Терминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с Брендо

Екип на Биволъ

Вносителят на Шкода Иван Тодоров, който сега бетонира дюните на къмпинг « Юг », има сериозни връзки с « Интербилд » на Брендо, която построи петзвездното ваканционно селище на къмпинг « Оазис », показа проверка на Биволъ. Фирма на Тодоров е приватизирала и препродала земята, на която е вдигнат луксозния комплекс. В схемата са включени синът на ченгето от ДС Борислав Дионисиев и братът на Иван Драшков.

Фирмата « Аква Оазис » е основана на 7 юли 2005 г. Съдружници са « ИФ Фаворит » с 30%, « Оазис Тур » с 26% и « Интербилд » с 44%. Предмет на нейната дейност й е изграждането на водопровод от язовир Ясна Поляна до « Оазис » и неговата експлоатация.

Дотук няма нищо подозрително, даже напротив. Порядъчни инвеститори се обединяват, за да прокарат водопровод, при това за своя сметка. Но генезисът на това обединение води назад във времето и разкрива бизнес и имотни отношения на ръба на закона и отвъд него.

Фирмата « Интербилд » е била собственост на Константин Дишлиев, разстрелян на 14 май 2005 г., три месеца преди основаването на « Аква Оазис ». Според разследващите, цитирани от в. 24 часа, Дишлиев е убит заради опит да прескочи Евелин Банев – Брендо в бизнеса с наркотици. Преди да се нарече « Интербилд » дружеството се е казвало « Пи еф Ю – Кънстракшън ». То е основано в края 2004 г. със заем от 1 млн. евро, взет от Константин Дишлиев от швейцарска банка, пише в. Капитал през 2007 г.

Всъщност Дишлиев е явен собственик на « Пи еф Ю – Кънстракшън » съвсем за кратко, от 21 януари 2005 г. до смъртта си. След това фирмата е прехвърлена на кипърската « Трапъл Холдингс », която пък е собственост на дружеството « Тоталсърв Холдингс » от Британските Виржински острови и е преименувана на « Интербилд ».

« Интербилд » е основният инвеститор във ваканционното селище Oasis Resort & SPA, за което се счита, че е построено с препраните пари от наркотрафика на Евелин Банев – Брендо. Според прокуратурата, повдигнала на Брендо неуспешно обвинение за пране на пари, в него са вложени 11 138 650 евро. Реално обаче луксозният комплекс с 500 апартамента струва много повече. А по пътя на парите изникват симулативни сделки и знакови лица на прехода.

Дрога, пари, земи, бетон

Но да започнем от сегашно време. Кой бетонира сега къмпинг « Юг »? Имотите, върху които в момента се излива бетон са апортирани от « ИФ Фаворит » в капитала на фирмата « Лазурно Море », създадена на 27 февруари 2014 – разкри проверка на Биволъ в имотния регистър. Управляващи са Иван Тодоров и Стамо Стамов. Мажоритарният дял от 52% е записан от « АутоБохемия » АД, чийто акционери са « Фаворит Холд » на Тодоров и самият той в лично качество. Другите двама акционери придобили акции с апорт на имоти са « Фаворит Холд » АД (14,5%) и ИФ Фаворит (33,3%), като те също принадлежат на Иван Тодоров.

За да проследим собствеността на тези имоти трябва да се върнем в далечната 2002 г. Тогава фирмата « Лазурен бряг », която е собственост на « Фаворит Холд » на Иван Тодоров, апортира в капитала на « ИФ Фаворит » имотите на къмпинг « Юг » и къмпинг « Китен ». Месец по-рано същата фирма апортира имоти на къмпинг « Оазис » и къмпинг « Нестинарка » в капитала на « Оазис тур » ООД и « Транспетрол 99 » АД. Какви точно са отношенията между фирмите не е ясно, но изглежда става дума за някаква пълзяща приватизация, тъй като по това време държавата също има участие в « Лазурен бряг » чрез Министерството на икономиката, което държи 13% от капитала.

Следващият епизод идва през май-юни 2004 г., когато терените в района на « Оазис » са продадени от « Оазис Тур » и « Транспетрол 99 » на « Примарт Билд Инженеринг ». « Оазис Тур » продава 7 декара за 19 644 лв (2,8 лв./кв.м), а « Транспетрол 99 » продава 43 декара за 220 000 лв (5 лв. на кв.м.). Тези суми са на космическо разстояние от действителните пазарни цени. По това време квадратен метър земя до плажа върви по 80-100 евро. 50 000 кв.м. трябва да струват поне 4 млн. евро. По всичко личи, че тези сделките са симулативни. Доказателство за това е и фактът, че през 2007 г. същата фирма « Транспетрол 99 » си купува апартамент от « Интербилд » в комплекса за 123 520 лв. – повече от половината на сумата, която е получила официално за имот от 43 декара на първа линия до плажа.

Терминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с БрендоТерминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с БрендоТерминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с БрендоТерминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с БрендоТерминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с БрендоТерминаторите на дюните в къмпинг « Юг » се оказаха ортаци с Брендо

За реалните суми на тези сделки можем да съдим косвено от друга информация. През септември 2004 г. се появява « Пи еф Ю – Кънстракшън » на все още живия Константин Дишлиев и кредитира « Примарт Билд Инженеринг » с 8 072 000 лв. Като обезпечение са вписани именно новопридобитите земи. Тази сума вече отговаря на реалните цени.

Кой притежава « Примарт » и защо бъдещата « Интербилд » я кредитира с такава сума? За съжаление собствеността на фирмата няма как да бъде разкрита докрай. Собственик на « Примарт » е « Ара Имобилиен Интернешънал », а неин собственик е офшорка в Британските Виржински острови на име « Уникос Проджектс анд Инвестмънтс Лимитид ». Но « Примарт » и « Транспетрол 99 » са свързани: управителят на « Ара » Силвия Капитанска е и управител на « Транспетрол 99 ». Също така в « Транспетрол 99 » се появяват някои знакови лица на прехода:

братът на Иван Драшков и синът на Борислав Дионисиев

По време на описаните имотни врътки във фирмата са съдружници братът на бившия шеф в НСС и ДАНС Иван Драшков – Петър Драшков и синът на известния от 90-те години едър бизнесмен Борислав Дионисиев, учредител на клуб Г-13. Известен също и като сътрудник на ДС с псевдоним « Христов ».

Твърде наивно е да се предполага, че такива изпечени ченгета не са наясно с цените на имотите, с това кой стои зад Дишлиев и откъде са парите му,

и едва ли е чисто съвпадение фактът, че на 20.05.2005, само седмица след разстрела на Константин Дишлиев, « Примарт Билд Инженеринг » продава на « Интербилд » същите терени, с които е обезпечила заем от 8 млн. лв. за десеторно по-ниска цена: 810 362 лв. или 16 лв. на кв.м. При това статутът на терените вече е променен, те са извадени от горския фонд и « Интербилд » купува вече вкарани в регулация имоти. Дали « Примарт » е върнала на фирмата на Брендо целия заем не е известно, но и тук прозира очевидно симулативна сделка. Реалните пари, няколко милиона евро, са дадени кеш, вероятно “за да се спести от данъци” както разясни главния прокурор Сотир Цацаров за симулативните сделки с имоти на собствената си съпруга

В този контекст пестенето от данъци мирише и на пране на пари от наркотрафик

Така или иначе смъртта на Дишлиев ни най-малко не повлиява на бизнес делата на « Интербилд », която налива огромни суми в Oasis Resort & SPA. Става дума за десетки и дори стотици милиони. Строи се ударно и след две години първите луксозни апартаменти са готови за продажба.

В крайна сметка, след всички имотни сделки в комбина с драшкови, дионисиеви и брендови, « Оазис Тур » на Иван Тодоров си запазва един участък, на който построява хотел в съседство с комплекса на Брендо.

Плажовете застроени – Брендо пише книга в Мексико

Равносметката днес е, че бившите държавни земи на « Юг », « Оазис » и « Нестинарка » са безобразно застроени досами пясъка с огромни хотели. Но явно това не е достатъчно на почтените инвеститори и бетонирането продължава. Единствено къмпинг « Корал » остава незастроен до момента, но не заради липсата на апетити, а заради надигналата се обществената съпротива. А може би и защото към него преди години проявяват апетити други играчи, които не го оставят в приватизационната схема на « Лазурен Бряг ».

Евелин Банев – Брендо, осъден на 20 години затвор за наркотрафик в Италия, е в неизвестност. По оперативна информация на Биволъ той е в Мексико, но властите дори не го издирват. Наскоро в интервю зам.-главният прокурор Сарафов нервно обясни, че не можел да каже къде е Брендо, защото било възможно той да гледа интервюто и да разбере, че е разкрит.

Ако Брендо иска да разбере дали е разкрит да чете Биволъ. И прокуратурата също. Прокурорите да имат добрината да обяснят как така той не е в България и как е минал границата при положение, че срещу него има мярка за неотклонение? По всичко личи, че властта изпитва силно неудобство от наркотрафиканта и си изпуска нервите. Както ги изпусна регистратора на офшорките му – шефът на КФН Стоян Мавродиев и подгони медиите, писали за топлата им връзка.

Дали тази нервност е защото Брендо знае всичко за паричните потоци, с които е купувал в България своята неприкосновеност? Дали от едно подробно разследване на симулативните сделки и паричните трансфери към фирмите на Драшкови и Дионисиеви, както и на сделките с фирмите на Иван Тодоров няма да изплуват отговори, които някой във властта не желае да бъдат огласени?

Отговори, които липсват в първата книга на наркотрафиканта-беглец и едва ли ще получим от втората, която пише в момента.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d