Форбс цитира пространно Биволъ за схемата с ограбването на КТБ

Екип на Биволъ

В публикация на Франсис Копола, която следи темата КТБ за Форбс, е цитирано подробно документалното разследване на Биволъ за схемата на придобиване на медиите на Ирен Кръстева и Делян Пеевски. Статията на Копола е озаглавена многозначително: Българската Корпоративна търговска банка – заплетена мрежа от измами.

Разплитането на част от тази мрежа, свързана с медиите на Пеевски отне месеци и стана възможно благодарение на ключов документ получен след запитване по ЗДОИ до Народното събрание. Важен е и приносът на други медии като сайта Медияпул и в. Капитал и партньорите ни от OCCRP за офшорната собственост на телевизията ТВ7.

Форбс цитира два текста на Биволъ:  Собствеността на ТВ7 заплетена в офшорки на осем нива и За късата памет на един банкер. Освен това Биволъ изготви видеографика за схемата на финансиране на медиите през свързани фирми. Всички публикации предшестват с месеци кризата в КТБ.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Документи за придобиването на медиите на Ирен Кръстева

Следва превод на Бивол на пълния текст от Форбс:

Българската Корпоративна търговска банка – заплетена мрежа от измами

Франсис Копола

Макар и със закъснение Българската народна банка (БНБ) отмени лиценза за банкова дейност на провалената Корпоративна търговска банка (КТБ) и започна производства по несъстоятелност. Това би трябвало да бъде посрещнато с огромно облекчение от осигурените вложители, които ще получат парите си навреме за Коледа. Освен това решението означава, че опитът на консорциум от инвеститори да спасят банката се е провалил.

Разкритията на БНБ за КТБ изваждат на бял свят отчаяните мерки, които са били предприети за да се запази илюзията за платежоспособността на банката в месеците преди сриването й. Сегашното изявление, публикувано на интернет-страницата на БНБ, показва как банката сама е финансирала собствения си Tier2 капитал (втори ред капитал) чрез сложна мрежа от кръгови заеми свързани с инвестиционно дружество наречено TЦ-ИМЕ и множество по-малки фирми посредници. Собствеността върху компонентите на тази заплетена мрежа изисква известно обяснение.

TЦ-ИМЕ твърди, че е бивша държавна институция, която е специализирала в областта на инженерните технологии и електронното проучване. Сайтът на дружеството обаче показва, че от приватизацията му през 2004 г., то е инвестирало значителни средства в недвижими имоти и в момента е активен инвеститор на Българската фондова борса. Въпреки името си сега това е предимно компания за финансови инвестиции и инвестиции в недвижими имоти.

Самофинансиращият се кръг включва отпускането на заеми от КТБ на различни посреднически фирми, някои (но не всички) от тях дъщерни дружества на ТЦ-ИМЕ, които от своя страна дават заеми пряко или косвено на ТЦ-ИМЕ. След това ТЦ-ИМЕ заема средствата обратно на банката под формата на подчинени заеми, които са считани от българския надзор за част от нейния Tier2 капитал. Това е грубо нарушение на условията за капитала на подчинен дълг според споразумението с българските надзорни органи.

Но това, което е наистина интересно е, кой стои зад тази схема. Бромак ООД притежава 60% от акциите на КТБ и е изцяло собственост на беглеца-олигарх Цветан Василев. Кен Трейд е също част от империята на Василев. И Бромак и Кен Трейд са посредници в самофинансиращия се кръг. Поради това изглежда, че поне частично Василев е дирижирал фалшивите заеми, които са дали възможност на банката сама да финансира собствения си капитал. Но дали е бил отговорен за подчинените заеми от ТЦ-ИМЕ към банката?

През октомври 2013 г. независимият български сайт Бивол публикува две разследвания за сложните структури на собствеността в българския телевизионен канал ТV7 и в българската медийна империя на Пеевски, или по-скоро в медийната империя собственост на майката на Пеевски – Ирена Кръстева – с която Василев е бил бизнес партньор:

В периода 2007 – 2009 г. Цветан Василев и Ирена Кръстева не крият особено общите си интереси. Двамата например съвсем публично са в борда на ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИЦИ АД, създадена за приватизацията на ИПК Родина.

Няколко дни преди изборите през юли 2009 г. банкерът-вестникар решава да се скрие. На 19 юни 2009 той излиза от борда на ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИЦИ АД, а на негово място влиза… ТЦ-ИМЕ.

Междувременно Кръстева вече е станала едноличен собственик на НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ. На 13 март 2009 тя изкупува всички акции на ТЦ-ИМЕ и връзката към Василев е скъсана.

Последното твърдение е малко объркващо*, тъй като може да означава, че Кръстева е изкупила ТЦ–ИМЕ. Признавам, че и аз така го разбрах в началото. Но Христо Грозев (виж коментарите) ми каза, че дружеството ТЦ–ИМЕ е било свързано с Василев откакто е приватизирано и това, което Кръстева е изкупила са били акциите на ТЦ–ИМЕ в нейната медийна империя. Към момента на изкупуването от страна на Кръстева ТЦ–ИМЕ се притежава съвместно от компаниите на Василев Бромак ООД и Кен Трейд. Сега акциите му са разпределени между Василев, КТБ и Дева Интернешънъл (DewaInternational). Това води до заключението, че Василев е изцяло отговорен за измамата с финансирането на Tier2 капитала на КТБ.

Но, в тази история има и друг обрат. Откъде Кръстева е получила парите за изкупуването на акциите на ТЦ–ИМЕ? Че как иначе, разбира се чрез заем от КТБ, банката на Василев, според разследването на Бивол за собствеността на ТV7 (наблягането върху този факт е мое):

Ирена Кръстева изкупува всички акции на ТЦ–ИМЕ на 13 март 2009 г. и връзката с Василев е скъсана. Според разследване на Върховната касационна прокуратура по сигнал на евродепутата Митко Димитров парите Кръстева за дошли от заем отпуснат от Корпоративна търговска банка, КТБ, на Цветан Василев.

И така, Кръстева е много задължена на Василев. В действителност, ако разследването отговаря на истината, тя му дължи пари, по-точно много пари. Бивол съобщава още, че в допълнение към заема от КТБ даден на Кръстева за изкупуване на акциите на ТЦ–ИМЕ, КТБ е предоставила на медийната й империя и други големи заеми през 2007-2008 г., като не е било ясно как тя ще ги изплати. През март 2014 г. списание Икономист писа, че и Кръстева и Василев категорично отричат, че КТБ давала каквито и да е заеми на Нова Българска Медийна Група на Кръстева. Това обаче не изключва непряко финансиране чрез други компании. Българските олигархични империи се отличават с византийска сложност.

Василев продължава да твърди, че мотивацията за сриването на КТБ е било нежелание от страна на (неназовани) големи длъжници да изплатят заемите си. Разкритието, че е вероятно Кръстева да е един от основните длъжници на КТБ повдига някои интересни въпроси. Именно синът на Кръстева –Пеевски – беше този, който започна масовото теглене от КТБ, което я принуди да затвори през юни 2014 г., само три месеца след като Василев създаде схемата за самофинансиране за да консолидира капитала на банката. Защо му е било нужно това и защо Пеевски дръпна шалтера на КТБ?

Разбира се, че няма никакво извинение за поведението на Василев. Подобни „Понци“ схеми за финансиране са чиста измама. Българската народна банка е предала всички документи по случая на Софийска главна прокуратура. Но аз лично се надявам, че разследването на Главния прокурор за срива на КТБ ще обхване и действията и на Кръстева и Пеевски, и на Василев. В момента България има златната възможност да подведе тези хора под отговорност чрез съдебни дела и присъди за лишаване от свобода, когато е уместно. Това няма да бъде загуба на време.

Втората половина на тази статия беше променена значително за да отрази коментара на Христо Грозев, когото потърсих по телефона.

*Текстът в Бивол беше също променен за да стане по-ясно, че Кръстева е изкупила акциите на ТЦ–ИМЕ в Нова българска медийна група, а не е изкупила ТЦ–ИМЕ.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d