Черепа построил абсурдните екопътеки в Парк Витоша

Фирмата му Инфра Роудс спечелила договори за 28 млн. лева, от които 22 милиона с еврофинансиране
by Екип на Биволъ

Фирмата, която е построила некачествени екопътеки на Витоша с европари е Инфра Роудс ЕООД, зад която стои Васил Божков – Черепа, установи проверка на Биволъ.

За абсурдните проекти съобщи на 30.12.15 Нова Телевизия, а директорката на Парк Витоша се оправда със сурови климатични условия, природни стихии и човешки вандализъм.

“Тази алея е направена през 2014 г. Тя се намира в сурови планински условия. Щетите, които виждаме в момента, са резултат на две стихии, които са непредсказуеми. Едната е придошлата вода, а другата – човешкият вандализъм”, обясни директорът на парк “Витоша” Снежана Петрова в репортажа на Нова Телевизия.

Не става ясно обаче защо въздействието на тези “стихии” не е предвидено и заложено още в заданието, за да се построят устойчиви и качествени обекти.

Фирмата “Инфра Роудс” ЕООД е спечелила самостоятелно или в консорциуми обществени поръчки за 28 761 156,00 лв., от които 22 831 198 лв. еврофинансиране. Най-много поръчки е печелила при сегашното правителство – 13 229 559 лв. показва справката в търсачката за обществени поръчки на Биволъ.

“Парк Витоша” е възложил на “Инфра Роудс” договори за 1 713 076 лв, като всички са от 2014 и 2015 г. след назначението на Снежана Петрова на директорския пост.

“Инфра Роудс” ЕООД е собственост на “Инфра Билдинг”, която пък е собственост на “Инфра Холдинг” АД с представител Антон Василев Божков. Той е син на известния хазартен бос Васил Божков – Черепа, който развиваше и строителен бизнес, но го прехвърли на ПИБ заради дългове.

Според акционерната книга на “Инфра Холдинг” Васил Божков се явява най-крупният акционер в дружеството. Той притежава в лично качество 26,79% от акциите. Още 14,51% се държат от “Вабо 2005” EOOD, която е еднолична собственост на Божков. Сред акционерите е и “Нове Интернал” ЕООД, също собственост на Божков.

В дипломатически доклад на посланик Джеймс Пардю от 2005 г. за българската организирана престъпност Васил Божков е посочен като шеф на една от големите престъпни групировки, чиято дейност включва “пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет”. В доклада се припомнят и връзките му с други престъпни групировки като “Интергруп” на Младен Михалев – Маджо, известна още като СИК, около която е гравитирал и премиерът Бойко Борисов.

Черепа имаше добри позиции и в правителството Орешарски, като се считаше, че има своя “квота” сред министрите. Като негови “кадри” изпъкваха беше вицепремиерът Даниела Бобева и бившия му съдружник, зам.-министъра на туризма Браминир Ботев. Справката за обществените поръчки на фирмата “Инфра Роудс” показва, че и при Орешарски и при Близнашки тя е имала добри позиции като е сключила договори за над 12 млн. лв.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also