Следователката по тефтера « Златанов » е иззела и тефтерите от КТБ?

Роза Царева - спец. следовател на Петьо Еврото по знакови дела

Тефтерите със списъци на посетители в сградата на КТБ и лично при Цветан Василев, които изтекоха в медиите, са иззети от прокуратурата, а в следствените действия е участвала следовател Роза Царева. Биволъ потвърди тази информация от два независими източника в прокуратурата.

В тетрадката на КТБ от 13.06.2014 е записана следовател Цанева, която отива във фирмата « Фина С ». Точно в този ден сградата на Цар Борис III 159 беше обсадена от прокурори и следователи, които обискираха фирми свързани с Цветан Василев.

В българското следствие обаче не работи следовател с име Цанева. Според източниците става въпрос за банална грешка и следователката, влязла в сградата е именно Роза Царева.

Впоследствие е отворена нова тетрадка за същия ден, в която името на следователката е заличено, показа сравнението между част 3 и част 4 на изтеклите документи.

До момента няма официален отговор от прокуратурата на въпросите изпратени от Биволъ още в петък. Попитахме дали тефтерите са иззети, дали те имат качеството на веществени доказателствени средства и дали Роза Царева е присъствала на обиските във фирми свързани с Цветан Василев.

Следовател Роза Царева работи под ръководството на следовател Илияна Кирилова в отдел на Софийското следствие, където доскоро шеф беше Петър Петров – Петьо Еврото.  В момента Кирилова неофициално движи “завещаните” от Еврото дела.

Роза Царева се е занимавала и с изчезналите тефтери на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Това стана ясно от думите на вещото лице Валери Костадинов пред БНТ. И досега не е ясно, защо Царева е дала тефтерите на външен експерт, а не е използвала ресурса на НИКК.

Преди време адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков се възмути публично, че един и същ следовател Роза Царева се занимава със знакови дела в държавата – на Цветан Цветанов, Богомил Манчев и бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Той изрази съмнение в случайния подбор на следователите в Софийската следствена служба.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also