрение заради моите действия. Само ти можеш да предотвратиш това като незабавно ме приковеш на кръста вместо да се опитваш да ме защитиш като източник.
Що се отнася до времето, по отношение на срещата в Хонг Конг, първият опит ще бъде в понеделник в 10 сутринта местно време. Ще се срещнем в коридора пред ресторанта на хотел Мира. Ще си играя с Рубик куб за да можеш да ме разпознаеш. Приближи се към мен и ме попитай дали знам работното време на ресторанта. Ще отговоря, че не съм сигурен, и че ти предлагам вместо това да пробваш салона. Ще предложа да ти покажа къде е и от този момент всичко е ясно с нас. Просто трябва да ме последваш като нещо съвсем естествено.

Нека разграничим метаданните ти за последен път, така че да не разполагаме със следи или улики за истинското ти име във файла ти в комуникационната верига. Очевидно това не се прави за да ти попречи да заявиш участието си, но тъй като те най-вероятно ще използват всеки трик който знаят за да се ровят, вярвам, че е по-добре ти да диктуваш условията за всяко определено разкритие. Благодаря ти отново за всичко, което направи…
Ако всичко свърши добре, може би ако успеем да покажем, че методите ни работят, това ще окуражи повече хора да се осмелят да прекрачат чертата.

Гражданин

Това е първият трейлър за „Гражданин Четири“

Превод от статията на Анди Грийнбърг в списание Wired: These Are the Emails Snowden Sent to First Introduce His Epic NSA Leaks

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also