Стотици паметници на културата изчезнаха в Бургас през последните години

Събориха къщата на съратник на Левски и Караджата

Защо бе унищожена къщата на Иван Цанков?
Екип на Биволъ

В Бургас имаше една знакова къща с огромно историческо значение. Стара, надживяла повече от столетие – това бе къщата на Иван Цанков – български революционер за национално освобождение и суверенитет, близък съратник на Васил Левски, Георги Раковски и Стефан Караджа. След освобождението Иван Цанков е бил 2 пъти кмет на Бургас, основоположник на съвременния град, с безценен принос за развитието му. По време на комунистическия режим, не посмяха да посегнат на къщата на Цанков, въпреки соц.директивите за разрушение и преустройство на Стария Бургас, за заличаване на историческата памет на отминалите епохи.

Само преди няколко дни къщата на съратника на Левски и Караджата бе разрушена тихомълком до основи, бе заличена безследно и безмълвно. Тя бе оставена в разруха, не бе дори направен опит да бъде обявена поне за паметник от регионално значение. Никой няма да знае и да помни къде и как е живял и работил един от най-заслужилите личности да я има България днес, а Бургас да бъде това, което е. Така се заличава паметта на една нация, така се унищожава миналото и се обрича на забрава бъдещето. Така се постъпва от хора без ценности, без култура, без фундамент на еволюция и без посока за смисъл на съществуването. Колко типично за престъпната ни действителност, за масовото унищожение, на което е подложена цяла България. Колко характерно за епохата на сегашната власт и нейното съучастие в духовния ни и материален апокалипсис. Оправдания ще има безбройни, както винаги. Така в Бургас бяха заличени и продължава разрушаването на стотици исторически и архитектурни паметници и ценности през последните години. Един антицивилизационен, антихуманен, антиевропейски и антибългарски процес на погром върху духа ни, традициите ни, историята ни.

Бъдещите поколения ще бъдат все по-малко човеци и все по-малко българи, защото съзнанието им предварително вече е поразено, както е поразена безвъзвратно и българската природа. Две основни категории на националната ни идентичност. На кой обаче изобщо му пука за това!? Политици и “патриоти” измерват битието единствено с личната си алчност към властовия апетит. Другото за тях няма никакво значение. Къщата на Иван Цанков няма да се върне никога. Както няма да се върне никога и заличената къща в центъра на Бургас на голямия борец за национално обединение Георги Кондолов, на чието място днес се мъдри грозна кооперация с магазини. Старият Бургас, както и старите сгради и старите дървета не са просто част от пейзажа, който може лесно да се премахне, за да отвори място на нови печалбарски проекти. Това е душата на един град, на един народ, на една страна. Затова тези неща са издигнати в култ от висша ценност в развитите държави, на които завиждаме и към които уж се стремим. А ние освен, че сме твърде бедни на минало и паметници, заради историческата си трагедия, унищожаваме варварски и малкото, което е било запазено в превратностите на националната ни съдба.

Преди време повдигнахме въпроса и писахме за едно друго престъпление към националния ни пантеон на героите – напълно разрушената родна къща в Арбанаси на един друг велик български Апостол на свободата ни – Иларион Драгостинов. /виж тук/Резултатът, разбира се, беше отрицателен. Фактът, че никой не пое и не повдигна по никакъв начин въпроса за този материален и духовен погром, говори сам за себе си и сам по себе си. Това е тежката присъда към всички лицемери във властта, словоблудстващи с името и интересите на България. 

Биволъ публикува без редакторска намеса един текст на Недялко Йорданов за събарянето на къщата на Иван Цанков, който е взет от Фейсбук. Отговорите остават за всички вас. 

ЗАЩО СЪБОРИХА КЪЩАТА НА ИВАН ЦАНКОВ?

от Недялко Йорданов

В Бургаския архив има уникална снимка от легията на Раковски през 1867-68 година. На снимката първият седнал отляво се казва Иван Цанков, а в средата е Васил Левски.

Васил Левски и Иван Цанков в Легията на Раковски

Кой е Иван Цанков?

Нарочно ще цитирам биографичните му данни от сайта на Община Бургас, макар че за него се знае много повече:

ИВАН ЦАНКОВ ДЕЧЕВ Кмет на Бургас от 22 ноември 1887 г. до 20 април 1890 г. и от 8 октомври 1893 г. до 12 юли 1894 г. 

Иван Цанков Дечев е роден през 1840 г. в с. Жеравна. През 1867 год. е един от членовете на Тулчанския таен революционен комитет. При него намират убежище Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Дядо Желю, Филип Тотю. По препоръка на Раковски, Иван Цанков постъпва във Втората българска легия в Белград. Иван Цанков е секретар на Стефан Караджа След подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 год., Иван Цанков е председател на Ямболския окръжен съд. По-късно генерал Столипин го назначава за окръжен началник в същият град. От Ямбол е преместен в Татар Пазарджик като префект, а след това е на същата длъжност в Бургас. Не след дълго отново е преместен в Татар Пазарджик. Личен приятел е на княз Фердинанд и Стефан Стамболов. Иван Цанков е избиран за кмет на Бургас през периода – 22 ноември 1887-20 април 1890 г. и от 8 октомври 1893 г. до 12 юли 1894 г. Умира през 1925 г. в Бургас. 

А ето какво е направил Иван Цанков като кмет на Бургас: /цитат от книгата „Забравените кметове на Бургас“/

Направено е проучване на възможностите за водоснабдяване на Бургас от Минералните бани. Водоснабдява се Татарската махала. Възложено е изработването на регулационен план на града. Регулирани са някои централни улици. Закупени са фенери за осветяване на града. Общинският съвет прави постъпки пред държавните институции за връщане на местността “Пода” на общината. Започва строителството на ж.п. линията Бургас – Ямбол. За намаляване на бедността, са определени твърди цени на хляба, отпуснати са помощи на бедни граждани и самотни майки. Английският консул подпомага бедни граждани. Открити са фабриките  на Вилиядис и Георги Сакинос .
При станал пожар в града изгаря българското училище. Общинският съвет взима решение, да се предостави място за построяване на ново училище “… около арменските наречени гробища в ул.“Кирил и Методий”, гдето се предполага отдавна постройка на българска църква…” Отпуснати са общински места за строителство на болница, митница и др. Предоставена е общинска сграда за затвор. Завършено е строителството на новата сграда на общината.

На 30 януари 1986 година булдозери нахлуха в най-стария бургаски квартал, за да направят така наречения пробив Булаир. Съборени бяха десетки уникални стари къщи между които и родната къща на Владимир Василев – великият издател на най-авторитетното литературно списание за всички времена „Златорог“.

Не посмяха да съборят къщата на Иван Цанков.

Точно трийсет години след това – през 2016 година – направих филм и показах тази къща – съхранена от времето, макар и изоставена и неподдържана и призовах да се реставрира като музей на този забележителен българин, направил много за града и починал преди 90 години в нея. Наивно съм мислел, че моят призив ще намери отклик в община Бургас. В отговор на моето напомняне къщата не само, че не беше реставрирана, а… никога не съм можел да го допусна… съборена до основи. Ето какво има на нейното място сега… 

Колко цинично звучат тези надписи: ТЪРГОВСКА ПЛОЩ И ПАРКОМЕСТА… Кой е дал това нареждане? Кой е новият собственик на това уникално и все още запазено кътче от Стария Бургас? За щастие само преди няколко месеца бях направил снимки на къщата на Иван Цанков. Още не е късно да се поправи това престъпление. Но се иска доблест да се признае огромната грешка! 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d