Международно разследване на OCCRP с участието на „Биволъ“

Три компании у нас с внос на фосфати от Башар Асад. Сред купувачите – путинов олигарх под санкции Андрей Мелниченко

„Агрополихим“ и „Еврохим Агро България“ на съпругата на руския милиардер вероятно поръчват от фосфатите, чийто импорт е в нормативната сива зона на ЕС и САЩ
Последвайте:

Три български дружества са внасяли фосфати от Сирийската арабска република, чийто президент Башар Асад, правителството и ресорното Министерство на петрола са под санкциите на САЩ от 2011 г., както и на тези от ЕС – от 2012 г. Това установи международното разследване на журналисти от Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Syrian Investigative Reporting for Accountability Journalism (SIRAJ), Mykolaiv Center for Investigative Reporting, Centre for Investigative Journalism Serbia (CINS), RISE Project Romania, Investigative Reporting Project Italy (IRPI), Lighthouse Reports и „Биволъ“, което излезе вчера в редица страни. В България са установени дружествата „Агрополихим“, „Афер България“ и „Фертикс“, които от 2011 г. насам са регистрирали внос на фосфати от Сирия по море. През 2021 – 2022 г. единственият вносител на сирийските фосфати е малката варненска фирма „Фертикс“ на Радостин Радев.

“Кървава” търговия: Поглед отвътре към потайните вериги за доставка на фосфати в Европа

Припомняме, че „Агрополихим“ вече е хваната през 2008 г. в неетичния внос на фосфати от Западна Сахара, а през 2021 г. карбамидът й от Украйна е превозван с прословутия кораб „Вера Су“, заседнал край Варна. „Фертикс“ и свързаните дружества са с актове за установени административни нарушения и данъчни задължения, информира Национална агенция за приходите (НАП). Пред „Биволъ“ Радев увери, че е проверил доставчиците си в Сирия – те не били в списъка на санкционираните от ЕС. Сред евентуалните потребители е „Еврохим Агро България“на швейцарската EuroChem Group AG – допреди 3 месеца еднолична собственост на руския олигарх Андрей Мелниченко.

Той е санкциониран от ЕС и Обединеното кралство през март 2022 г. заради войната в Украйна. През март той подарява акциите на съпругата си, а през юни става известно, че и тя е внесена в черния списък на ЕС. Известни олигарси като спонсора на украинския експрезидент Виктор Янукович, Дмитро Фирташ и руския милиардер от кръга на Владимир Путин, Генадий Тимченко, се занимават с добив и дистрибуция на фосфати с чадър от Башар Асад.

През 2011 г. започва войната в Сирия. През 2012 г. САЩ и Европейският съюз въвеждат мащабни пакети от санкции срещу износа на петролните продукти от Сирийската арабска република, за да ограничат финансирането на режима на диктатора Башар Асад.

Находище за фосфати в Сирия. Oт 2015 г. повечето находища са под контрол на руски компании.          (Снимка: Al Estiklal Newspaper)

Сред персоналните санкции са и такива върху приближените на президента на Сирия, включително тогавашният и последващите министри на петролната индустрия, които отговарят и за находищата на фосфати.

Кой внася, колко и кога?

Три български дружества са внасяли фосфати от Сирийската арабска република през последните 9 години, откакто действат санкциите на ЕС срещу Башар Асад.  Освен най-големия производител на торове в България и на Балканите „Агрополихим“ АД – гр. Девня, другите две дружества са публично неизвестни.

Става дума за „Афер България“ АД и „Фертикс“ ЕООД, които „Биволъ“ успя да установи. Според таблицата, предоставена на медията ни по ЗДОИ от Агенция „Митници“, в периода 2015 – 2021 г. сирийските фосфати в България не са внасяни. 

Радостин Радев (Източник: LinkedIn)

През 2021 и 2022 г. обаче вносът се възстановява, като импортьорът е малка фирма – „Фертикс“ ЕООД, регистрирана в гр. Варна. „Биволъ“ се свърза със собственика на „Фертикс“ Радостин Велинов Радев, който през 1995 г. работи в „Агрополихим“.

Пред „Биволъ“ Радев отрече неговата „Фертикс“ да закупува фосфати в Сирия от които и да било санкционирани дружества. „Аз преди да започна този бизнес съм направил проверки, процедури по дю дилидженс, затова мога да гарантирам и да докажа документално, че дружествата, с които работя, не са в санкционния списък на Европейския съюз“, казва той.

Запитан дали препродава фосфатите на „Агрополихим“ или други големи консуматори като „Еврохим Агро“, той отказва да отговори, понеже „е чувствителна търговска информация“.

„Към днешна дата нямам спомен дали съм продавал на „Еврохим“ фосфатна руда, и да съм продавал – са малки количества“. 

„Закупувал съм торовите фосфати от тях, сега не купувам“, казва той още за сделките с „Еврохим“.

Customs March28 2022

Запитан как неговата малка фирма „Фертикс“ с приходи от едва 2 399 лв. през 2017 и 32 000 лв. през 2018 г., изведнъж намира $1,7 млн. през 2021 г. за доставки на фосфати от Сирия, той уточнява, че средствата са от „банкови заеми“ и „друго осигурено финансиране“.

“Фертикс” ЕООД

През февруари 2019 г., според Дакси, „Фертикс“ е в ситуацията „залог на търговско предприятие“ към „Сосиете Женерал Експресбанк“. А през октомври 2019 г. – увеличава капитала си рязко до 500 000 лв.

Според данни, получени по ЗДОИ от изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, „Фертикс“ ЕООД е с един акт за установяване административно нарушение (АУАН) при 13 извършени проверки и към момента няма задължения. Още две дружества на Радостин Радев като „Ферти транс“ ООД и „Ивкал“ ЕООД обаче имат регистрирани задължения, според НАП.

„Към днешна дата мога да гарантирам, че нямам задължения“, твърди Радев.

В дружеството „Белор България“ АД, в което преди години Радев е член на борда,  актуален член на борда е бивш зам.-министър на земеделието и храните Преслав Пламенов Борисов, показа търсачката на Bird.bg за политически лица. През 2010 г. е заместник на Мирослав Найденов, но подава оставка, след като тогавашният премиер Бойко Борисов казва, че не му харесва работата.

Корабът “Фортуна” доставя фосфати към Варна на 25 юни 2021 г. (източник: OCCRP)

„Неофициалните твърдения бяха, че е отстранен заради конфликт на интереси и предложени от него поправки в законите за земята и за съхранение на зърното, които обслужват бизнеса на фамилията му. Баща му Пламен Борисов обработва 40 хил. декара ниви в Добруджа, а фирмата му “Дефко” притежава най-голямата зърнобаза в Североизточна България. Братът Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско“, писа тогава сайтът Mediapool.

Преслав Борисов (Снимка: Facebook)

След няколко години обаче става евродепутат (2013 – 2014) от ГЕРБ / ЕНП. „Белор“, според данните на НАП, с които се сдоби „Биволъ“, има две АУАН при общо извършени 26 проверки. Като актуален собственик на „Белор“ е посочен естонският и германски гражданин Райнер Конрад Краус.

„Агрополихим“ и ДС агентите й директно внасят от Сирия до 2015 г.

Сред вносителите на фосфати в България е само една известна компания – „Агрополихим“. През 1999 г. е започнат процесът по приватизиране на предприятието, приключил с изкупуване на дяловете на Министерството на икономиката и енергетиката през 2004 г.  В борда на дружеството и като съинвеститор влиза белгийският гражданин Филип Ромбаут, който днес е и изпълнителен директор.

През 2000 г. заводът съобщава, че започва да внася отново фосфати от Близкия изток, най-вече по договори със Сирия и Кралство Йордания, цитира тогава прессъобщение на дружеството Money.bg., в което конкретни компании не се споменават.

Корабът, превозвал фосфати от Западна Захара до Варна (Снимка: Western Sahara Resource Watch)

През 2008 г. се разгаря международен скандал във връзка с „Агрополихим“, при който международната правозащитна организация Western Sahara Resource Watch (WSRW) информира официално света, че

“българска фирма игнорира етичните норми”.

WSRSW има предвид износа на фосфати, които са превозвани от турски корабен оператор към Варна, където се намира и терминалът за насипни товари на „Агрополихим“ – дъщерното му дружество „Зърнен терминал Варна запад“ АД.

Поне двама агенти на ДС излизат от миналите през борда на директорите на предприятието: Христо Димитров Петров (съдружник в 5 фирми) – секретен сътрудник “Огнян”, и Мартин Георгиев Мартинов (съдружник в 3 фирми) – агент “Михайлов”.


Христо Петров - секретен сътрудник "Огнян" и Мартин Мартинов - агент "Михайлов"       (Източник: КОМДОС / Bird.bg) 

Днес „Агрополихим“ е мащабен получател на държавни субсидии и средства от еврофондове. Само за последните две години е получило над 1,07 млн. лв. корона-субсидии (вижте извадката), показва справката на “Биволъ”.

През лятото на 2021 г. мащабен скандал е свързан с кораба „Вера Су“, който според източниците на „Биволъ“ и сайта “Дневник” е превозвал карбамид от украинското пристанище „Южни“ до Пристанище Варна Запад по поръчка на „Агрополихим“.

Корабът Vera Su (Снимка: Burevestnik.bg)

Изпращачът на пратката е един от най-големите производители на торове в Украйна – ООО “Агро Газ Трейдинг” (АГТ), установиха по молба на “Биволъ” от партньорската украинска разследваща медия Слiдство.iнфо, която също е част от Organized Crimed and Corruption Reporting Project. Централите на АГТ се намират на две места: в един от най-скъпите бизнес-центрове – в небостъргача “Парус” в Киев и в гр. Била Церква в Киевска Област.

Според разследване на колегите от украинския в. “Економична правда” („Украинска правда“), компанията претендира “за най-голям доставчик на карбамид за Одеския пристанищен завод (Одесский Припортовый Завод – ОПЗ)“ и е свързана с бившия ръководител на Фонда за държавно имущество на Украйна Игор Билоус.

В. "Економична Правда" (Киев, Украйна): Борис Ложкин и Петро Порошенко 

Зад компанията стои шотландска офшорка Cortex Corporate LP – на същия адрес са регистрирани още 31 компании. Офшорката е основана на 4 април 2017 г.  Бенефициентите на офшорката, която е настоящ собственик на украинската АГТ са Ебигейл Силван и Индира Уилямс от латиноамериканската Гренада. 

“Билоус се смята за човек от екипа на бившия шеф на Администрацията на президента на Украйна Борис Ложкин”, пише “Економична правда”.  Ложкин е бил на тази длъжност първите две години от президентството на Петро Порошенко – между 2014 и 2016 г.

След това този украински предприемач и медиен магнат (бивш издател на сп. Forbes Україна и др. печатни медии) е назначен от Порошенко за председател на Националния инвестиционен съвет на Украйна. “Следите на АТГ водят към Администрацията на президента”, констатира тогава “Економична Правда”, като пояснява, че дружеството изведнъж за месеци е станало монополен доставчик за ОПЗ.

В писмо до „Биволъ“ от „Агрополихим“ твърдят, че доставят фосфати „от много доставчици от различни краища на света“, като декларират „надлежно всяка доставка към компетентните органи в пълно съответствие със законодателството“.

С оглед на възможни бъдещи доставки на фосфати с произход Сирия,  „Агрополихим“  потърсили „официално становище от български и чуждестранни институции (включително МВнР, МИ и Агенция „Митници“  на Р. България, МВнР на Белгия, Държавен департамент на САЩ, ЕК) както и специализирана правна кантора/бюро за разследване“.

Получихме писмени отговори, които определят фосфатите с произход Сирия като стока непопадаща под санкционен режим от страна на САЩ или ЕС.

От страна на Американските власти получихме писмен отговор  с номер SY-2020-366453-1 от 13/10/2020г от Department of The Treasury, Washington, D.C., който в частта санкции гласи:

„To the extent your proposed activities do not involve U.S. persons, or U.S. owned or controlled foreign entities, including financial institutions, do not have any nexus to the United States, a specific license from OFAC is not required”



Писмо на "Агрополихим" АД до "Биволъ": Aghropolichim

Получихме и конкретен отговор от МИ, а от ЕК реферираха към т.нар EU Sanctions map, където може да се направи справка за стоки обект на санкция от ЕС.

От „Агрополихим“ признават, че „фосфати с произход Сирия са доставяни в различни периоди в миналото, включително и след началото на гражданската война през 2011 г.“

Агрополихим АД не е доставял фосфати по договори със Сирийската Арабска Република”

„Не сме имали и нямаме търговски отношения с фирми, организации, правителства, банки или физически лица обект на санкции от ЕС и САЩ“, гласи отговорът им по повод забраната за внос от страна на американското Министерство на финансите.

Причината да спрем доставките на фосфати с произход Сирия са производствено-търговски, а не политически или регулаторни“.

Letter From Ministry Of Economy 03.10.2019

В Европа според „Агрополихим“ имало „производители в поне 9 държави, които също работят единствено с вносни фосфати, включително от сирийски произход“.

„През 2021 г. сме доставили около 550,000 т  фосфати от множество доставчици и различен произход на обща стойност над 70 млн щ.д.“, обобщават оттам.

Запитани многократно от „Биволъ“, закупуват ли фосфати от действащия вносител „Фертикс“ ЕООД, от „Агрополихим“ не пожелаха да отговорят.

Опитът да се дистанцират от доставките от Сирия от страна на „Агрополихим“ обаче е несполучлив.

Доставяме фосфати като суровина основно от Сирия,

където бяха най-евтини, но с въвеждането на ембарго тази възможност изчезна“, признава през 2013 г. тогавашният изпълнителен директор на „Агрополихим“ Васил Александров пред в. „Капитал Daily.

Филип Ромбаут (снимка: “Дневник”)

Според него „разликата между сирийските фосфати и руските, които са най-близо до нас, е около 6 пъти“. Александров признава, че „при тези обеми, които ние ползваме – месечно 50-60 хил. т, това е много“.

Същевременно още едно дружество, „Афер България“ ЕООД (гр. Варна), което е внасяло сирийски фосфати в България  е очевидно от групата на „Агрополихим“, спомената е в сайта на фосфатния гигант, а през годините има и съвпадения в членовете на борда. Едноличният собственик на капитала е офшорна компания от Британските Вирджински острови.

Путинов олигарх Андрей Мелниченко – зад „Еврохим Агро България“

 Радев до 2012 г. по думите му е управител на „Агрикола България“, която бе с едноличен собственик на капитала – Agrium Europe S.A. (Кралство Белгия) на канадския торов производител Agrium Inc.

През 2017 г. руският милиардер Андрей Мелниченко (Nr. 177 в света според сп. Forbes със своите $25,9 млрд.) навлиза на пазара на торове у нас, придобивайки през една от компаниите си EuroChem Trading GmbH производителя „Агрикола България“. 

Тя е преименувана и първо става акционерно дружество „Еврохим Агро България“ ЕАД. „Швейцарска компания с руски капитали купи Агрикола“, писа тогава в. „Капитал“.  EuroChem Group AG пък е “сестринска” компания на АО “МХК ЕвроХим“ (Москва, Руска федерация).

.  
Крайният собственик на "Еврохим Агро България" до 10 март 2022  г. е Андрей Мелниченко, санкциониран от ЕС и Великобритания през същия месец 

(Скрийншотове: "Актуално" и "Биволъ") 

През октомври 2021 г. обаче е преименувано на „Еврохим България“ ЕООД с нов собственик – EuroChem Trading GmbH я продава на компанията-майка EuroChem Group AG, регистрирана на същия адрес в Швейцария.

На 9 март 2022 г. Европейският съюз обявява Андрей Мелниченко за санкционирано лице поради войната в Украйна. На 24 февруари на прословутата среща на Владимир Путин с бизнеса в Кремъл, Мелниченко е сред поканените олигарси, което му осигурява 721-во място в Списъка за санкции на ЕС и 669-то – в този на Обединеното кралство.

Снимка: Andrey Melnichenko Foundation

Андрей Игоревич МЕЛЬНИЧЕНКО е руски индустриалец, притежаващ основния производител на торове EuroChem Group и въгледобивното дружество SUEK. А. Мельниченко принадлежи към най-влиятелния кръг от руски бизнесмени с тесни връзки с руското правителство. Поради това той е активен в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна. На 24 февруари 2022 г., след първоначалните етапи на руската агресия срещу Украйна, Андрей Игоревич МЕЛЬНИЧЕНКО, заедно с други 36 бизнесмени, се среща с президента Владимир Путин и други членове на руското правителство, за да обсъдят въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на това заседание, показва, че той е член на най-близкия кръг на Владимир Путин и подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Този факт е показателен и за това, че той е един от видните бизнесмени, активен в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Русия, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

(Списък на санкционираните от ЕС лица, 9 март, 2022 г.)

Разследване на Reuters установи, че на 8 март 2022 г. Мелниченко

подарява акциите на съпругата си Александра – ден преди да бъде внесен в санкционния списък.

А през юни става известно, че и тя е внесена в черния списък (Reuters) на ЕС заедно с двете им деца.

Двете яхти на Андрей Мелниченко, заснети край Монако (снимка: Super Yachts Times)

Справката на „Биволъ“ в Търговския регистър показва, че изрично спомената от ЕС EuroChem Group все още е собственик на „Еврохим България“ ЕООД. Интересното е, че в България „Агрикола“ и след това „Еврохим Агро“ са представлявани от едно и също лице в качеството му на изпълнителен директор и управител – Здравко Ганчев Секов, осветлен като агент на ДС от КОМДОС в качеството му на “съдържател на явочната квартира Бриз в Плевен”.

Собственици: Текущо:
306864578 ЕВРОХИМ ГРУП АГ
длъжност: (Едноличен собственик на капитала) дял: (—) [Дата на актуализацията: 2021-11-04]
– – – – – -От:2017-12-26 До:2021-11-04 – – – – – – – –
112100761 ЕВРОХИМ ТРЕЙДИНГ ГМБХ
Стойност на дяловете: (—) Вид собственост: (Едноличен собственик на капитала) [От: 2017-12-26 До:2021-11-04]
Прехвърляне на собственост:
28.10.2021 ЕВРОХИМ ТРЕЙДИНГ ГМБХ продава на ЕВРОХИМ ГРУП АГ дялове на стойност: 500000 лв. [дата на актуализация:2021-11-04]
Източник: „Дакси“ 

В неговата фирма „Фертако“ ЕООД (гр. Плевен) преди години съдружник е Радостин Радев, който внася днес фосфатите от Сирия през своята “Фертикс”. “Фертако”, според данните на НАП, предоставени на “Биволъ”, има 1 АУАН при 3 извършени през годините проверки.

Владимир Путин посещава обект на EuroChem в гр. Новоморск, 2010 г. (Снимка: Alexei Druzhinin / RIA Novosti)

Според писмо на шефа на НАП до „Биволъ“ Румен Спецов, „Еврохим България“ ЕАД вече е с данъчен статут „дружество с прекратена регистрация“, като в периода между 2017 и 2021 г. има данни за 2 АУАН при извършени общо 26 проверки.

На 10 март 2022 г. в официално прессъобщение EuroChem обявява, че поради санкциите на ЕС Андрей Мелниченко напуска борда на директорите и мястото на основния бенефициар.

След само три дни от публикуването на санкционния списък, на 12 март 2022 г. италианската полиция конфискува супер-яхтата на Мелниченко за над 400 млн. евро, която е сред най-големите в света, става ясно от материал на агенция Reuters (виж видеото долу). 

На 5 май 2022 г. излиза статия на международната разследваща медия Forensic News, в което се описват участието на фъндрайзъра на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, Бил Уайт, в купоните на яхтата на Мелниченко.

София упорито отрича санкциите срещу Асад

През 2019 г. зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова, която работи в кабинета на тогавашния шеф на ведомството Емил Караниколов, свързван с Делян Пеевски от самия експремиер Бойко Борисов, информира в официално писмо (с което „Биволъ“ разполага – бел. ред.) един от българските вносители, че няма наложени санкции върху фосфатите от Сирия.

На 24 февруари 2022 г. зам.-министърката на външните работи Велислава Петрова отговаря на „Биволъ“, че МВнР „отговаря единствено за ограничения за достъп при пътуване“. Министерството на икономиката и индустрията и и.д. посланикът на България в Дамаск отказват коментар с мотива, че прилагането на санкциите по отношение на стоки не е в компетенциите им.

През март 2022 г. вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев препраща по компетентност запитването на „Биволъ“ към генералния директор на Агенция Митници Павел Тонев.

Шефът на Агенция “Митници” Павел Тонев (Снимка: Буревестник)

По ЗДОИ той информира „Биволъ“, че службата „не е прилагащ орган и не участва във формирането на политиката в тази област“, но за сметка на това прилага подробната таблица с вносителите на фосфатите в България (вижте долу под текста).

“Сред забраните и ограниченията има такива, които се отнасят до износа и вноса на определени изделия, изброени в приложенията към Регламент (ЕС) No. 36/2012, но за периода на прилагане на горецитираните правни актове не е имало действаща забрана за внос на фосфати, каквито например има към момента за внос на суров нефт или нефтопродукти (чл. 6 от Регламент (ЕС) No. 36/2012) или вноса на стоки, които представляват сирийски културни ценности и други предмети с архелогическа,  историческа, културна, рядка научна или религиозна ценност (чл. 11 от Регламент (ЕС) No. 36/2012”, гласи позицията на НАП.

A ‘Bloody’ Trade: Inside the Murky Supply Chain of Syrian Phosphates into Europe

Олигарси на Путин и Янукович помагат на Башар Асад с фосфатите

Колеги от редица държави в рамките на съвместно разследване на OCCRP установиха, че „Стройтрансгаз“ на руския милиардер Генадий Тимченко, санкциониран от ЕС и САЩ заради близките си отношения с „Газпром“ и Владимир Путин, е получила разрешителни и концесионни права за добив на фосфати лично от Башар Асад.

През 2010 г. компанията на Тимченко за международен трейдинг с електричество Gunvor Group бе спомената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕЕВР) като дружество, пожелало да получи лиценз за търговия с ток в България.

Генадий Тимченко и Владимир Путин (Снимка: globalmsk.ru

Същевременно вносът в Украйна се осъществява от редица компании около близкия до сваления по време на Евромайдана експрезидент Виктор Янукович украински олигарх Дмитро Фирташ, който от 2014 г. живее във Виена.

Внос на фосфати при съмнителна прозрачност също така осъществяват компании в съседната Сърбия, в Италия и Полша.

Пред OCCRP говорител на ЕС казва, че отделните страни трябва сами да си решават дали вносът на сирийски фосфати нарушава санкциите. Италианските власти отказват коментар.  Потърсено преди руската инвазия, украинското МВнР отговаря на OCCRP, че вносът не нарушава санкционния режим, понеже договорите не се сключвали директно със “Стройтрансгаз”

Намесата във войната в Сирия осигури на Москва контрол върху фосфорните находища                             (снимка: The Peninsula Qatar)

Сирийският икономист Карам Шаар е категоричен, че търговията с фосфатите разкрива колко лесно се заобикалят санкциите чрез непрозрачни вериги за доставки и чрез канализиране на паричните потоци и стоките към дъщерни дружества: 

„Разбира се, износът на фосфати за Европа е в нарушение на санкционния режим“.

„Но повечето от страните не разбират структурата на организациите, които са санкционирани”, смята Шаар, цитиран от OCCRP. 

«Кровавая» торговля: как устроены поставки сирийских фосфатов в Европу

Опитът за заобикаляне на санкциите в Сирия ще помогне на Русия да избегне новите санкции, наложени от ЕС и САЩ заради войната в Украйна, смята Ибрахим Олаби, сирийски правен експерт, който от години проследява спазването на санкционния режим.

„Търговията със сирийски фосфати показва защо системата за санкции на ЕС не върши работа“.

“Заобикалянето на санкциите работи и дори не е толкова трудно”, констатира Олаби пред OCCRP. 

Виктор Янукович и Дмитро Фирташ (Снимка: Deutsche Welle)

Вижте повече в разследването на OCCRP (на английски и на руски), в което участва и сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ от българската страна:

“Кървава” търговия: зад потайните вериги за доставка на фосфати в Европа.

Версиите на разследването са преведени на различни езици, а също така са публикувани със съкращения от британския вестник The Guardian и предстои да излезе във френската агенция Agence France-Presse (AFP), в сръбската CINS Serbia и в румънската RISE Romania. 

Вижте го също на английски в Ligthouse Reports (Кралство Нидерландия), на арабски в DARAJ (Кралство Швеция) и SIRAJ (Сирия), на италиански в IRPI Media (Италия) и на руски – в Центъра на журналистически репортажи – Николаев (Украйна).

Вижте таблицата с вноса на фосфатите в България в периода 2013 - 2022 г. 

(Източник: "Биволъ", НАП): 
Import of goods (regime 40), phosphates* originating from the Syrian Arab Republic

1 January 2013 – 11 March 2022

Year Month Date Importer (name) Customs office Ship name
2013 January 7.01 AFER BULGARIA EOOD Varna West ABDULB
28.01 AFER BULGARIA EOOD Varna West RAKANM
February 3.02 AFER BULGARIA EOOD Varna West ASRAY
8.02 AFER BULGARIA EOOD Varna West RASHASTAR
10.02 AFER BULGARIA EOOD Varna West ABDOULRAHMANB
12.02 AFER BULGARIA EOOD Varna West LADYLEEN
March 7.03 AFER BULGARIA EOOD Varna West SURAYAY
12.03 AFER BULGARIA EOOD Varna West RASHAB
April 5.04 AGROPOLYCHIM  AD Varna West NADAY
24.04 AGROPOLYCHIM  AD Varna West THRUSTWORTHY
June 26.06 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ABDULB
July 26.07 AGROPOLYCHIM  AD Varna West JAMILG
August 13.08 AGROPOLYCHIM  AD Varna West PRINCESSMARIA
September 25.09 AGROPOLYCHIM  AD Varna West JAMILG
October 3.10 AGROPOLYCHIM  AD Varna West LADYNADAY
November 9.11 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ABDULB
20.11 AGROPOLYCHIM  AD Varna West RASHAB
25.11 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ABBOUDG
December 13.12 AGROPOLYCHIM  AD Varna West PARISY
21.12 AGROPOLYCHIM  AD Varna West RASHAB
27.12 AGROPOLYCHIM  AD Varna West SURAYAY
2014 January 2.01 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ABDOULRAHMANB
4.01 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ASRAY
22.01 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ZARA
24.01 AGROPOLYCHIM  AD Varna West JAMILG
February 9.02 AGROPOLYCHIM  AD Varna West PARISY
15.02 AGROPOLYCHIM  AD Varna West MARWANA
March 2.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West NADAY
8.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ARMORY
12.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ZARA
15.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West TRUSTWORTHY
April 1.04 AGROPOLYCHIM  AD Varna West LADYLEEN
13.04 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ARMORY
May 15.05 AGROPOLYCHIM  AD Varna West RAKANM
28.05 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ZARA
July 28.07 AGROPOLYCHIM  AD Varna West HAMOUDIB
August 9.08 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ZARA
14.08 AGROPOLYCHIM  AD Varna West LUNA
22.08 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ARMORY
September 2.09 AGROPOLYCHIM  AD Varna West SURAYAY
10.09 AGROPOLYCHIM  AD Varna West OMARB
November 30.11 AGROPOLYCHIM  AD Varna West SEASHARK
December 16.12 AGROPOLYCHIM  AD Varna West OMARB
2015 January 30.01 AGROPOLYCHIM  AD Varna West LADYNOUR
March 01.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West SIREENB
09.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West TRUSTWORTHY
23.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West ARMORY
30.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West MARWANA
April 30.04 AGROPOLYCHIM  AD Varna West OMARB
May 30.05 AGROPOLYCHIM  AD Varna West OMARB
June 02.03 AGROPOLYCHIM  AD Varna West HAMOUDI
2021 April 24.04 FERTIX EOOD Varna West LEOI
June 09.06 FERTIX EOOD Varna West SEAEAGLE
25.06 FERTIX EOOD Varna West FORTUNA
2022 February 26.02 FERTIX EOOD Varna West NANALEEN
*The data presented hereby is applicable to tariff position 251020 (Natural calcium phosphates, natural aluminium calcium phosphates and phosphatic chalk, ground)

Public information as per item 2, request # 32-71572/02.03.2022

Import (Regime 40) of phosphates* originating from the Syrian Arab Republic

in April and June 2021

Year/Month 2021
April June
Net weight (kg) 5 149 497 20 461 254
*The data presented hereby is applicable to tariff position 251020 (Natural calcium phosphates, natural aluminium calcium phosphates and phosphatic chalk, ground)

Source: National Revenue Agency of the Republic of Bulgaria / Bivol.bg 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also