Русия иска от Франция да екстрадира Николай Кобляков

by Екип на Биволъ

Руската държава официално е поискала от Франция да екстрадира дисидента Николай Кобляков, който има и френско гражданство. Това съобщи неправителствената организация « Русия – Свобода ».

Мотивите за новото искане за екстрадиция са подобни на тези, заради които той беше задържан в България в края на юли 2014 г. Те обаче бяха отхвърлени от българския съд и Кобляков се прибра във Франция.

Подновяването на гоненията срещу Кобляков е политически мотивирано, смята неговият адвокат Камелия Ментиева. Иван Терел, адвокат на « Русия – Свобода » подчертава казаното в прокурорската пледоария по време на делото за екстрадиция в България: Русия не дава достатъчни гаранции за справедлив процес и защита на човешките права.

Кобляков, който продължава да се включва в акции срещу путинския режим в Париж, очевидно е трън в петата на руското правителство, което предприема поредния опит да го арестува въпреки факта, че Николай Кобляков вече е френски гражданин.

“Френската прокуратура работи изключително в рамките на закона и е длъжна да разгледа искането от Русия. Оказан е дипломатически натиск от Русия” – коментира Кобляков потърсен по телефона от Биволъ. Русия се е обърнала с настояване за екстрадиция към Франция след като България е отказала – уточни той. Парижкият съд ще разглежда искането за екстрадиция на 30 септември .

Биволъ следи случая « Кобляков » от самото начало и отбеляза в свое разследване странните съвпадения в активността на българските служби, които са вписали Кобляков в системата за издирваните лица в същия ден, в който той се е качил на самолета от Париж.

Кобляков е пуснат за издирване в системата на Интерпол от Московското бюро на службата на 1 април 2014 г., два дни след като той отговаря положително на покана да посети България, изпратена от фирмата « Галакси Груп », свързана с пловдивските производители на алкохол и цигари известни като „Пещаците“. От “Галакси Груп” категорично отрекоха да имат някакво отношение към “действията на българските и международните правоохранителни органи” спрямо Кобляков.

От МВР отказаха по-подробна информация за хронологията на оперативно-издирвателните мерки спрямо Кобляков, мотивирайки се с ангажименти за конфиденциалност пред Интерпол.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also