Руската държава официално е поискала от Франция да екстрадира дисидента Николай Кобляков, който има и френско гражданство. Това съобщи неправителствената организация « Русия – Свобода ».

Мотивите за новото искане за екстрадиция са подобни на тези, заради които той беше задържан в България в края на юли 2014 г. Те обаче бяха отхвърлени от българския съд и Кобляков се прибра във Франция.

Подновяването на гоненията срещу Кобляков е политически мотивирано, смята неговият адвокат Камелия Ментиева. Иван Терел, адвокат на « Русия – Свобода » подчертава казаното в прокурорската пледоария по време на делото за екстрадиция в България: Русия не дава достатъчни гаранции за справедлив процес и защита на човешките права.

Кобляков, който продължава да се включва в акции срещу путинския режим в Париж, очевидно е трън в петата на руското правителство, което предприема поредния опит да го арестува въпреки факта, че Николай Кобляков вече е френски гражданин.

„Френската прокуратура работи изключително в рамките на закона и е длъжна да разгледа искането от Русия. Оказан е дипломатически натиск от Русия“ – коментира Кобляков потърсен по телефона от Биволъ. Русия се е обърнала с настояване за екстрадиция към Франция след като България е отказала – уточни той. Парижкият съд ще разглежда искането за екстрадиция на 30 септември .

Биволъ следи случая « Кобляков » от самото начало и отбеляза в свое разследване странните съвпадения в активността на българските служби, които са вписали Кобляков в системата за издирваните лица в същия ден, в който той се е качил на самолета от Париж.

Кобляков е пуснат за издирване в системата на Интерпол от Московското бюро на службата на 1 април 2014 г., два дни след като той отговаря положително на покана да посети България, изпратена от фирмата « Галакси Груп », свързана с пловдивските производители на алкохол и цигари известни като „Пещаците“. От „Галакси Груп“ категорично отрекоха да имат някакво отношение към „действията на българските и международните правоохранителни органи“ спрямо Кобляков.

От МВР отказаха по-подробна информация за хронологията на оперативно-издирвателните мерки спрямо Кобляков, мотивирайки се с ангажименти за конфиденциалност пред Интерпол.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

283 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English