Банките « гнили ябълки » вече и в телевизионен ефир

с три години закъснение
Екип на Биволъ

В петък 28 ноември бТВ « Тази сутрин » излъчи репортаж на журналиста Стоян Георгиев за източването на КТБ, в който пространно беше цитиран поверителен доклад на посланик Джон Байърли за българските банки « гнили ябълки », които се занимават с пране на пари на организираната престъпност и кредитиране на свързани лица. Имената им бяха спестени с изключение на КТБ.

Докладът беше публикуван през юни 2011 г. първо в Биволъ – българският партньор на Wikileaks – със заличени имена на информаторите на посланика. Такива бяха указанията за публикуване и ангажиментът ни по договор с Джулиън Асанж – да не се излагат на опасност лица, които не са на власт и могат да бъдат преследвани политически или икономически заради контактите си с американското посолство.

Два дни по-късно докладът беше цитиран на втора страница във френския Le Monde. В българските медии обаче имаше тотално табу да се споменава за такъв документ и това продължи дълго. Нещо повече, срещу главния редактор на сайта Атанас Чобанов беше предприета клеветническа атака, дирижирана лично от шефа на пиара на ПИБ.

Няколко месеца по-късно всички американски грами изтекоха без заличавания на имена и който се интересуваше научи, че информатор на посланик Байърли е тогавашният директор на финансовото разузнаване д-р Васил Киров, който сега работи в ОЛАФ.

Биволъ публикува и пълния текст на грамата, след което беше заплашен от БНБ с огромна глоба по Закона за кредитните институции по жалба на четири от гнилите ябълки: ПИБ, Инвестбанк, КТБ и ЦКБ. След силна международна подкрепа, реакция на Репортери без граници и публикация в американския Форбс централната банка се отказа от намеренията си и притихна. БНБ обаче отказа на Биволъ да даде писмото с жалбата от четирите банки « гнили ябълки ».

Междувременно « гнилите ябълки » бяха обявени в авторитетно медийно изследване за « тема табу » на българските медии.

Всички тези факти са ноторно известни на читателите на сайта и журналистическата колегия. И въобще не е етично и колегиално да се премълчават от bTV, а докладът да се показва като някакво откроверни от последния ден. 

След дъжд качулка или едно наум за предстояща градушка?

Добрата новина е, че три години по-късно табутата започнаха да падат и се стигна се до показване в ефир на доклада на посланик Байърли. Бяха цитирани пасажите за кредитиране на свързани лица, спомената беше борбата, която д-р Васил Киров е водил с политически фактори и дори с БНБ, която според него не е била достатъчно бдителна срещу вредните практики. Тази институционална политика в крайна сметка доведе известно до какво – мащабна банкова криза.

Някои ще кажат, че това е след дъжд качулка, но ние твърдим, че е по-добре от продължаващо мълчание. Защото информираният избор е важен. Всеки може да прочете докладът или в оригинал на сайта на Wikileaks или в превод от Биволъ и да види, че не само КТБ е « гнила ябълка ».

Любознателният читател ще научи имената на останалите и до днес със същите собственици « гнили ябълки »: ЦКБ на « престъпната групировка ТИМ » (според един друг доклад на посланик Пардю), Инвестбанк и банката на Маджо Интернешънал Асет Банк.

И разбира се: ПИБ, която сега оцелява с държавна помощ. На нея е отделено най-много място. Тя е считана за банка водеща « съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят ».

Крахът на КТБ беше предшестван от многобройни тревожни публикации за огромните експозиции на банката към свързани лица и към кухи фирми, което доведе до източването и без банковия надзор да забележи нищо. Потърпевши са вложителите и данъкоплатците. Ситуация изключително точно описана в доклада за « гнилите ябълки »:

« собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки. »

Поведението на БНБ спрямо ПИБ е идентично – « всичко е наред прекрасна маркизо » докато колата се удари в стената. Вчера БНБ се самоопроверга, че ще провери данните на Биволъ за такова източване от свързани фирми. Източване, което се случва най-нагло и в момента, под носа на всички институции. Но с малки изключения темата пак е табу.

Kакто се видя, изкуствено наложените бариери в медиите рано или късно падат. За съжаление не преди, а след като падне поредната « гнила ябълка ». А докато падне институциите гледат в нищото с « широко затворени очи ». И това е отлично демонстрирано в репортажа на колегите от bTV.

Кои са фирмите и каква е технологията за източване на ПИБ четете скоро в Биволъ. А сега прочетете превода на доклада за “гнилите ябълки”

https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.html

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also