Разследването ни предизвика реакция на министъра на правосъдието за липсата на гражданство при шефа на СГС

Янаки Стоилов срещу владетелите на задкулисието

Коментар на Валя Ахчиева за "Биволъ"
Биволъ

Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов изпрати информацията за гражданството на съдия Алексей Трифонов на ресорната Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Същата, която без да провери, има ли той само българско гражданство, го избра за Председател на най-големия съд в България – Софийски градски съд (СГС). 

И дори допусна предварително изпълнение на решението си още докато течеше обжалване на този избор. Членовете на Съдийската колегия бяха убедени, че има спешна необходимост, съдия Алексей Трифонов да поеме управлението на съда.

И те игнорираха, както основанието за оспорване на решението за назначаване, така и законовите условия към кандидатите за този висш административен пост в съдебната система.

“Правителството” на Темида – разобличено, но законът – игнориран

Сега правосъдният министър им изпрати в писмен вид информацията и фактите, от които те упорито бягаха. А фактите са следните:

Избраният от тях Председател на СГС не е български гражданин. Не е бил никога. Не е и в момента.

И сега, вместо да избират Председател на ВКС, следва  те да отменят решението си и да признаят, че умишлено са си  затваряли  очите пред фактите.

Те ме включиха в Регистъра на посегателите срещу съдебната система като разследващ журналист, направил публично разкритията си за липсата на българско гражданство на съдия Алексей Трифонов.

Само че, сега би трябвало, Съдийската колегия да  включи сама себе си в същия този Регистър на сайта на ВСС, като най-големият посегател срещу авторитета на съдебната система.

Защото, докато аз им хвърлях фактите в очите през последните 3 години, членовете на Съдийската колегия си затваряха очите. Запушваха си очите. И мълчаха.

Като истински владетели на задкулисието.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also